De meningsløse og morsomme idrettskåringene

Man kan si en del om et land ved å se på hvilke idrettshelter det holder seg med. Ved nyttårstider kommer kåringene av årets idrettsmenn og -kvinner verden over. Her i landet deles prisene ut på Idrettsgalla 2015, et direktesendt tv-show som tar pompøsiteten til stadig nye høyder.

Sportsprestasjoner er ikke målbare på tvers av grener. Å se hvordan de vektes mot hverandre i ulike land, forteller mye om hvilke idretter landet holder høyest. Ta Sveits: Roger Federer har vært landets beste idrettsutøver fra 2003 til i dag, sånn røffly. Likevel har han ikke blitt kårets til landets beste mannlige sportspersonlighet i alle disse årene. Ingenting vondt om landets mange snøbaserte sportsfolk, men det er vanskeligere å bli best i tennis enn å ta VM-gull i hopp, langrenn eller alpint.

Det blir kjedelig å kåre samme mann år etter år, det skjønner jeg. Likevel blir det parodisk når sveitserne overser Federer i 2005, året hvor han vant 11 titler, inkludert to Grand Slam-turneringer. Men Sveits er, tross Federers bragder, en vintersportsnasjon innerst inne.

I år kåret de Federer til idrettsyndling igjen. Hvorfor ikke Stan Wawrinka? Han vant en Grand Slam-tittel og var den beste spilleren da Sveits vant Davis Cup.

Milos Raonic: Årets kanadiske idrettsmann. (Wikimedia.)

Canada er for meg et land av snø og is. De digger ishockey og alpint. De vant 14 gull i Vancouver-OL i 2010. Derfor var det overraskende at de kåret tennisspiller Milos Raonic til årets beste idrettsmann i 2014. Raonic har gjort mye bra på banen, men han er ikke helt der oppe ennå. Han har ennå ikke vunnet noen Grand Slam-turnering, og tennis har små tradisjoner i Canada. Kanskje var 2014 er svakt år for kanadiske vintersportsfolk, hva vet jeg?

Apropos kåringer: Zlatan Ibrahimovic ble henvist til andreplass da Dagens Nyheter kåret de 150 beste svenske sportsfolkene gjennom tidene. Björn Borg vant. Listen er gledelig variert. De ti øverste fordeler seg på disse idrettene: Tennis, fotball, bordtennis, golf, alpint, friidrett, boksing, langrenn, ishockey og kano. Hvor bred hadde listen blitt om man kåret Norges 150 beste gjennom tidene – hvor mange av dem ville drevet med annet enn vinteridrett?

Andre tennisspillere på den svenske listen er Mats Wilander (26), Stefan Edberg (30 – latterlig lavt, mannen har vunnet Wimbledon to ganger!), Thomas Johansson (141) og Anders Järryd (143).

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar