En objektiv og en subjektiv vurdering av Årets spiller på ATP-touren

atp_logoDet er den tiden av året hvor det blir mye oppsummeringer og listefyll, og jeg er ikke bedre. All tennis er ferdigspilt for sesongen. Hvem var Årets spiller på herresiden i 2014?

Jeg har et enkelt kriterium: Spilleren med flest Grand Slam-titler er den beste i den sesongen. Hypotetisk sett kan en spiller vinne to Grand Slam-trofeer og ingenting annet i en sesong, noe som ville gjort det diskutabelt å kåre ham til årets spiller. I praksis skjer det aldri.

Wawrinka: Ikke årets spiller, men årets beste sveitser?
Stan Wawrinka (Wikimedia).

I 2014 ble Grand Slam-turnering­ene fordelt på fire spillere. Da gjelder neste kriterium: Den av de Grand Slam-vinnende spill­erne med høyest ranking er årets beste. Isi pisi. Derfor er det et kjedelig svar på hvem som var årets beste: Novak Djokovic. Han vant Wimbledon (den mest prestisjetunge av de fire store, samme hva folk måtte si) og sluttet året på førsteplass.

Med litt godvilje kan man argumentere for Rafael Nadal (vant en GS-tittel FOR TIENDE ÅR PÅ RAD FOR CRYING OUT LOUD!!!) og Roger Federer (tett på Djokovic rankingmessig, vant omsider Davis Cup for Sveits). Likevel er ingen av disse over­bevisende nok tilfeller til å vippe Djokovic ned, mener jeg.

At Novak Djokovic vinner Grand Slam-turneringer, er vi blitt vant til. Mer overraskende var det at Stan Wawrinka gjorde det samme i 2014. Det virker lenge siden nå, men i januar slo han både Djokovic og Nadal i Australian Open.

Legg til at Wawrinkas årelange innsats i Davis Cup endelig ble belønnet med triumf 11 måneder senere, og det du kan med ordene i behold kåre Wawrinka til årets sveitsiske spiller på ATP-touren. Jeg tror Roger Federer gladelig ville byttet sesong med Wawrinka om han kunne, selv om han er ranket 2 mot Wawrinkas 4. Wawrinka er, om ikke annet, det mest gledelige gjennombruddet i 2014. Mye bra kan sies om Marin Cilic, som vant US Open, men tennisen hans kjeder vettet av meg.

På tide med noen klipp fra Stan Wawrinkas 2014-sesong. Semifinalen mot Novak Djokovic i Australian Open ble en reprise på kampen mellom dem i samme turnering året før. Fem sett, bare at denne gangen vant Wawrinka:

 

Finalen mot Rafael Nadal ble den rareste Grand Slam-finalen på flere år. Wawrinka herjet med Nadal, som etter hvert ble mer og mer preget av skade. Sjekk poenget etter 38 sekunder for å se hvilken enorm timing de beste spillerne har: Nadal sender en høy backhand med masse spinn mot Wawrinkas forehand, men sveitseren dunker den kontant tilbake i oppspretten.

 

Wawrinka er god ved nettet, som han viste i doublespillet med Roger Federer i finalen av Davis Cup. Backhanden hans er enda bedre, en bazooka som han kan skyte i alle retninger. Her er 70 Wawrinka-backhander å måpe av:

 

Spillere som vinner sin første Grand Slam-triumf sent i karrieren får sjelden mange slike. Wawrinka har toppnivået til å vinne flere, men bunnene hans er også temmelig dype. Vi får vite mye om Wawrinka når han i januar vender tilbake til Melbourne som tittelforsvarer.

 

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Wawrinka kan bare bygge videre på årets resultater. Nå vet han at alt er mulig, og jeg regner med at han fortsatt er sulten og motivert, og forhåpentligvis skadefri. Hadde vært spennende med et nytt møte mellom Stanimal og Nadal i AO! Tror egentlig ikke at NOEN av toppspillerne har spesielt lyst til å møte «årets sveitsiske spiller».

Legg igjen en kommentar