ATP tester nye regler i Milano

Alexander Zverev
Alexander Zverev: 20 år gammel.

Barneidretten går over i en mer alvorlig periode når cupspill introduseres. Ungene deltar på papiret i all slags cuper fra de er bittesmå, men selve cupformatet – hvor hovedpoenget er at en vinner skal kåres, resten er tapere av ulik valør – kommer i 12-13-årsalderen i Norge. (Det er sikkert variasjon fra sport til sport. Jeg kjenner håndball best.)

En oppmykende faktor ved noen av disse turneringene er fenomenet B-sluttspill. Taperlag havner i B-sluttspillet, hvor det kåres vinnere som ikke er like gode som vinnerne i A-sluttspillet.

Tennisen har også sine varianter av dette. WTA-sluttspillet fikk for noen år siden sin lillesøster i form av WTA Elite Trophy, hvor spillerne fra ranking 9 og nedover får plass. (Bokmålsordboka forklarer ordet elite med en gruppe som er de fremste eller beste, så navnet kunne vært mer presist. De å beste spiller i WTA-sluttspillet.)

ATP prøver seg i år med en ny turnering som samler de åtte beste spillerne i verden under 21 år. Next Gen ATP Finals er navnet, og spilles i Milano i november. Casper Ruud er 18, jeg bare nevner det.

Så gammel er altså toppen av ATP-rankingen blitt, at touren ser seg nødt til å holde et eget sluttspill for de unge. Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne: Dette er misforstått snillhet. Seniorklasse er seniorklasse. Hvis man spiller med de voksne, gjelder voksenregler, det blir tåpelig å opprette fjollete turneringer for de unge voksne. Tankeeksperiment: Hvis en av spillerne under 21 kvalifiserer seg til ATP-sluttspillet (det ordentlige) som spilles uken etter, hvor sannsynlig er det at han spiller ungdomsmesterskapet i Milano? Og: Hvor lenge overlever turneringen den dagen de beste på touren ikke er 30+, men 25-, slik det tradisjonelt har vært?

Et forsonende trekk ved Milano-turneringen er et knippe regelforandringer som skal testes ut. Du kan lese dem i sin helhet på ATPs sider. Her er de, i stikkordsform:

  • Best av fem sett, hvert sett førstemann til 4 games, tiebreak ved 3-3. Kan bli stilig. Men en fare for at spillere lar hele sett gå mens de venter på neste?
  • Kortere oppvarming, fem minutter fra spillerne kommer på banen, tiden telles ned med klokke til kampstart. Vet ikke om jeg helt ser poenget, men okei.
  • Nedtellingsklokke mellom poengene, slik at ingen bruker mer enn 25 sekunder. Fornuftig. Men må være rom for skjønn. Hvis hele stadion gir stående applaus etter en lang og sugende ballveksling, blir dette en partypooper av en regel hvis den skal overholdes strengt.
  • Server som treffer nettet og går over, tas ikke om igjen, men spilles på. Her er det duket for mange herlige racketknusinger når server treffer teipen og dør 1,5 centimeter på andre siden av nettet.
  • Maks én medisinsk timeout per spiller i hver kamp. Burde vært en selvfølge på ATP-touren også. En viktig del av spillet er det å være frisk.
  • Spillerne får lov å snakke med trenerne sine i gitte situasjoner i kampen.
  • Publikum får lov å bevege seg som de vil, altså ingen «please find your seats» fra dommeren. Gjenstår å se hvordan spillerne takler det.

Hva synes dere om forslagene?

 

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Synes det er mye rart her og mange av forslagene er litt rare. Oppvarmingen er vel helt grei, da får spillerne heller starte tidligere på andre baner. Frykter litt at spillerne blir veldig taktiske ved femsettere men vi får se, jeg kjøper det innledende argumentet med flere høydepunkter. De 25 sekundene bør være fra publikum har roet seg/fra dommeren gir signal. Dette er jo innledende forslag og skal praktiseres ved en turnering, så får vi se på tilbakemedlingene.

Legg igjen en kommentar