Oppløftende kamp av Ruud mot Federer

Roger Federer (https://www.flickr.com/photos/la_bretagne_a_paris/3600704915)

Tennis på tv:
Roger Federer – Casper Ruud 6-3, 6-1, 7-6 (10-8)
3. runde, French Open 2019

Casper Ruud tapte, men kommer til å få idretts-Norge til å stoppe opp flere ganger enn dette møtet med Federer. Ruud holdt følge med Federer fra grunnlinja i store deler av kampen, og kunne fint ha vunnet tredje sett.

Ruud begynte bra, og taktikken med å sikte mot Federers backhand var like enkel som den var virkningsfull. Federer på sin side prøvde å slå forehander selv så ofte han kunne.

Federer brøt først i det sjuende gamet, da han passerte Ruud to ganger ved nettet. Det var i de neste gamene at kampen i praksis ble tapt for Ruud. Han hadde en breaksjanse i det påfølgende gamet, men Federer servet seg ut av problemene. Federer tok settet 6-3, og tok de tre første gamene i andre sett på bare ni minutter.

Mot slutten av andre sett føltes det som en treningsøkt for Federer, som blandet gode grunnslag med mer ukonsentrerte nettangrep, men holdt hele veien serve.

Ruud hevet spillet sitt i det tredje settet. Det var mye oppløftende å se i Ruuds spill i dag. Det ene var at han aldri hang med hodet, uansett hva stillingen var. Her er det lett å se at han er blitt eldre. (Da han spilte Davis Cup i Stavanger for to år siden, var han mye mer irritabel.) Gledelig var det også å se vinnere fra Ruuds backhand, og hvordan han sjelden ble utspilt av Federer. Det var Federers rutine, serving og evne til å skifte plan fra poeng til poeng som ble utslagsgivende, vil jeg si. Ruud leste Federers smasher godt, og servet like hardt som sveitseren.

Utover kampen kom Federer stadig under 0-30 i egne servegame, men reddet seg inn med god serving. Samtidig klarte Ruud også å vende gamene fra 0-30 i egen serve, meget sterkt. Ruud reddet breaksjanser for Federer i det sjuende gamet, og holdt følge helt inn til et forlenget tie-break, som Federer til slutt vant 10-8.

Kampen viste at Federer kan få problemer fra grunnlinja på grusen, og at Ruud er blant dem som kan stelle dem i stand. Til å være første kamp i en så stor anledning, spilte Ruud bedre enn jeg hadde forventa, særlig det tredje settet var solid.

Kudos, som folk sa rundt årtusenskiftet.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar