Davis Cup-finalen: Kan halvannen sveitser stå imot den franske lagmaskinen?

Denne saken handler om Davis CupSveits sitt Davis Cup-lag er like sårbart som det er fryktinngytende.

Da Roger Federer og Stan Wawrinka spilte semifinale i ATP-sluttspillet (også kjent som WTF) i går, leverte de en av årets beste kamper på herretouren. På Twitter snakket noen eksperter om at det franske laget sannsynligvis skalv i buksene ved synet av kvaliteten som de to sveitserne viste. Neste helg spiller nemlig Frankrike Davis Cup-finalen mot Sveits, hjemme i Lille, på grus.

Ett døgn etter klassikeren mellom Wawrinka og Federer hadde Federer trukket seg fra WTF-finalen mot Novak Djokovic på grunn av rygg­problem­er. Sveits uten Federer er som Wham! uten George Michael. Frankrike har ingen gallionsfigur i tilnærmet samme klasse. Frankrike har et komplett lag. I finalen av Davis Cup stiller de med Tsonga, Monfils, Benneteau og Gasquet. Gilles Simon ble det ikke plass til, noe som forundrer meg litt. Hans utmattende kontringstennis kunne gjort det til en lang helg for sveitserne.

De fire franske spillerne som er tatt ut har ikke vunnet en eneste Grand Slam-turnering i single. Men alle er rutinerte folk som trives på grus. Samtlige har også slått Federer før. En finale i Davis Cup inneholder mange ukjente faktorer. I år har den fått enda en, Federers helsetilstand. Hvordan vil det påvirke lagene mentalt å vite at Federer er i skadeland? Tiden fram til fredag blir spennende. Foreløpig er det ikke kommet varsel om at Federer trekker seg fra finalen, men akkurat nå framstår Sveits som et halvannenmannslag.

Noen ting er mer sikre. Som det innbyrdes forholdet mellom de franske og sveitsiske spillerne (tviler på om Benneteau er aktuell for single, så jeg tar ikke med ham):

Spillere Innbyrdes Fun fact
Federer – Monfils 8-2 Monfils har aldri slått Federer på grus.
Federer – Tsonga 11-5 Har delt de seks siste oppgjørene mellom seg.
Federer – Gasquet 12-2 Gasquet ble verdenskjent da han slo Federer i 2005.
Wawrinka – Monfils 2-2 Har utrolig nok ikke møttes siden 2011.
Wawrinka – Tsonga 2-3 Flere lange gruskamper mot hverandre.
Wawrinka – Gasquet 1-1 Lite data her. Lang kamp mot hverandre i French Open 2013.

Altså: På papiret er de to sveitserne best. Hvor spreke de er, er et annet, og mer avgjørende spørsmål.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Jeg merket ikke at han var skadet. Men etter gårsdagens sveitsiske drama så jeg flere nettkommentarer om at noe så ut til å være galt, han stod som en påle og servet etc. Pussig dette med Roger og skader. I motsetning til de mange «drama queens» på touren har jeg inntrykk av at RF prøver å skjule smertene, og biter tenna sammen i stedet. Klart han må ha hatt det vondt av og til i sin endeløse karriere, men jeg erindrer ingen episoder med stopp i spillet, innrykk av massører, leger, kiropraktorer osv. De øvrige «big four» har hatt mer enn nok av dette, og ofte spilt «out of this world» etterpå. Noen ganger reelle skader, men dessverre også knep for å snu momentet.

    RF holder seg unna «dirty tricks» men i dette tilfellet tror jeg kanskje Roger ville vurdert å stille mot Novak, uansett smerter, hvis det ikke hadde vært for DC-finalen rett rundt hjørnet. Han kan ha tenkt at kampen ville forverre skaden og ødelegge DC-sjansen for Sveits. Tror ikke det var en lett beslutning. Det som er 100% sikkert, er at Sveits vil tape uten en Federer i noenlunde form, så jeg krysser fingrene for at de greier å reparere ham i tide.

  2. Tror også Federer har en del stolthet knyttet til skader. Han har jo ennå ikke trukket seg underveis i noen kamp han har spilt. Djokovic f.eks var jo kjent for å gjøre dette mye da han var yngre.

    Fredagen blir helt avgjørende for Sveits i finalen. Jeg tror de satser alt på å vinne de to singlekampene der. Da kan de hvile Federer i doublekampen, og satse på å vinne en av de to singlekampene på søndag. Merker at jeg gleder meg!

Legg igjen en kommentar