Folk som slår verdenseneren skal slippe å svare på spørsmål om når de skal legge opp

Roger Federer vant sin andre tittel i 2015 i dag. I finalen i Dubai slo han Novak Djokovic – nummer 1 i verden – i strake sett, 6-3, 7-5. Federer er 33 og et halvt, men med resultater som dette er det latterlig at det trekkes fram i hver eneste pressekonferanse.

«It´s not the years, it´s the mileage», sa Indiana Jones en gang. Federer har tilbakelagt flere tenniskamper enn de fleste andre, men uten å bli psykisk eller fysisk utbrent (se: Borg, Bjørn eller Sampras, Pete). Det er kanskje Federers fremste talent.

Federer har tidligere slitt med å utnytte breaksjansene som byr seg. Ta en kikk på statistikken for 2014: Federer er bare nummer 24 på det området. Mot Djokovic i Dubai-finalen vant han to av to, og reddet alle sju han hadde mot seg. Det er sterkt mot en så god returspiller som Djokovic.

Her er høydepunkter fra finalen mot Djokovic, hvor Federer slo sitt ess nummer 9000 i karrieren. Bare Roddick, Karlovic og Ivanisevic har flere.

https://www.youtube.com/watch?v=t1WSb9X9OV4

  • Gøy å se Federer tidvis i kamikaze-modus mot nettet. Stefan Edberg var rett mann på rett tid i trenerteamet hans.
  • Djokovic virker litt treig i det første settet, og gjør noen uvant enkle feil.
  • Legg merke til settballen for Djokovic i andre sett, og hvordan Federer setter en volley helt nede i hjørnet i det han redder den. Nydelig poeng.

Mindre Federer-dyrkende mennesker enn meg vil påpeke, med rette, at Dubai ikke er en Grand Slam-turnering. Det er ikke så mye som en Masters-turnering, selv om startfeltet var sterkt. Det er snart tre år siden Federer vant en Grand Slam-turnering, og i Australia for en måned siden var han ikke i nærheten. Men når han slår Djokovic på hardcourt, er i alle fall maksnivået godt nok.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Jeg så kampen, Federer spilte sykt bra, særlig på viktige poeng. Djokovic får ut det beste av Roger hver gang, og kampene deres er en fryd å se på. Roger greier stort sett å unngå de uendelige ballvekslingene som er til Novaks fordel.

    Kan man håpe på enda en knallsesong for Federer? Og kan han gjennomføre en GS-turnering med opptil 7 gode kamper? Da kan han ikke ha disse dagene hvor han står opp med feil fot og blir slått ut av en «nobody» som spiller sitt livs kamp. Det har vært litt for mange av dem de siste årene.

  2. Har lest at Federer sa han var syk i Australia, da han tapte for Seppi. Det er jo ikke utenkelig, siden han spilte så mye i 2014. Tror det må skje i Wimbledon hvis Federer skal vinne enda en GS, så bra som han server nå for tida. Dessuten er han jo blitt komfortabel på nett under Edbergs ledelse.

Legg igjen en kommentar