Jelena Ostapenkos kanonade knekte Halep

Jelena Ostapenko
Jelena Ostapenko (Wikimedia).

Tennis på tv:
Jelena Ostapenko – Simona Halep 4-6, 6-4, 6-3
Finale, French Open 2017

Simona Halep har en rik tradisjon for å svikte i store kamper. Mot useedede Jelena Ostapenko mistet hun det første servegamet etter en kanonade fra Ostapenko, og ting kunne gått virkelig ille.

Det gjorde ikke det. Ostapenko mistet serven til sin 1-1, og spillerne fulgte hverandre til slutten av settet. Halep trengte bare én settball for å ta ledelsen 6-4.

Ostapenko er turneringens sensasjon, og ingen artikler unngår å skrive hvor hardt hun slår. Jeg liker spesielt godt den sveipende forehanden hennes, hvor hun feier gjennom ballen uten å stresse, men får enorm fart på ballen. Og etter hvert ble jeg også betatt av backhanden hennes, særlig den korte, skarp diagonale ut av Haleps backhandhjørne. Og alle forehandene hun tok i hodehøyde, og slo nesten flatt framover og ned i Haleps bane. For en spiller!

Hardt betyr ofte risikofylt, og fra begynnelsen av andre sett begynte Ostapenkos spill å gå i oppløsning. Det hjelper heller ikke at hun har en komplisert, ganske dårlig andreserve, hvor hun kaster ballen langt over til venstre over hodet sitt og må bak og hente den.

Kampen var ikke avgjort selv om Halep tok ledelsen 3-0 i andre sett. Ostapenko slo mer ut med armene etter missene sine og kastet mismodige blikk mot tribunen, men tok seg tilbake til 2-3. I neste game reddet hun to breakballer med tøft spill, og fikk 3-3. På 3-3 gjorde hun to enkle feil da hun hadde breakballer, men den tredje tok hun med en vanskelig forehand-drive-volley fra langt bak i banen, og ledet 4-3. Ostapenko tok det andre settet 6-4.

Kamper som denne vil alltid være en prøvelse for Simona Halep. Stilen hennes er å slå mye og sikkert, og la motstanderen gjøre feil. Mot spillere med så mye trøkk og risiko som Ostapenko, er utfallet i motstanderens hender. Kampen kunne ha forsvunnet fra Halep i første game av siste sett, men Halep reddet to breakballer og tok ledelsen 1-0. Kampen svingte igjen på 1-2, hvor Ostapenko havnet midt i en sverm av feilslag, og Halep brøt til 3-1. Ostapenko var ikke ferdig, men fikk en gedigen sjanse til å bryte til 2-3. Returen av Haleps andreserve ble i stedet satt rett i nettet, men Ostapenko fikk en ny sjanse og brøt til 2-3.

På 3-3 fikk Ostapenko to breakballer, og den andre gikk inn, med årets mest heldige slag: Ostapenkos backhand, med helt feil retning, traff toppen av nettet og spratt inn i banen og døde rett over nettet på Haleps banehalvdel. Ostapenko var to game unna en sensasjon. Hun holdt uten problemer til 5-3, fikk matchball og avgjorde med en fenomenal backhand ned langs linjen. For en kamp!

Det har vært mye snakk om Gustavo Kuerten i denne turneringen. Det er 20 år siden han helt overraskende vant French Open, og Guga er som alltid på plass i Paris. Kuertens seier var et varsel om hans storhet, men det tok litt tid før han etablerte seg i toppen (han endte 1997 som nummer 14 i verden, 1998 som nummer 23, 1999 som nummer 5, 2000 som nummer 1). Om Jelena Ostapenko er mer enn en one slam wonder, er umulig å si nå.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar