Nikolay Davydenkos lette tennis kommer til å bli savnet

Denne saken handler om herretennisI sannhetens navn er det noen år siden Nikolay Davyenko var en maktfaktor på ATP-touren. Derfor var det ingen sensasjon at han varslet at han er ferdig som proffspiller. Davydenko er 33 år gammel og har vært en del skadet de siste sesongene.

Det første ordet jeg tenker på når jeg ser for meg Davydenko, er lett. De fleste toppspillere har et tydelig avtrykk i spillet sitt, om jeg kan bruke et sånt uttrykk: På en eller annen måte kommer kraften og tyngden deres gjennom skjermen. Tenk Federers forehand, Djokovics grunnslag og Nadals forehand, du trenger ikke sitte ringside for å forstå at slagene deres er harde og skadebringende.

Davydenko? Han pilte rundt grunnlinjen og slo sine fine grunnslag, forandret retning på ballen og hadde en effektiv backhand. Davydenko beviste at selv i krafttennisens æra er det mulig å komme langt med arbeidsmoral og et lettflytende slagrepertoar. Han var i verdenstoppen i årevis, vant 21 titler i single samt Davis Cup for Russland, han spilte fire semifinaler i Grand Slam-sammenheng og dro inn 16 millioner dollar bare i prispenger. Han var som best ranket på tredjeplass i verden. Davydenko kan se tilbake på en fantastisk karriere etter alle målestokker.

Jeg lette litt rundt etter høydepunkter fra kampene hans på YouTube. De fleste var fra kamper mot Roger Federer, hvor Federer leder innbyrdes statistikk med 19-2 (og da er det selvsagt flest Federer-høydepunkter i klippene).

Davydenko hadde et bedre tak på Rafael Nadal, og vant faktisk de seks siste kampene mot Nadal på hardcourt, den siste så sent som i 2011. Det sier mye om Davydenkos ballfølelse at han med sine 178 cm klarte å stå imot Nadals voldsomme overskru og slå spanjolen seks ganger. Jeg likte alltid å se Davydenko prøve å utspille motstandere i høyere vektklasser. Som regel klarte han det.

Her er noen glimt fra Davydenkos karriere:

 

 

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Godt beskrevet! Det lette, fine spillet til Davydenko har vært en kul kontrast i krafttennisens tidsalder. Både forehanden og backhanden hans er så teknisk og silkemykt. I de beste periodene satt de også som et skudd, spesielt noen av kontringsslagene hans, mener jeg å huske. Men han kunne også føre kamper med grunnslagene sine. Serven begynte å tape seg litt med årene fikk jeg inntrykk av, men i perioder, selv mot slutten, spilte han mange gode oppgjør. En av favorittene å se på, faktisk.

    På backhandsiden er han et forbilde: Han har en forbilledlig backhand, en av de mest undervurderte på ATP-touren kanskje. Han ser fryktelig godt over skulderen før han slår på venstresiden, ganske lik i bevegelsen som Djokovic, som mange mener har en av verdens beste backhander.

    Anbefaler også å søke på Davydenko i søkefeltet i bloggen! Mange gode og nostalgiske artikler om han fra tidligere år, og Davydenko er en gammel traver i sirkuset!

  2. Toppnivået hans var skyhøyt, som han viser i mot Nadal i videoen. En fryd å se på! Utrolig hvordan han greier å være i posisjon hver gang han slår, og jeg tror motstanderen sliter med å forutse hva som kommer. Han tok vel også ut selveste DelPotro i finalen i dette ATP sluttspillet, i DelPos beste sesong.
    Spørsmålet er hvorfor denne mannen aldri nådde helt opp i Grand Slam. I AO 2010, som Federer vant, ble den godeste Roger herjet med av ND i et og et halvt sett. Selv ikke Nadal pleide å gi RF så mye juling. Etterpå sa Federer noe om at han var klar over Davydenkos «faser», og sikkert bare ventet på at han skulle slakke av litt før han selv satte inn støtet. Det er muligens her nøkkelen ligger, konsistens og «mind game» i 5-settere. ND var kanskje ikke like rå på mental krigføring som de aller største gutta.

Legg igjen en kommentar