Federer langt unna pokalnivå

Mikhail Youzhny
Mikhail Youzhny

Tennis på tv:
Roger Federer – Mikhail Youzhny 6-1, 6-7, 4-6, 6-4, 6-2
2. runde, US Open 2017

Sein kveld! Ny TV! Eurosport Player-app! Alene i stua!

Det eneste dumme med å se Roger Federer på TV, er at jeg blir veldig nervøs. Og at Federer taper. Det er i alle fall min følelse, og den var sjelden mer levende enn da jeg skrudde på i kveld. Jeg hadde fulgt halvveis med på usopen.orgs score tidligere, og registrerte at Federer overkjørte Youzhny i første sett. Det pleier å være sånn, Youzhny har vanligvis ingenting som skal uroe Federer.

Jeg kom inn i begynnelsen av tredje sett. Youzhny spilte over all evne. Han slo vinnere i øst og vest, og sjefet med Federer i duellene. Federer så slapp og uinteressert ut, de amerikanske kommentatorene spekulerte i ryggskader for hvert tapte poeng.

Youzhny servet lett hjem det tredje settet. Federer hadde noen heldige poeng i begynnelsen av fjerde, og brøt til 3-1 på den første breaksjansen han hadde hatt på evigheter.

Den hjemkomne sønn

Roger Federer-showet hadde ankommet New York, og det var tydelig at de ikke ville at det skulle ende i andre runde. Federers vinnerslag fikk ovasjoner, Youzhnys feil det samme. Amerikanerne elsker en underdog, men ikke i dette tilfellet. Det mest urovekkende for en federitt som meg, var at verken grunnslagene eller serven hans virket å ha den samme gnisten som i Australia i vinter. Han var til tider litt sein ut i kantene.

Youzhny fikk trener på banen på 1-4 i tredje sett, og holdt til 2-4, og på dette tidspunktet spilte Youzhny mer normalt igjen. Federer holdt til 5-2, og den siste ballen i det gamet var et lite «hvem tror du at du er»: Han hadde spilt ut Youzhny, og kunne sette ballen i det tomme backhandhjørnet. I stedet dyttet han den ned til Youzhnys forehandside, hvor russeren sto, og fikk slengt ut en racket, og ballen seilte forbi Federer – og litt ut.

Mange feil og mange vinnere

Jeg har ikke statistikken her, men vil tro at Federer hadde mange flere vinnerslag og upressede feil enn Youzhny. I motsetning til oss andre dødelige, klarer de beste å legge slike skuffelser bak seg.

Federer gjorde flere enkle bommer på 5-2-gamet, men fikk sjansen til å serve fjerde sett hjem. Han tok de to første poengene, før han slo en forehand midt i nettet og slo en dristig stoppball litt ut. 30-30. En ny forehand fra Federer ble slått langt utenfor, 30-40. Federer gikk til nettet i neste poeng, slo en volley rett i Youzhnys backhand, som russeren vakkert smelte forbi Federer. Stillingen er 4-5 og Youzhny er tilbake i settet, med egen serve. Dette er ikke 2017-Federer slik vi har blitt vant til å se ham.

Jeg tror Youzhny må ta det i dette settet for å vinne kampen – mye grimaser og beinstrekking fra ham mellom poengene.

15-30 for Federer, men nølende backhand til 30-30. Settball Federer følger. Veldig heldig rammetreff gir Youzhny en utrolig spinn på ballen. Federer presser Youzhny langt bak med slag på linjene, ny settball Federer. Youzhy knekker til slutt, og slår en upresset backhand tre meter ut. 6-4 til Federer som tar toalettpause. 2-2 i sett.

Den jækla pausemusikken på Flushing Meadows!

Femte og avgjørende sett

Federer begynner å serve i femte sett. Han vinner de tre første poengene kjapt, og det fjerde med en fenomenal refleksforehand. 1-0 til Federer.

Youzhny tar de to første poengene i sitt servegame. Federer får Youzhny til å løpe en del nå. Youzhny holder uten problemer til 1-1.

Federer begynner med serve og volley på første poeng. 30-0 etter at Youzhny prøver seg på en backhandsmash og lander i smertehyl. Halter enda mer poengene. Federer setter et ess til 2-1. Blir overrasket om Federer taper dette nå.

Federer gnager seg inn i Youzhnys game, og får 40-40 minst tre ganger. Men la det være sagt, han spiller ikke som en vinnerkandidat, han ser ut til å mange overskudd. Federer gjør upressede feil på forehand og backhand. Youzhny ser ut som han skal falle om, men kampen har da ikke var SÅ lenge (mindre enn fire timer)? Federer får omsider en breakball da Youzhny setter en slice i nettet. Federer dundrer en forehand langt ut på breaksjansen. Federer driver Youzhny rundt i enda en duell, og får en ny breaksjanse, som han redder med en fabelaktig forehand. Youzhny holder til 2-2. Men han kan vel ikke vinne, selv om Federer spiller labert?

Federer dobbeltfeiler til 0-15. Tar de fire neste enkelt. 3-2

Youzhny kommer under 0-40 i neste game. Nå må du bryte, Roger. Jeg skal tidlig opp for å kjøre Charlotte til flyplassen om få timer! 15-40 med et ess. 30-40 nå Federer slår en forehand ut – ifølge hoveddommeren. Ballen var på linja. Youzhny dobbeltfeiler. Federer bryter, 4-2. Han må holde serve to ganger til, så er han gjennom.

Federer racer gjennom servegamet sitt til 5-2. Resten skal være en formalitet.

Federer virker uinteressert i å bryte her, og slenger grunnslag i nederste del av nettet. Men Federer jobber seg tilbake til 40-40, to poeng fra seier. Youzhny vifter en backhand langt ut, og Federer får matchball. Han slår enda en forehand i nettet (hvor mange har det blitt i dag?) Et par minutter senere får han matchball nummer to, som han smasher inn.

En rar kamp. Og en dårlig kamp av Federer og en tapper kamp av Youzhny.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar