ATP-sluttspillet 2014 dag for dag

atp_logoNy uke, ny turnering som ikke går på mine kanaler. Her er kampene i ATP-sluttspillet dag for dag. Dette er turneringen hvor de åtte beste møtes i London, først til gruppespill og deretter sluttspill. (Les reglene for kvalifisering til semifinaler.)

Dag 1: Jeg hadde ikke gitt Kei Nishikori store sjanser mot Andy Murray, siden japaneren spiller sitt første ATP-sluttspill. Murray har spilt seg opp i høst, og på hjemmebane skal han slå Nishikori. Federers seier mot Raonic var som ventet, selv om Raonic slo ham i Paris nylig. At både Nishikori og Federer vant i strake sett, hjelper dem i fortsettelsen.

Dag 2: Stan Wawrinkas ustabile sesong fortsetter, denne gangen med en bølgetopp i stedet for en bølgedal: 6-1, 6-1 mot Tomas Berdych (som har spilt solid i høst) er overraskende overlegent. Eller kanskje ikke, vi snakker jo om Wawrinka her. Og han har nå slått Berdych i de fire siste kampene. Djokovic slo Cilic med samme sifre i neste kamp (og hva synes egentlig publikum om underholdningen til nå?). Jeg blir overrasket omWawrinka eller Berdych slår Djokovic, og med tre seire i sluttspillet har Djokovic sikret førsteplassen på rankingen ved årsslutt – uansett hva Federer finner på.

Dag 3: Både Kei Nishikori og Milos Raonic har slått Roger Federer tidligere. Begge deltar i ATP-sluttspillet for første gang, og begge ble sendt av banen uten å ta ett sett mot sveitseren. For en mann. Andy Murray slår Milos Raonic, og holder liv i håpet om semifinale. Det gunstigste scenariet for Federer er en semifinale mellom Murray og Djokovic. Med kveldens resultat mellom Murray og Raonic er Federer faktisk ikke helt klar for semifinale ennå.

Dag 4: Berdych og Cilic trengte begge en seier, og det var Berdych som fikk den, 6-3, 6-1. Fortsatt ingen tresettere i turneringen, og skuffelsen pipler fram på sosiale medier. Denne turneringen trenger Murray, Federer og Djokovic i semifinalene for å våkne til live. Akkurat da man trodde det ikke kunne bli mer ensidige kamputfall, slår Djokovic Wawrinka 6-3, 6-0 i siste kamp. Jeg savner Nadal.

Dag 5: Akkurat da du trodde det ikke var luft å skvise ut av denne sluttspillballongen, trekker Milos Raonic seg på grunn av skade. Inn kommer David Ferrer, som i det minste klarte å pushe Nishikori til tre sett. Det resultatet gjorde at Andy Murray måtte slå Roger Federer i strake sett for å avansere til semifinale. I stedet feide Federer ham av banen med 6-0, 6-1, et resultat ingen hadde sett for seg. Nishikori og Federer går til semifinale, og det eneste som kan redde denne turneringen er en finale mellom Federer og Djokovic.

Dag 6 (skrevet et par dager senere): Berdych måtte slå Djokovic for å holde liv i Federers sjanser til å ende året som verdensener. Djokovic svarte på det med enda en overlegen seier, og førsteplassen for 2014 er hans. Wawrinka slår Cilic i den siste gruppekampen, og det i en – hold deg fast! – tresettskamp. Wawrinka møter Federer i semifinale, Djokovic får Nishikori.

Dag 7 (skrevet dagen etter): Semifinalene gikk til tre sett, men det var bare den siste av dem som kommer til å bli husket: Roger Federer reddet fire matchballer mot Stan Wawrinka og vant 7-6 i tredje sett. Når jeg ser de fire matchballene i reprise, er det nærliggende å skylde på Wawrinkas nerver. De to første var overkommelige backhandvolleyer som Wawrinka ikke klarte å utnytte.

Dag 8: Roger Federer trekker seg fra finalen mot Novak Djokovic med skade. Jeg og resten av tennisverden er mest spent på hva dette betyr for finalen i Davis Cup i neste uke.

Gruppe A
Novak Djokovic – Marin Cilic 6-1, 6-1
Stan Wawrinka – Tomas Berdych 6-1, 6-1
Tomas Berdych – Marin Cilic 6-3, 6-1
Stan Wawrinka – Novak Djokovic 3-6, 0-6
Tomas Berdych – Novak Djokovic  2-6, 2-6
Marin Cilic – Stan Wawrinka  3-6, 6-4, 3-6
Tabellen Seier-tap Sett Games
Novak Djokovic 3-0 6-0 36-9
Stan Wawrinka 2-1 4-3 31-26
Tomas Berdych 1-2 2-4 18-28
Marin Cilic 0-3 1-6 18-40
Gruppe B
Roger Federer – Milos Raonic 6-1, 7-6 (0)
Kei Nishikori – Andy Murray 6-4, 6-4
Roger Federer – Kei Nishikori 6-3, 6-2
Milos Raonic – Andy Murray  3-6, 5-7
Roger Federer – Andy Murray 6-0, 6-1
Kei Nishikori – David Ferrer (erstattet skadet Milos Raonic)  4-6, 6-4, 6-1
Tabellen Seier-tap Sett Games
Roger Federer 3-0  6-0  37-13
Kei Nishikori 2-1 4-2 33-31
Andy Murray  1-2  2-4  22-32
Marin Cilic 0-2 0-4 15-26
David Ferrer 0-1 1-2 11-16
Semifinaler
Djokovic – Nishikori 6-1, 3-6, 6-0 Federer – Wawrinka 4-6, 7-5, 7-6 (8)
Finale
Djokovic – Federer ikke spilt fordi Federer trakk seg med skade.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

 1. Murray er ofte en «slow starter» i kamper, og i går startet han aldri. Nishikori ser ut til å være i slag, og etter hans prestasjoner det siste året trenger han ikke frykte noen. Kan skape trøbbel for alle i gruppa, og skulle han møte Novak kan han kanskje fikse det også! Jeg synes Kei spiller litt som Davydenko på sitt beste, og i tillegg dukker han opp ved nettet nå og da.

  Raonic hadde en større sjanse i kampen enn sifrene sier, han kom sterkt mot slutten. Federer kjempet beinhardt for å holde serve i flere av gamene i 2. sett, og det kunne fort ha blitt et tredje. Roger må få opp servekvaliteten til neste kamp, selv om han ikke er fullt så avhengig av dette våpenet som Raonic er.

 2. Ja han har en av sportens voldsomste pendel-slegger, og spillet baseres mye på dette. Mot Federer i Paris hadde han i hvert fall tid til å bruke den, og kom overraskende godt ut av lengre rallies. Han trekker seg fort mot «Nadal-hjørnet»(motsatt side, selvsagt) og slår drepende inside-out crosscourt forehands, og hvis Roger rekker dem slicer/pusher han crosscourt tilbake, der venter Milos med steikepanna og kan velge og vrake i vinkler.

  Novak straffer slikt spill mye hardere med sin utsøkte BH down-the-line i tomrommet, og jeg forstår fortsatt ikke hvorfor Federer så sjelden sjanser på tilsvarende slag (som jeg vet han har), i stedet for å servere løs selvmordspasning diagonalt tilbake.

  Apropos lang tilbakeføring så starter Raonic ladegrepet omtrent før motstanderen slår, og lar bare racketen henge i lufta mens han venter.

  Jeg er egentlig imponert over hva Raonic har fått til i det siste, han er mindre en-dimensjonal enn jeg trodde, og blir stadig bedre. Selvtilliten øker.

 3. Da får vi Djokovic-Nishikori og Federer-Wawrinka i semifinalene, og Novak sikret nr.1 tittelen. Overraskelsen er vel at Murray er ute, etter tidenes verste kamp mot Federer. Andy kom aldri tilbake etter å ha tapt et 35 shots rally tidlig i kampen. Publikum greide ikke støtte ham noe særlig (hørtes mest ut som mumling i Underhuset), og jeg tror prestasjonsnerver knekte ham denne gangen.

  Semifinalene bør bli interessante. Novak ble overraskende nedkjempet av Kei i USO (for ca 10 uker siden), men serberen virker jo nå umulig å beseire. Roger er i storform, men den uberegnelige landsmann Stan vet han har en mulighet mot legenden på bakgrunn av årets resultater (snøt Roger for Monte Carlo da RF endelig hadde sjansen).

  Jeg håper nå på to skikkelig bra semifinaler, med 4 spillere som ikke kneler under press. Forventer drømmefinale mellom Roger og Novak, disse kampene er nesten alltid svært jevne og underholdende, med glitrende spill og knallhard nervekrig.

Legg igjen en kommentar