Federer kryper nærmere Djokovics førsteplass

Denne saken handler om herretennisHar det skjedd før at en spiller slutter på førsteplass av ATP-rankingen uten å ha vunnet en Grand Slam-tittel det året? (sjekke, sjekke): Det har skjedd før, men ikke siden 1970-tallet, så langt jeg kan se. Da var det Jimmy Connors som sluttet på førsteplass et par år hvor han ikke vant noen GS-tittel.

Roger Federer kniper stadig innpå Novak Djokovics førsteplass, uten en GS-tittel i 2014. Federer vant nylig hjemmeturneringen i Basel med små problemer, hans sjette tittel der. Nå gjenstår bare Masters-turneringen i Paris og ATP-sluttspillet. Til sammen deles det ut 2500 poeng der, og Federer ligger mindre enn 500 bak Novak Djokovic i antall poeng vunnet i 2014.

Det pussige er at Federer har hatt et svakt år til ham å være i Grand Slam-turneringene, med én finale, to semifinaler og en fjerderunde. Det merkverdige, og mest imponerende, er at Federer har spilt jevnt godt gjennom hele sesongen. Han har spilt 76 kamper hittil i år. Til sammenligning har Djokovic spilt 60, Nadal (skadet) har 59, Wawrinka har 49. Federer er soleklart eldst av disse.

Det snakkes mye om Federers eleganse og alt det der. At han spiller – og vinner! – så mye i en alder av 33, bare understreker at sveitseren er bygd for tennis og trening på en helt annen måte enn noen før ham. I nyere historie kommer jeg bare på Andre Agassi som holdt det gående like lenge. Hvis du leser selvbiografien hans, ser du at det lite glede og mye skrantende helse disse siste årene hans på touren, med en rygg som knapt var brukbar for tennis. Pete Sampras hadde lagt opp for lengst som 33-åring, utbrent og lei.

Dette er de åtte beste poengplukkerne på ATP-touren hittil i 2014. Legg merke til at Marin Cilic er kvalifisert til ATP-sluttspillet allerede, takket være seieren i US Open. Det er også de fire øverste på denne lista (men Nadal har trukket seg med skade):

Spiller Alder Seier-tap i 2014 Grand Slam-titler 2014
1. Novak Djokovic, Serbia 27 52-8 1
2. Roger Federer, Sveits 33 66-10
3. Rafael Nadal, Spania 28 48-11 1
4. Stanislas Wawrinka, Sveits 29 34-15 1
5. Andy Murray, Storbritannia 27 56-17
6. Kei Nishikori, Japan 24 49-11
7. Marin Cilic, Kroatia 26 58-14 1
8. Tomas Berdych, Tsjekkia 29 51-19

Førsteplassen i år står mellom Federer og Djokovic. Selv om Federer nok er sulten på den, har han noe helt annet i bakhodet: Finalen i Davis Cup mot Frankrike i november. Frankrike har et jevnt og godt lag som kommer til å være uthvilt til finalen i Lille. Davis Cup er, i motsetning til ATP-sluttspillet og førsteplass på rankingen, en ting som mangler på sveitserens CV.

Federer har rukket å drive litt grustrening også mellom alle turneringene i høst. For en mann.

Her er noen bilder fra Federers finaleseier mot David Goffin, i Basel sist helg:

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Jeg ser på Federer som en sjakkspiller i tennis. Han analyserer motstanderen og «føler» hans eventuelle nervøsitet. Djokovic sa noe om dette i en av hans lovprisninger, og Wawrinka har uttalt at Roger er enda bedre enn det kan se ut som. Med dette mener han vel detaljer som vi vanlig dødelige ikke ser eller forstår. Han går ikke alltid etter vinnere, han varierer tempo, lengde etc, og plager nesten alltid motstanderen så mye at denne ikke greier å bygge opp spillet etter egen plan. Han sitter på et arsenal av ulike strategier som han drar opp av hatten når det passer.

    Akkurat som med fotballgeniet Zidane er ikke Rogers karriere bygget på ekstrem hurtighet, han har ALLTID vært merkbart tregere enn både Rafa, Novak, Simon og andre spretne spillere. Selvsagt er han avhengig av at kroppen fungerer, og det gjør den så det suser for tiden. Slagene er bedre og mer feilfrie enn på mange år, særlig på BH. Dette, kombinert med selvtillit og evne til nytenkning, og ikke minst motivasjon for enda mer suksess, gjør at jeg fortsatt ikke avskriver Roger i GS-sammenheng. Allerede i 2008 mente mange at han var ferdig i toppen!

    OK, han fikk ingen GS i år, men to semifinaler og en FINALE (hvor han virkelig ga kamp til mållinjen mot verdenseneren) er brukbart av en avskrevet old-boys spiller. Håper inderlig at han sammen med «Stanimal» drar i land Davis Cup, det blir en tøff oppgave.

Legg igjen en kommentar