2010-19: Et halvt tiår med Casper Ruud

Casper Ruud
Casper Ruud i Davis Cup-kamp i Stavanger.

Casper Ruud klatrer oppover ATP-rankingen år for år. Nøyaktig hvor god han kan bli, er vanskelig å si.

Ruud er allerede en etablert topp 100-spiller. Der inne er ikke nivåforskjellen så stor, bortsett fra de 10-15 øverste plassene. Et par gode turneringer, og Ruud vil klatre raskt mot det nivået. Og bak ham er det et kobbel med spillere som har de samme ambisjonene.

Foreløpig synes jeg Ruud har litt for store huller i spillet sitt til å etablere seg blant de aller beste. Han havner fort på defensiven på backhandsiden, og mot gode servere på raske underlag. Men Ruud har mange år på seg.

Ruud har vært en del av den norske tennisoffentligheten i fem-seks år. Her er noen av sakene jeg skrev om Casper Ruud i årene 2010-19, i kronologisk rekkefølge.

14. juni 2015: Ny norske tennishåp, og denne gangen er det alvor: «Ruud ble introdusert på NRK Lørdagsrevyen med at han har som mål å bli verdens beste tennisspiller. Klisjeen «en kamp om gangen» har fått mye pepper, men er ikke det en sunnere innstilling? Hvis du alltid vinner den neste kampen din, blir du til slutt verdensener.»

17. februar 2016: Det er på tide å skrive litt om Casper og Christian Ruud: » Hvilken tennis spiller Casper Ruud? Jeg har bare sett ham i små klipp her og der. Høyrehendt, tohåndsbackhand, jeg tipper med stor stabilitet og få feilslag. Akkurat nå er Ruud ranket 1148 i verden, og han er verdens beste junior.»

23. desember 2016: De ti mest leste sakene på tennisbloggen i 2016. «Ruuds marsj oppover rankingen er en av de mest spennende historiene i norsk idrett akkurat nå.»

14. januar 2017: Casper Ruud ble servet av banen (kvalik til Australian Open mot Reilly Opelka): «Ruud har ikke klart å få Opelka til å tvile på egen serve, og Opelka vant 11 av 12 poeng ved nettet i det første settet. Dette ser ikke spesielt lyst ut for Ruud, som ikke får noen rytme i denne kampen. Opelka styrer, gjør feil og slår vinnerne.»

9. april 2017: Norge – Danmark i Davis Cup i Stavanger. «Etter at Norge spilte seg godt inn mot slutten av andre, mistet Ruud litt grepet i begynnelsen av det tredje. Han tapte serven i det første gamet, og like etterpå startet han en lang diskusjon med dommeren om en dansk smash var inne eller ute. Forståelig frustrasjon etter at det andre settet ikke dro medgangen med seg over i det tredje. Men Ruud klarte ikke å bruke frustrasjonen sin til noe annet enn å diskutere med dommeren – danskene seilte videre mot en til slutt grei 3-1-seier.»

24. mai 2017: Nedtur på bane 6 for Casper Ruud (kvalifisering til French Open): «Janviers taktikk var enkel: Slå mot Ruuds backhand, som er merkbare svakere enn forehanden. Jeg håper Ruud også har folk i teamet som kan jobbe med det han gjør mellom poengene. Ruud utstråler lite glede når han vinner poeng, men desto mer frustrasjon når ting går dårlig.»

7. november 2017: Federico Coria mot Casper Ruud (kamprapport). «Coria fortsetter å mate på ned i Ruuds backhandhjørne. Corias forehand er ikke så fryktelig sterk at Ruud skal passe seg så veldig for den, synes jeg. Ruud får 30-30, og poenget nå er viktig. Coria løper opp en god stoppball fra Ruud, og får gameball til 40-30. Når mye står på spill, går Coria til plan A: Sterkt overskrudde baller ned i Ruuds backhand. Det virker, Ruud slår ut og taper gamet.»

14. januar 2018: Ruud mot Ernesto Escobedo (kvalifisering til Australian Open): «Ruud tar de to første poengene, og er i siget. Forehandvinner ut av banen til 40-0. Denne kampen virker å bli avgjort her. Enda en forehandvinner diagonalt ut av banen vekk fra Escobedos forehand, og 3-0 til Ruud. Norge! Norge! Norge!»

8. januar 2019: Casper Ruud mot Henri Laaksonen (kvalifisering til Australian Open): «Kampen viste noe av Ruuds svakheter: Laaksonen fikk ikke inn så mange førsteserver, men vant 22 av 23 poeng på førsteserven. Han vant også 63 prosent av andreservepoengene sine. Ruud klarte ikke å få en eneste breakball, mens Laaksonen satte 3 av de 7 breaksjansene han fikk. Det var en overkjøring, hvor Laaksonen spilte godt når han måtte, og hele tiden med stor aggressivitet.»

14. april 2019: Ruud mot Daniel Elahi Galan (Houston): » Masse selvtillit i Ruuds spill og kroppsspråk nå. Det siste poenget i gamet tar han med en sjelden serve og volley-manøver, hvor han setter volleyen i en vidåpen bane. Enkelt!»

31. mai 2019: Casper Ruud mot Roger Federer (French Open): «Federer brøt først i det sjuende gamet, da han passerte Ruud to ganger ved nettet. Det var i de neste gamene at kampen i praksis ble tapt for Ruud. Han hadde en breaksjanse i det påfølgende gamet, men Federer servet seg ut av problemene. Federer tok settet 6-3, og tok de tre første gamene i andre sett på bare ni minutter.»

15. oktober 2019: Casper Ruud mot Filip Krajinovic (Stockholm Open): «Ruud tapte 3-6, 5-7 mot Filip Krajinovic fra Serbia. Det er ingen katastrofe, for Krajinovic er ingen lettvekter og er en spiller av typen som Ruud har hatt problemer med før: Stor, sterk, hardtslående og høytsatsende. Krajinovic ser etter åpninger for å slå vinnerslag, og er lite interessert i å holde det gående fra bak i banen. Det er en type spillere Ruud ikke liker å møte, og særlig ikke på raske dekker som dette.»

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar