Grunner til at idrettsfolk går konkurs

Boris Becker (Wikimedia).
Boris Becker (Wikimedia).

I forrige uke ble Boris Becker slått konkurs av en britisk domstol. Min første reaksjon var, i likhet med de fleste andres, å lure på hvordan det er mulig å kaste vekk noen hundre millioner kroner. Jeg mener, kunne ikke den gode Boris i det minste ha satt av 50 millioner på en strengt bevoktet (gjerne sveitstisk) konto som betalte ham en grei årslønn porsjonsvis resten av livet, og heller lekt Monopol med resten av pengene?

Rettsreferater er vanligvis tørre saker. Det som kom ut fra Becker-rettslokalet var alt annet. Becker blir av motparten kalt «en mann med hodet i sanden», mens hans egen advokat karakteriserer Becker som en ikke spesielt sofistikert mann når det gjelder finans. En artikkel i The Telegraph forsterker det inntrykket.

At idrettsfolk går konk, er ikke så vanskelig å forstå hvis man kommer forbi den første «hvordan er det muuuulig?!!!»-impulsen. Sports Ilustrated skrev en ypperlig artikkel om dette for noen år siden, How (and why) athletes go broke. Samme hvor mange millioner som har rullet inn på kontoen deres, vil mange slite økonomisk få år etter at de legger opp, ifølge Sports Illustrated.

Grunnene er, for å ta det i stikkordsform:

  • Dårlige investeringer.
  • De stoler på feil folk.
  • Familien blander seg inn.
  • Dyre skilsmisser.
  • De har vanskelig for å si nei til alle som vil ha en del av kaka.
  • Og som Huffington Post skriver: Egenskaper som gjør folk til enere på idrettsbanen (som det å ta sjanser, elske adrenalin og satse høyt) er ikke nødvendigvis smart i forretningslivet.

Hvor alvorlige Boris Beckers økonomiske problemer er, vet vi ikke. Becker har selvsagt gått høyt ut på Twitter mot konkursen, og sier at pengene var rett rundt hjørnet.

Fordelen med Beckers situasjon er at han, i motsetning til andre som mangler penger, raskt kan komme på fote. Etter all suksessen som trener for Novak Djokovic, er han en av verdens mest etterspurte på feltet. En grei lønnsavtale med en ny toppspiller, noen flere event- og tv-jobber, og Beckers pengeproblemer bør være tilbakelagt.

Og først av alt bør han få en finansielt sofistikert mann/kvinne til å ta seg av pengestrømmen.

Siden det snart er Wimbledon, må jeg ta med noe av Becker slik han bør huskes. Dette er fra kampen mot Lendl i 1989, og nivået er skyhøyt:

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar