Casper Ruuds 2017: Halvfullt eller halvtomt beger?

Casper Ruud
Casper Ruud i Davis Cup-kamp i Stavanger.

– Vi har ikke satt opp noe mål for 2017. Det er ingen vits i å sette opp om han skal være topp 150 eller topp 100 ved utgangen av året. Det er ingen krise om han ikke blir topp 100 i 2017, sa Christian Ruud til VG i november i fjor.  Han uttalte seg om sønnen, Casper Ruud, sitt kommende år på ATP-touren.

Tennisåret 2017 nærmer seg seg slutten. Casper Ruud begynte året som 225 i verden. Nå ligger han som nummer 137. Han gjorde et byks i februar, og har ligget stabilt nærmere 100 enn 200 siden den gang. Casper Ruud har ikke brutt gjennom 100-grensen, men vært nær flere ganger.

Det er mange Caspere der ute

Christian Ruud er landets beste tennisspiller noen gang, og hans prestasjoner på 1990-tallet ble sørgelig oversett den gang.

Casper Ruud
Casper Ruud slår en forehand mot Søren Hess-Olesen.

Hvis sønnen klarer å etablere seg i topp 100, vil det være en enorm prestasjon. Far Christian sa også noe annet til VG i fjor:

-Vi har samtidig respekt for at det er mange Caspere der ute.

Dette er noe alle tennisinteresserte vet, ikke minst Casper Ruud selv. Men jeg har en følelse av at 2017 har vært et oppdragelsesår for passelig sportsinteresserte nordmenn, en innføring i hvor vanskelig det er å nå verdenstoppen i tennis.

Ingen Grand Slam-deltakelse i år

2017 har vist at Casper Ruud har en framtid blant de aller beste i tennisen. Han har trent med Rafael Nadal på Mallorca. Han har deltatt i Masters-turneringene i Madrid, Monte Carlo og Miami.

Likevel regner jeg med at teamet hans også ser at det har vært noen tapte muligheter i 2017. Ruud klarte ikke å kvalifisere seg til noen av de tre Grand Slam-turneringene hvor han deltok. Nærmest var han i Australian Open, hvor han dessverre var sjanseløs mot Reilly Opelka i siste kvalifiseringskamp. Tapet i 2. kvalifiseringsrunde til Roland Garros (French Open) mot svakt rankede Maxime Janvier, må være årets store skuffelse for 18-åringen. At Norge heller ikke klarte å slå Danmark i Davis Cup, er en annen nedtur fra året.

Casper Ruud
Casper Ruud i Davis Cup-kamp mot Danmark, i Stavanger 2017.

I de tre Masters-turneringene hvor Ruud fikk sjansen i hovedtrekningen, fikk han gode (selvfølgelig), men ikke overmenneskelige motstandere. Det ble tap mot Yen-Hsun Lu i Miami, Jan-Lennard Struff i Monte Carlo og Andrei Kuznetsov i Madrid, uten at Ruud klarte å ta sett fra noen av dem. Det hadde vært gøy om Ruud kunne hatt ett skikkelig godt resultat i i de aller største turneringene, men det har ikke gått veien hittil i 2017.

Eurobonus og vennene hans

Ruud har 422 rankingpoeng i dag. 180 av disse kommer fra hans beste turnering i år, Rio de Janeiro. Disse 180 poengene forsvinner fra Ruuds ranking 26. februar 2018 (med mindre han klarer å forsvare semifinaleplassen der, eller forbedre den).

Det er mange Caspere i verden. De beste av dem møtes i Milano til sluttspill 7.-11. november. ATP samler de åtte beste under 21 år til gruppespill med et visst showpreg. Ruud ligger på 16. plass i det løpet akkurat nå, 344 rankingpoeng bak den siste sluttspillplassen. Jeg regner med at det bare er kreativ teori som kan sikre ham plass i det selskapet.

Casper Ruud tapte kvalifiseringen til Stockholm Open for Simone Bolelli, og melder at han snart er på vei til Sør-Amerika for å spille mer. Her er hans 2017-sesong plottet inn i Google Maps. Jeg håper han ikke brenner seg ut på all denne fartinga. Jeg teller 30 turneringer denne sesongen:

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

  1. Jeg vil si at glasset er halvtomt, dessverre. Han hadde et forrykende 2016 (vant vel to Futures og en Challenger) og en veldig god start på året. Men etter grusturneringene i Sør-Amerika har det buttet. Er bare å se på rankingen: I 2016 gikk han fra 1179 ved starten av året til 225. I 2017 gikk han fra 225 i januar, hoppet opp til 133 etter Rio, nådde 108 i juni, og så har han nå falt ned til 141. Min hypotese er at han etter Rio kanskje var litt for offensiv og ble med på for mange turneringer på høyt nivå på kort tid (Miami, Monte Carlo, Barcelona, Munchen og Madrid). Med unntak av Barcelona, hvor han gjorde en svært god figur, ble det enten hederlige eller soleklare tap. Når han da falt i strake sett i andre kvalifiseringsrunde til RG mot en presumptivt svakere motstander, tror jeg luften gikk litt ut av ballongen.

    Det har blitt mange Challengerturneringer på grus, hvor han har blitt seedet høyt, men røket ut relativt tidlig mot antatt svakere motstandere. Kanskje har han kjent på et press om at han burde vinne (alt å tape) når han var seedet høyt og spilte på sitt favorittunderlag (grus), mens mesteparten av tennisverden flyttet oppmerksomheten til gress eller hardcourt. Jeg tror ikke det er så mye igjen å hente i år (han tapte også åpningskampen i Lima i forrige uke og var visst tidvis svært frustrert). Får håpe han får en god pause og klarer å nullstille seg til neste sesong.

    Interessant å sammenligne Casper Ruud med Stefanos Tsitsipas i 2017. De er jevngamle og har vært i verdenstoppen for juniorer, og ble vel en gang sammenlignet med hhv. Nadal og Federer. Mens Ruud har hatt et par svært gode resultater, kan det virke som om Tsitsipas har jobbet jevnt og trutt og gradvis fått resultater. Han har nå nådd karrierebeste på 89. plass, slo nylig Goffin på hjemmebane i Antwerpen, vant i år sin første Challenger, og er den spilleren som i år har kvalifisert seg til hovedrunden i flest ATP-turneringer: https://twitter.com/LucaBeck/status/924753536239448064

    Blir spennende å følge disse to fremover.

    1. Ruuds 2017 viser noe av dilemmaet ved å klatre oppover. Der og da virket det nok lurt å spille mye i etterkant av formtoppen hans i vinter, men jeg håper ikke Ruud har reist og spilt så mye i år at han sliter seg ut. Han har mange år foran seg. Mye vil gi seg selv ved at han nå har kjent på nivået i ett år. Jeg tenker at spesielt returspillet vil bli bedre etter hvert. Flere år og mer styrke vil også gjøre ham mindre sårbar fra grunnlinjen.

Legg igjen en kommentar