Er de eldste best også i tennis?

Rafael Nadal
Rafael Nadal: Født i juni 1986.

Min tidligere kollega Erlend Frafjord har hovedsaken i dagens Stavanger Aftenblad. Den handler om hvordan toppidretten domineres av mennesker født tidlig på året. De har tidlig et fysisk forsprang på sine jevnaldrende, får selvtillit av det, plukkes opp som talenter og drar det med seg opp gjennom årsklassene. Suksess avler suksess. (Tror ikke artikkelen ligger på nett, kjøp e-avisen. Oppdatert 3/11-14: Saken ligger nå på nettet.)

Gjelder dette i tennis også? Min hypotese er at tendensen er svak i tennis, hvis den finnes i det hele tatt. Jeg har inntrykk av at klubber og trenere er gode til å prøve unge spillere mot hverandre på tvers av aldersklasser. Spillere som er født tidlig (og gjerne har en mer utvokst kropp) kan prøve seg mot eldre spillere. Det kan gi dem god matching, og dermed ytterligere forsprang på resten av årsklassen sin. Eller det kan få motsatt effekt, at de faller til bakken etter en realitetsorientering.

Det skal heller ikke glemmes at tennis er en sport hvor det er trangere på toppen enn i f.eks fotball. Det er ikke mange hundre mennesker av hvert kjønn som kan leve av å spille profesjonell tennis. Hvor mange i verden lever av å spille fotball? En hel del (selv i Norge!). Verdens beste tennisspillere har alle vært gjennom tilstrekkelig mange tennistimer til at fødselsmåned blir en temmelig marginal faktor etter hvert.

Hvordan kan hypotesen om fødselsmåned og tennisferdighet testes? Jeg kunne tatt for meg dagens topp 100 på ATP- eller WTA-touren, og sett når på året de er født.

I stedet har jeg valgt en historisk variant: Når på året er tidenes beste tennisspillere født? Jeg har sett på spillere som har vunnet Grand Slam-titler for herrer etter 1968, i den åpne æraen.

Fødselsmåned Grand Slam-vinnende spillere Grand Slam-titler
Januar Stefan Edberg
Sergi Bruguera
Marat Safin
Petr Korda
6
2
2
1
Totalt 11
Februar John McEnroe
Lleyton Hewitt
Yevgeny Kafelnikov
Michael Chang
Juan Carlos Ferrero
Andres Gomez
Manuel Orantes
7
2
2
1
1
1
1
Totalt 15
Mars Ivan Lendl
Stanislas Wawrinka
Thomas Johansson
8
1
1
Totalt 10
April Andre Agassi
Johan Kriek
8
2
Totalt 10
Mai Novak Djokovic
Andy Murray
Pat Cash
Yannick Noah
7
2
1
1
Totalt 11
Juni Rafael Nadal
Björn Borg
Albert Costa
Mark Edmondson
14
11
1
1
Totalt 27
Juli Arthur Ashe
Ilie Nastase
Vitas Gerulaitis
Adriano Panatta
3
3
1
1
Totalt 8
August Roger Federer
Pete Sampras
Rod Laver
Mats Wilander
Jim Courier
Guillermo Vilas
Andres Gimeno
Carlos Moya
Andy Roddick
17
14
11
7
4
4
1
1
1
Totalt 60
September Jimmy Connors
Gustavo Kuerten
Marin Cilic
Juan M. Del Potro
Goran Ivanisevic
8
3
1
1
1
Totalt  14
Oktober Thomas Muster
Michael Stich
Roscoe Tanner
1
1
1
Totalt 3
November Ken Rosewall
Boris Becker
8
6
Totalt 14
Desember Patrick Rafter
Stan Smith
Gaston Gaudio
Richard Krajicek
Brian Teacher
2
2
1
1
1
Totalt 7

Går det an å lese noe ut av dette? Det finnes i alle fall ingen tydelig tendens til at sportens store spillere er født tidlig på året. Mest oppsiktsvekkende er opphopningen av storheter med bursdag i august. Jeg synes det er morsomt at Sampras, Federer og Laver har bursdag med noen få dagers mellomrom, tre spillere som ofte sammenlignes. På samme måte har Rafael Nadal og Bjørn Borg begge bursdag tidlig i juni med tre dagers mellomrom, også det to spillere som gjerne omtales sammen.

At jeg selv har bursdag 8. august, midt i denne ildstormen av tennislegender, er det perfekte unntaket fra regelen.

Juan Martin Del Potro
Juan Martin Del Potro: Født i siste halvdel av året, som så mange store tennisspillere.

Jeg har bare testet aldershypotesen mot spillere som har vunnet Grand Slam-turneringer. I Aftenblad-artikkelen går det fram at fødselstidspunkt på året har mest å si i de yngre årsklassene. Overført til tennis skulle det bety at spillere som blomstrer tidlig i karrieren, er født tidlig på året. Det finnes støtte for dette i statistikken:

  • Rafael Nadal, John McEnroe, Björn Borg, Stefan Edberg og Michael Chang vant alle Grand Slam-titler som tenåringer. Alle er født i første halvdel av året.
  • Men: Boris Becker, Pete Sampras, Mats Wilander og Ken Rosewall vant også Grand Slam-turneringer som tenåringer. Alle er født i siste halvdel av året.

Kanskje er bildet et annet i kvinnetennis, men det har jeg ikke sjekket. Noe må man gjøre i tennisferien også.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar