Federers grunnslag er ikke gode nok på grusen lenger

Tennis på tv:
Ernests Gulbis – Roger Federer 6-7, 7-6, 6-2, 4-6, 6-3
Åttendelsfinale, French Open 2014

French OpenSøndagen kom med akseptabelt grillvær i Stavanger. Jeg vekslet mellom å vende laks/mais/hamburgere og å se vendingene i kampen mellom Gulbis og Federer.

Federer tapte den i fem sett, og det var helt fortjent at Gulbis vant. Latvieren var god når han måtte være det, og bruke backhanden sin til å bryte ned Federer. Kampen ble tapt for sveitseren da han ikke klarte å serve hjem det andre settet, men slapp det til et tie-break som han tapte.

Gulbis fortsatte å ta initiativet i tredje sett. Hva er det som vinner kamper på grus? Det er et spill som konstant trekker den andre spilleren ned, Andre Agassi snakket om å tynge motstanderen ned på banen, og det er dette Nadal og Djokovic holder på med nå. Federer har ikke et spill som tynger de andre spillerne lenger, til det er kvaliteten på grunnslagene hans for dårlig. Gulbis slo til først i duellene, og bommet sjelden. Spesielt backhanden mot Federers backhand fungerte perfekt.

Når Federer ikke lenger har det som trengs av grunnslag for å holde motstanderen nede, må han bruke andre ting. Mot Gulbis prøvde han seg med stoppballer og nettangrep, ikke alltid like veloverveid, men det fungerte til en viss grad. Det var overraskende hvor ofte han gikk inn i rene grunnlinjedueller mot Gulbis og den lange mannens backhand. Hvor lurt var det?

Federer konsentrerer seg om gras og Wimbledon snart. Ut fra det han har vist i Grand Slam-sammenheng det siste året, har jeg liten tro på at han vinner den turneringen. Selv ikke tidenes beste spiller kan skru klokka tilbake.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Ventet litt på Gulbis. Blitt imponert over han før, og har hele tiden ventet litt på gjennombruddet. Kanskje kan det komme for fullt i år. Han har deilige grunnslag og en habil serv, og er absolutt materialet for topp. Virker som en kombinasjon av at nivået er blitt jevnere/høyere nå sammelignet med fem til ti år siden (Federers glansperiode) og Feders alder og litt mindre kvikkhet gjør utslag som i denne kampen, der han taper en jevn femsetter han før hadde vippet i sitt favør.

    Begynner fort å bli Wimbledon som er eneste realistiske Grand Slam-turnering å komme langt i. Federer fortsatt har nok selvtillit fra tidligere erfaringer på gresset til å gjøre det bra der, men dessverre ser det ut til å bli tyngere og tyngere for hvert år som går.

    Beste sitat jeg har lest i vår er ikke fra noen roman, avis eller humørsiden til Are Kalvø i Aftenposten – den blir servert i tennisbloggen:

    «Søndagen kom med akseptabelt grillvær i Stavanger. Jeg vekslet mellom å vende laks/mais/hamburgere og å se vendingene i kampen mellom Gulbis og Federer». Ah, deilig formulering.

Legg igjen en kommentar