Hva har Carlos Moya gjort for Rafael Nadals spill?

Rafael Nadal.
Rafael Nadal (Wikimedia).

Da Rafael Nadal vant French Open tidligere denne måneden – hans tiende triumf der, en bragd som ikke kommer til å bli gjentatt i min levetid – ble Carlos Moya medlem av en stadig voksende klubb: Tidligere toppspillere med suksess som trener.

Moya ble en del av Team Nadal på tampen av 2016. Da mange avskrev Nadal etter alle problemene han hadde i fjor, var ikke Moya blant dem.

Akkurat hva Moya har gjort med Nadals spill, er ikke så lett å få tak på. Dette intervjuet er temmelig generelt i vendingene. Andre steder har jeg lest at Moya tror på drilling av bestemte spillemønstre på trening, som skal repeteres i kamp. Men det i seg selv er ikke noe revolusjonerende.

Som spiller var Moya tidenes dølleste verdensener, en ranking han holdt en kort periode etter sin seier i French Open 1998. Moyas forehand var svære saker i sin tid, men spillet hans var for kantete og ensformig til at han klarte å dominere touren.

Etter årets suksess med Nadal, og et sterkt 2016 som trener for Milos Raonic, har Moya rykket opp i tennistrenernes elitedivisjon.

Det mest spennende på denne fronten er det voksende forholdet mellom Novak Djokovic og Andre Agassi. Deres første date i Paris var ingen stormende suksess, men de bør møtes igjen. Agassi er en altfor smart tennishjerne til ikke å bruke den på ATP-tourens beste atlet. (Ungene er vel glade for å få deg ut av huset litt, Andre?)

Er det på tide med en ordentlig html-tabell igjen? Jeg tror det. Dette er en liste over tidligere toppspillere som de siste årene har prøvd seg på trenerbenken:

Hvem? Grand Slam-titler Sammen er de…
Spiller: Rafael Nadal 15 Dynamitt! Moya trente Nadal til finale i Australian Open og seier i French Open allerede i sitt første halvår på trenerbenken
Trener: Carlos Moya 1
Spiller: Roger Federer 18 Dynamitt! Ljubicic og Federer blåste gjennom vintersesongen 2017, hvor Federer vant Australian Open, Indian Wells og Miami. Ljubicic var på sitt beste nummer 3 i verden.
Trener: Ivan Ljubicic 0
Spiller: Novak Djokovic 12 Dynamitt! Becker var trener for Djokovic da serberen var på sitt mest dominante, og satt ringside da Djokovic vant seks av sine Grand Slam-titler. Likevel forsvant Becker ut av Djokovics trenerteam i 2016, og Djokovic har ikke vært i nærheten av samme form i 2017.
Trener: Boris Becker 6
Spiller: Andy Murray 3 Dynamitt! Murray har vunnet alle sine Grand Slam-titler under Ivan Lendls ledelse. De deler også en meget tørr humor. “Have you seen John McEnroe this fortnight?” “Yes.” “Was it a long chat?” “I never said we chatted.”
Trener: Ivan Lendl 8
Spiller: Stan Wawrinka 3 Dynamitt! Wawrinka var i mange år en tidvis briljant, men mest ustabil topp 20-spiller. Med svenske Magnus Norman (finalist i French Open 2000) på trenerbenken har han vunnet tre Grand Slam-turneringer.
Trener: Magnus Norman 0

 

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar