Tøff i pysjamas

Tennis på tv:
Stan Wawrinka – Novak Djokovic 4-6, 6-4, 6-3, 6-4
Finale, French Open 2015

Stan Wawrinka fotografert i 2008. (Wikimedia Commons)

Når, kjære leser, var sist gang du så en sportssending på tv uten å ha et halvt øye på sosiale medier samtidig? Oftere enn meg, håper jeg. I dag så jeg finalen av French Open, Wawrinka mot Djokovic, uten distraksjoner. Det anbefales. Adrenalin, konsentrasjon og munnbruk i stua.

Før kampen hadde jeg ingen favoritt. Utover kampen vippet jeg over i Wawrinka-leiren. Hvorfor? Jeg liker hvordan Wawrinka har sprengt tennisverdenens oppfatning om at sporten handler om (og dette uttrykket er du lei av) de fire store: Federer, Djokovic, Nadal og Murray. I kvartfinalen feide han Federer av banen, i finalen gjorde han det samme med den suverene verdensener Djokovic. (Og den pysj-aktige drakten hans er herlig ujålete.)

Har noen spillere i dag et høyere toppnivå enn Wawrinka? Både Federer og Djokovic manglet svar da Wawrinka fant rytmen i Paris. Djokovic pleier å vinne kamper ved å knekke motstanderne med en jevn strøm velplasserte grunnslag. Det fungerte i første sett mot Wawrinka. Så, i slutten av andre sett, brøt Wawrinka med en serie prosjektiler som Djokovic ikke klarte å returnere. Det var her han beit seg fast i kampen, ved å bryte på stillingen 5-4, 0-30. (Les ATPs eksellente sett for sett-gjennomgang.)

Eurosports kommentatorer traff spikeren på hodet da de sa at kampen var i Wawrinkas hender. Hans slagkraft er større enn Djokovics. Wawrinka spiller på små marginer, og spørsmålet er alltid hvor lenge han holder seg på topp når han spiller på sitt beste. Mot Federer slapp han aldri foten av gassen. Djokovic hadde sin sjanse til å snu finalen da han fikk 3-0 i fjerde sett. Han hadde også breakball i siste game, men Wawrinka reddet seg ut av disse knipene. Når var sist gang noen slo 60 vinnere forbi Novak Djokovic i fire sett (og det til og med på grus)?

Ingen andre tennisslag får meg til å banne av glede så hyppig som Stan Wawrinkas backhand. Den knekker ikke sammen uansett hvor mye den presses. Jeg har sett ham slå den bedre enn i dag, men den vippet de viktige poengene hans vei i slutten av settene (og ikke minst matchballen).

Djokovic prøvde å variere med en del nettangrep og stoppballer, med vekslende hell. Wawrinka er tilsynelatende ikke like rask som andre toppspillere, men Djokovic klarte ikke å ta ham på tempoet. Uansett er det en halv seier for Wawrinka når Djokovic ikke klarer å knekke ham fra grunnlinjen, og må prøve noe annet.

Novak Djokovic må vente litt mer på tittelen i Roland Garros. Han kommer til å vinne den, tipper jeg.

Stan Wawrinka vant sin andre Grand Slam-tittel i dag. Her er en samling av Wawrinka-backhander. Se den i ensomhet, ellers kommer du til å banne høyt og mye over kvaliteten:

Oppdatert: Jeg glemte å skrive noe om Wawrinkas defensive spill, lett å glemme det i kanonaden av grunnlinjevinnere. Wawrinka valgte ofte å blokkere tilbake Djokovics server, flatt og ganske løst. Djokovic måtte skape sin egen fart, og klarte sjelden å få overtaket. Noe trener Magnus Norman har tenkt ut?

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Fantastisk morsomt at Stans Playstationlignende spill bar helt frem til pokalen. Når en satt og ventet på den uunngåelige dippen fra toppnivået og ned i et aldri så lite Grand Canyon, så fortsatte han heller bare videre opp til sitt eget lille Backhandmounteverest. Selv om ikke Djokovic skal kalles defensiv, så frydes aldri et tennishjerte mer enn når det ultraoffensive beseirer en i utgangspunktet ugjennomtrengelig vegg. Må ha vært et uvant og pussig aspekt ved dette for Federer også; at Stan viser Fed en leksjon i angrepstrening. Kan ikke forestille meg annet enn at powerspillet til Wawa har inspirert han noe enormt i troen på at også hans spill er superiort i forhold til Djokovic, gitt at gjennomføringsevnen er gjennomgående høy.
  Eneste skår i gleden ved Stans seier, er at han har måttet vente så lenge før han har fått frem denne tennisblomsten i seg. Han har derfor gjerne bare 3-4 gode år igjen i seg. Måtte han uansett bli en like flott blomst på gresset som på grusen denne sommeren.
  Hyll, hyll, Stanislas!!!

 2. Jeg tenkte mot slutten at hvis kampen går til 5 så vil Novak på sedvanlig vis sette inn slutt-turboen som bare han har. Sterkt av Wawrinka å holde hodet kaldt og stå i mot trykket mot slutten. Det å misse matchball i GS mot Djokovic har vært skjebnesvangert for sveitsere og andre..

  Wawrinkas backhand er flott og drepende effektiv.
  Men, som Djokovic og de andre nok har erfart, gir det heller ingen sjelefred å spille på Stans FH.
  For begge typer slag gjelder at motstander ikke kan føle seg trygg uansett hvor Stan slår fra, presset eller ikke.
  Etter å ha sett Stans kamper i årets FO slår det meg at hans fotarbeid og bevegelser er undervurdert, han dekker jo banen virkelig bra og er raskt i posisjon.
  Jeg tror spillernes instruks om «Hvordan slå Wawrinka» må skrives om.
  Setningen «Vær tålmodig og vent til han får en down-periode» bør nok fjernes.

  1. En venn sendte meg en melding sent i fjerde sett med spørsmålet «hva tror du?». «Wawrinka tar det nå, ellers blir det overkjøring fra Djokovic i femte», svarte jeg sånn omtrent. Jeg var ganske sikker på at han ville bryte da han hadde sjansen i fjerde, men dette var en dag hvor marginene gikk Wawrinkas vei.

   Kanskje tapte Djokovic finalen på fredagen, da han ikke klarte å slå en tilsynelatende uinteressert Murray i tre sett.

Legg igjen en kommentar