Kvinnefall i New York

Serena Williams (Wikimedia).

Vi står ved begynnelsen av den mest imøtesette Grand Slam-turneringen på lenge. Årsaken heter Serena Williams. Vinner hun, blir det den fjerde på rad i år. Det er dette som kalles en Grand Slam, i alle fall opprinnelig: Å vinne alle de fire store turneringene samme år. Sist gang det skjedde for kvinner var i 1988 (Steffi Graf), sist gang for menn i 1969 (Rod Laver). Historisk sus over New York, altså.

De siste ukene har jeg lest og hørt ganske mye om Serena og hennes kroningsmulighet i New York. Refrenget er at hun vinner hvis hun spiller brukbart. Sånn litt over middels spill, og nerver under kontroll, så skal dette gå bra. Derfor klarer jeg ikke helt å gire meg opp, selv om anledningen er stor.

Noe lignende kan ikke skje i herreklassen. Hvis favoritt Novak Djokovic spiller på 80 prosent av det han kan, ryker han ut mot en dristig motstander. De beste kan tape, slik Federer og Djokovic gjorde i semifinalene i fjor. Ingen er så høyt hevet over de andre som Serena Williams er i sin klasse.

Med en så klar nummer én, skulle man tro (håpe) at resten av WTA-feltet var sultne ulver som gnagde i Serenas legger. Det skjer dessverre ikke. Til og med andreseedede Simona Halep håper at Serena vinner i New York (hvis hun ikke gjør det selv). Et eller annet sted i USA sitter Jimmy Connors og banner over hvor kollegialt alt er blitt.

Serena vant selvsagt sin førsterundekamp. For resten av de seedede spillerne var første runde rare greier. Jeg minner om at med 32 seedede spillere, vil ingen av disse møte folk ranket høyere enn 33 i verden. Disse seeedede spillerne forsvant i første runde:

Safarova (seedet 6) tapte mot Tsureno (37 i verden)
Ivanovic (seedet 7) tapte mot Safarova (50 i verden, men det er kunstig lavt)
Pliskova (seedet 8) tapte mot Tatishvili (121 i verden)
Suarez Navarro (seedet 10) tapte mot Allertova (77 i verden)
Bacsinszky (seedet 14) tapte mot Strycova (42 i verden)
Jankovic (seedet 21, tidligere verdensener) tapte mot Dodin (128 i verden)
Begu (seedet 28) tapte mot Govortsova (ranket 68 i verden)
Stephens (seedet 29) tapte mot Vandeweghe (ranket 45 i verden – ikke så stor bombe)
Kuznetsova (seedet 30) tapte mot Mladenovic (ranket 40 – ikke så stor bombe)

Hvis denne tendensen fortsetter, blir det spennende å se hvem som kommer langt. Jeg er tilbøyelig til å være enig med den som sa at Victoria Azarenka er den eneste i dameklassen som virkelig tror hun har en sjanse mot Serena Williams i New York. De kan ikke møtes før i finalen.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar