Tennis på tv: Casper Ruud mot Jan-Lennard Struff 4-6, 4-6, 2-6

Tennis på tv:
Casper Ruud – Jan-Lennard Struff 4-6, 4-6, 2-6
1. runde, US Open 2019

Jan-Lennard Struff slo Casper Ruud den ene gangen de møttes. Han er 29 år gammel, 196 cm høy og server derfor bra. (Jeg vet om en fyr over 190 cm som server forferdelig, men det kan vi snakke om en annen gang.) Jeg håper Ruud-leiren har studert tyskerens serve, for det er der Struff bygger opp spillet sitt. Knekk Struffs serve, så kan dette bli bra.

Kampen spilles på bane 15. I restauranter finnes det ifølge Torgrim Eggens reiseskildring Manhattan alltid et område i restaurantlokalet som kalles Sibir, som er de minst attraktive stedene å sitte. Bane 15 på Flushing Meadows gir det inntrykket, her er det lite Grand Slam-glamour.

Første sett: Ruud – Struff 4-6

Ruud – Struff 1-0: To raske poeng for Ruud, så et for Struff. Meget tynt på tribunene. Struff spiser seg fra 15-40 til deuce, og Ruud sliter med serven. Ruud avverger en breakball med en fin serve og påfølgende forehand. To fine aggressive poeng fikser gamet for Ruud.

Ruud – Struff 1-1: Struff påkaller sin indre Boris Becker og blåser gjennom servegamet uten å tape et poeng.

Ruud – Struff 2-1: Struff får igjen noen poeng, men lettere for Ruud denne gangen.

Ruud – Struff 2-2: Ruud mer med i dette gamet. Korte poeng, korte games, offensivt spill fra begge. Om det blir fem sett, blir det en relativt kort femsetter, ser det ut til.

Ruud – Struff 2-3: Ruud krongler seg inn i en breakball for Struff, men slår en god førsteserve. Struff bryter etter et poeng hvor han bestemmer seg for å bare slå forehander, og presser fram en backhandfeil fra Ruud. Hm. Var det settet som glapp allerede der? Ruud får medisinsk tilsyn i pausen.

Ruud – Struff 2-4: Struff tar de tre første poengene og avslutter med et ess. Tungt nå.

Ruud – Struff 3-4: Struff går løs på Ruuds svakere server, og det stresser nok Ruud litt. Ruud holder etter litt rusk i forgasseren. I pausen: Ruud har problemer med øret (?). Om Ruud må trekke seg med øreskade, vanker det muligens en Guinness-oppføring?

Ruud – Struff 3-5: Ruud får en breakball når Struff slår en dobbeltfeil. Struff redder seg med en ball som treffer grunnlinja med minst mulig margin. Struff holder serven etter en hel del flaks og marginer. Sådan er toppidretten. Ruud må legge dette bak seg.

Ruud – Struff 4-5: Struff er pigg etter oppturen i forrige game, men Ruud holder.

Ruud – Struff 4-6 : Ruuds siste håp på 30-30? Struff svarer med en smart serve som skrur ut og vekk fra Ruuds forehand. På settballen blir Ruud liggende langt bak i banen og Struff bestemmer.

Andre sett: Ruud – Struff 4-6

Ruud – Struff 1-0: Blæh. Ruud får en breakball imot seg, og må begynne å sette flere førsteserver. Ruud havner i hengemyra ved nettet, men er heldig med at Struff måker en enkel forehand i nettet. Struffs trykk er vanskelig å stå imot for Ruud, som likevel holder det første gamet.

Ruud – Struff 1-1: Kjapt og greit for Struff. Vinneren av denne kampen møter John Isner. Det blir garantert ikke på bane 15.

Ruud – Struff 1-2: Ruud lever farlig. Kommer under 15-40, og enda en breaksjanse etter det, men tyskeren slår mye i nettet nå. Langt game som Struff til slutt vinner. Au. Denne oppoverbakken ble plutselig mye brattere.

Ruud – Struff 1-3: Ruud møter en spiller som tar initiativet og ser etter muligheter til å avgjøre poengene raskt. Når Ruud selv prøver å presse på, skaper det ikke ubehag på samme måte. Ruud blir liggende langt bak i banen for å jobbe seg inn i poengene og kampen, men får ikke betalt.

Ruud – Struff 2-3: Struff er god nå. Ruud hangler seg gjennom gamet når Struff setter en backhand i nettet. Det er fortsatt bare ett break, men Struff spiller med stor selvtillit.

Ruud – Struff 2-4: Struff har det travelt igjen. Vanskelig å se hva Ruud skal gjøre her, gamene sklir unna urovekkende fort.

Ruud – Struff 3-4: Ruud gir seg ikke, og det er fortsatt bare ett break.

Ruud – Struff 3-5: Struff er ikke ufeilbarlig, og slipper Ruud inn igjen i gamet, men holder til 5-3.

Ruud – Struff 4-5: Ruud blir stressa av Struffs returer. Enda et langt game. Ruud avverger to breakballer (settballer!) og kommentatorene ser lyst på livet. Vel. Ruud står langt unna midtstreken han server, men jeg vet ikke hvor mye uttelling han får for det. Ruud holder omsider.

Ruud – Struff 4-6: Bing, bam, boom – 2-0 i sett for Struff. Dette er en ubehagelig kamp for Ruud. Han tvinges til å reagere på det en større, sterkere spiller gjør, i stedet for å styre hendelsene selv.

Tredje sett

Ruud – Struff 1-0: Ok, Casper. Nå gjelder det å holde serve og håpe at Struff kommer ned fra sitt luftige nivå. Ruud holder når Struff slår en slapp backhand i nettet. Kom igjen.

Ruud – Struff 1-1: Enkelt og greit. Ess nummer 16, vinnerslag nummer 47 for Struff. Ruud er langt unna å sette tennene i denne kampen.

Ruud – Struff 1-2: Greit å slippe å sitte oppe til langt på natt. Ruud brytes dessverre raskt, og ingenting tyder på at han skal kunne snu kampen. Struff er en annen vektklasse en Ruud i dag.

Ruud – Struff 1-3: Nå driver Struff også med backhand-smasher à la Federer, og lykkes. Ruud ser fortapt ut der ute. Struff tar gamet uten å tape et poeng. Jeg hadde håpet Ruud var bedre enn dette, at han ikke skulle bli så overkjørt mot spillere som er et godt nivå under de aller beste.

Ruud – Struff 1-4: Enda en breakball for Struff. Han måker en forehandretur rett fram, og Ruud er halvveis til stolen i det ballen lander. For en nedtur denne kampen har vært.

Ruud – Struff 1-5: Struff gjør akkurat som han vil.

Ruud – Struff 2-5. Ruud holder. Begge virker mest interessert i å bli ferdig med kampen fortest mulig.

Ruud – Struff 2-6: Dett var dett. Overlegent av Struff. Jeg synes jeg har sett dette før: Ruud dyttes av banen av en høytsatsende spiller som har dagen.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar