Norge – Danmark: Hva gikk galt?

Casper Ruud
Casper Ruud slår en forehand mot Søren Hess-Olesen. (Eget foto fra 2017)

Jeg regner med at tennisforbundet og Davis Cup-kaptein Anders Håseth er godt i gang med evalueringen av helgens Davis Cup-oppgjør mot Danmark. Norge tapte 1-4. Casper Ruuds seier i åpningskampen ble det eneste poenget vi tok.

Danmark stilte med et rutinert lag. Norges bærebjelke var Casper Ruud, som med sin 130.-plass på rankingen var oppgjørets desidert beste singlespiller. Han er også bare 18 år gammel. Et gammelt ordtak sier at «hvis du er god nok, er du gammel nok».

Casper Ruud måtte vinne singlekampen mot Frederik Nielsen på søndag for å holde liv i oppgjøret. Jeg så ikke kampen. Aftenposten skriver dette:

I et jevnspilt første sett trakk Danmarks beste spiller, som tidligere i karrieren har vunnet en doublefinale i Wimbledon-turneringen, til slutt det lengste strået med 6-4.

I andre sett fortsatte 33-årige Løchte Nielsen å sette trykk på sin 15 år yngre motstander. Ruud maktet ikke å matche danskens spill og var i realiteten sjanseløs. Settet endte til slutt 6-2 i dansk favør.

Ruud har vist det siste året at han tar seniornivået, og har gjort store byks oppover rankingen. Oppgjøret i Stavanger var utypisk på et par måter. Ruud spilte på hjemmebane, forventningene var store (som ung på ATP-touren er han som regel underdog) og det sto om en opprykkskamp for Norge. Ruud må ha hatt en svak dag på jobben hvis han var sjanseløs (Aftenpostens ord) mot Frederik Nielsen – Ruud har slått mye bedre spillere enn det i år.

Fra Twitter:

Både Ruud og Viktor Durasovic virket mer forknytt enn sine danske motstandere i de to kampene jeg så. Da de spilte double, hadde de en viss flyt etter det andre settet (lagene vant ett hver), men da det først begynte å glippe i tredje sett, forsvant gamene fort, uten at spillerne selv eller den norske lagledelsen klarte å gjøre noe med det.

Viktor Durasovic
Viktor Durasovic slår en forehand, Casper Ruud følger med.

Viktor Durasovic og Casper Ruud er Norges to beste tennisspillere, og kommer bare til å bli bedre med årene. Det er helger som denne i Stavanger de skal vokse på.

Om Stavanger egnet seg som Davis Cup-arrangørsted? Arrangementsteknisk fungerte det bra, etter hva jeg kunne se.

Det skulle vært mer publikum, som skulle prøvd å løfte de norske ungguttene da det begynte å butte imot. Jeg syntes å merke en litt avventende stemning mellom bane og tribune i kampene jeg så. Begge partene ventet på entusiasme fra den andre. En viss følelse av «hvordan oppfører man seg egentlig på tenniskamp?» var å merke i luften. Det er tross alt ikke hvert år det spilles tennis av dette kaliberet i Stavanger. Sist gang var i 1988. La oss håpe det ikke tar 29 år til neste gang.

Danmark møter Sør-Afrika til opprykkskamp i september.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

 1. Ruud – Nielsen ble en rar kamp. Etter en jevn start fikk Nielsen det første breaket, og det virket som om noe skjedde med Casper mentalt der. Nielsen ga ham null rytme, ingen lengre dueller å jobbe med. Klinte til på de fleste returer, løpte på nett – og det som er av volleys og approacher satt. Knapt nok et feilslag Da Ruud ble brutt til 0-1 i tredje sett anså jeg slaget for tapt, men så skjer det noe: Det kommer en lang grunnlinjeduell (har glemt om det er game 2 eller 3), og Casper styrer og vinner. Sitt neste game vinner han blankt – igjen etter flere lengre dueller hvor han styrer. Bryter til 2-2, holder greit til 3-2. Momentumet i matchen er helt snudd. Nielsen kommer seg ikke til nett, og han ser plutselig shaky ut. Klassisk tennis-sak, underdog´en spiller strålende tennis, og ser ikke ut til å kunne slå et feilslag. Det kan vare en god stund, men ikke nødvendigvis en hel kamp. Casper er i førersetet i settet, og viser et helt annet kroppsspråk enn tidligere. Game 6, Casper får en ny breakball, men setter servereturen i nettet. Om det er der, eller to baller senere rygglåsingen inntreffer, vet jeg ikke. Men kampen er uansett over. Ruud server 150km/t i resten av kampen, 50km lavere enn han pleier. og har åpenbart vondt. Mulig Nielsen hadde funnet til spillet som satte Casper helt ut av rytme, men jeg tror det er en god mulighet for at vi ble frarøvet en 5-setts vending i dag. I 10 minutter så vi den Casper Ruud vi så tidligere i vinter, og det var imponerende. Selv på hard court…

  Ellers er det litt marginer her. Doublekampen taper Norge helt fortjent mot to spillere som rett og slett spiller mye bedre double. Durasovic er ikke så langt unna i sin kamp på fredag. Tar han tie-breaket i fjerde sett tror jeg han tar kampen, for Nielsen var fryktelig sliten. Med seier der ville det blitt en avgjørende Durasovic-kamp i dag tross Ruud-tapet, og der hadde han hatt gode muligheter. Så det er nærmere enn tallenes tale viser (uten at det hjelper noe særlig).

  Stavanger gjorde en fin figur (selv om bussjåførers kunnskap om Forum Expos/ DNB Arenas beliggenhet var skremmende svak….), og jeg håper dere får mer Davis Cup. Men såklart det burde vært mer publikum, men jeg er usikker på hvor mange flere som hadde kommet til riksanlegget i Oslo.

  Takk for hyggelig prat, forresten, men beklager igjen for å tiltale deg med feil navn. 🙂

  1. Takk for bra referat! Det er mye marginer, ja. Samtidig virket ikke Ruud og Durasovic særlig på bittet da jeg så dem, mer preget av stundens alvor enn danskene. (Kanskje er det deres vante kroppsspråk, jeg vet ikke. Men de virket mer sammensunkne enn fulle av selvtillit.)

   Kjekt å treffe deg i hallen! Jeg har blitt tiltalt med mange varianter opp gjennom årene, så det går helt bra. 🙂 (Den som hadde hett Per Olsen eller noe like lett…)

Legg igjen en kommentar