Frankrike – Sveits i Davis Cup-finalen står som et lys i novembermørket

Denne saken handler om Davis CupNovember trenger litt hjelp, inneklemt som den er mellom høstløvpregede oktober og julemarinerte desember. Hvis du trenger én ting å glede deg til den måneden, trenger du ikke lete lenge: Frankrike møter Sveits i Davis Cup-finalen 21-23. november.

Davis Cup er nasjonsturneringen for menn. Hvert oppgjør består av fire singlekamper og en doublekamp, første lag til tre seire vinner. Sveits og Frankrike gikk til finalen etter disse semiene:

Sveits Italia 3-2
Geneve, hardcourt
Federer Bolelli 7-6, 6-4, 6-4
Wawrinka Fognini 6-2, 6-3, 6-2
Chiudinelli/Wawrinka Bolelli/Fognini 5-7 6-3 7-5 3-6 2-6
Federer Fognini 6-2, 6-3, 7-6
Lammer Seppi 4-6, 6-1, 4-6
Frankrike Tsjekkia 4-1
Paris (Roland Garros), grus
Gasquet Berdych 6-3, 6-2, 6-3
Tsonga Rosol 6-2, 6-2, 6-3
Tsonga/Gasquet Stepanek/Berdych 6-7, 6-4, 7-6, 6-1
Benneteau Vesely 4-6, 3-6
Monfils Rosol 5-7, 6-4, 7-5

Årets finale er spesiell på mange måter, og for spekulanter er det nok av poenger å gruble på fram til november:

  1. Sveits er tilbake i finalen for første gang siden 1992, etter at Roger Federer for første gang på lenge har satset på turneringen. Dette er Federers beste og siste sjanse til å vinne den ene pokalen han mangler i samlingen. Hvordan vil det påvirke ham i finalen? Og ikke minst: Hvordan kommer det til å påvirke resten av høstskjemaet hans? Federer skal gjennom ATP-sluttspillet noen dager før finalen mot Frankrike. Kommer han til å gi hundre prosent der, med tanke på hva som venter?
  2. Stanislas Wawrinka har hatt et fantastisk år, med seier i Australian Open som høydepunkt. Men Wawrinka er ustabil, og begynner å merke den lange sesongen. Han varslet denne uka at han trekker seg fra turneringen i Metz. Hvor mye krefter har han igjen i november? Sveits uten Wawrinka og Federer i toppslag har ikke en sjanse.
  3. Frankrike har hjemmebane i finalen. Det betyr at de kan velge både arena og underlag. De første ryktene sier at Lille blir vertsby, med 20.000 tilskuere på tribunen. Hvordan vil de franske og sveitsiske spillerne takle slike omgivelser?
  4. Apropos publikum: Frankrike har hjemmebane og publikum i ryggen. La oss likevel ikke glemme at Federer er franskmennenes favorittspiller med utenlandsk pass. Støtten han får i French Open hvert år er enorm. Jeg ser ikke helt bort fra at deler av det franske publikummet unner Federer en triumf i Davis Cup, og vil synes det er stas å være vitne til begivenheten.
  5. Hvilket underlag kommer franskmennene til å velge? Wawrinka og Federer på sitt beste er bedre enn alle de franske spillerne, uansett underlag. Jeg tipper de går for grus, hvor begge sveitserne er sårbare.
  6. Frankrike har et formidabelt lag, med Richard Gasquet, Gael Monfils, Jo-Wilfried Tsonga og Julien Benneteau. Men ingen av dem er spesielt sterke i hodet i pressede situasjoner – denne klyngen med talenter har nøyaktig null Grand Slam-titler til sammen. Wawrinka og Federer har 18.

There you have it. Davis Cup-finalen er etablert som et underliggende narrativ for høstsesongen, og for en gangs skyld GLEDER jeg meg til slutten av november.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar