Er det fortsatt noen som tviler på at Nadal kommer til å passere Federer?

French Open14 Grand Slam-titler. Pete Sampras ble historisk da han passerte Roy Emersons antall (12) i 2000, og vant nummer 14 to år senere. Uslåelig, ikke sant? Her er vi 12 år senere, og Roger Federer har vunnet 17 GS-titler.

Likevel tror jeg det bare er et tidsspørsmål før Rafael Nadal tar ham igjen. Nadal vant sin 14. GS-tittel da han slo Novak Djokovic i finalen av French Open 2014, og fylte akkurat 28. Finalen i French Open er gammelt nytt nå, så jeg skal ikke si så mye om den. Djokovic tapte den i strekket fra 5-5 i andre sett til 0-3 i tredje, hvor Nadal tok fem game på rad. Da sto det 1-1 i sett, og Nadal hadde i praksis tatt det tredje. Djokovic hadde fått det store tomme blikket, det som Roger Federer pleier å få i kamper mot Nadal. Jeg synes det sa mye om Djokovics resignerte spill i siste del av kampen at han gikk med tommelen i været mot nettet etter matchballen. Tommelen i været? Du har tapt en Grand Slam-finale, mann! (Det var visst en sarkastisk gest, ifølge rapportene. Jaja.)

Nadal vant US Open i fjor, han spilte finale i Australian Open i vinter og han vant denne kampen. Mannen er en trussel på alle underlag, og jeg tviler på at Federers rekord på 17 Grand Slam-turneringer overlever Nadals karriere.

Nadal 2010 Madrid 01.jpg
«Nadal 2010 Madrid 01» by PictFactory – originally posted to Flickr as Revés. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Nadal er en tennisspiller som strider mot all fornuft. Nadal spiller tennis utenfor alle skjønnhetskriterier. Han er høyrehendt, men ble overtalt til å spille med venstre. Det ekstraordinære med Nadal er slagene hans. Selv om han er verdensener, tviler jeg på om trenere drar fram Nadal når de skal instruere nye spillere. Nadals teknikk er ekstrem, han holder racketen i et western-grep (ser det ut  for meg) med strak arm, noe som i seg selv krever voldsom styrke og presisjon for å fungere. Mange av forehandene hans slås kun på forehandsiden av kroppen, hvor armen går i en nesten vertikal bevegelse fra skolissene og opp over hodet. Nadal kaster alle forestillinger om «vakker» tennis ut vinduet, dette er idrett hinsides slike tåpelige parametre.

Det aller mest imponerende med Nadal er opphentingene hans. Selv når han er utspilt og så vidt klarer å få en racket på ballen, lemper han den den tilbake langt nede i hjørnene, med en overskru som ikke er sann. Det har aldri vært en spiller som Nadal, og det vil aldri komme en kloning, til det er Nadal for særegen i alt i han gjør.

Nadal kommer aldri til å bli min favoritt, men som ordtaket sier; man kan ikke diskutere med suksess. Og ingen har hatt mer av den i Roland Garros enn Rafael Nadal. NI titler. Man skal aldri si aldri, men jeg kan vanskelig se at noen klarer å toppe denne rekorden.

To ord om Maria Sharapovas seier over Simona Halep: Sharapova var imponerende i det første halvannet settet, før hun fikk litt nerver og Halep hevet seg. All ære til Sharapova for å dra det i land. Linken mellom henne og Nadal er ikke så klar, men få konkurrerer bedre enn årets vinnere i Roland Garros.

Oppdatert oversikt over Grand Slam-vinnere kommer i løpet av noen dager.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

  1. Angående forehanden til Nadal husker jeg fra en tidligere turnering at en amerikansk kommentator sin prosess for å lære seg den teknikken på forehanden var følgende: observer-studer-eksperimenter-gi opp

  2. Ja jeg tviler faktisk litt. For det første er jeg ikke sikker på at Federer stopper på 17. Han har vært såpass god i år at han burde komme veldig langt i Wimbledon. Jeg blir ikke sjokkert hvis han vinner der. Jeg blir heller ikke sjokkert om han blir slått ut i 3 runde. På de andre underlagene tviler jeg sterkt på at han tar flere slams. Nadal er helt rå men han er ikke nødvendigvis favoritt på gress og hard court. Novak er nok veldig revansjesugen etter noen GS finaletap nå, og spillere som Wawrinka, Raonic, Gulbis osv kan fort ta ett steg videre. Vel spesielt Wawrinka har vel allerede gjort det selv om han er ujevn. Slik Nadal spiller nå er det vanskelig å vedde imot han, men sport har en merkelig tendens til å justere dominans. Akkkurat nå ser det ut som Nadal vil vinne de 5-6 neste French Open, men ting kan skje for å endre det. Hvis jeg skulle tippe går jeg for at Federer stopper på 18 og Nadal på 16-17 men det skal selvsagt bli svært spennende å se i fremtiden. I de 2-3 neste Grand Slams tror jeg som sagt Djokovic blir ekstremt farlig.

  3. Federer begynte året godt. Kapasiteten til å slå de fleste er der, men jeg tviler på om han er i stand til å vinne sju kamper på rad. Husk at han bare har vunnet én turnering i 2014. Nadal og Djokovic blir for tøffe uansett underlag, slik jeg ser det. Det skal godt gjøres å vinne en GS-turnering uten å treffe minst en av dem på veien.

    Nadal er ikke like god på hardcourt og gress som på grus, det skulle tatt seg ut. Men fortsatt virker det som han har apetitten på mer suksess, og da tror jeg Federers 17 er innen rekkevidde. For meg virker det ikke som Raonic har spillet som tilsier at han skal bli en dominant figur på ATP-touren. Kanonserve og god forehand, litt tung å flytte på.

  4. Ja i Grand Slam tror jeg også det er vanskelig for Federer å slå enten Nadal eller Djokovic selv på gress. Men jeg tror han kan klare der i motsetning til grus og treg hardcourt. Selv om Federer «kun» har vunnet en turnering i år virker sulten å være tilbake. Jeg tror han blir skummel i Wimbledon spesielt i år. Raonic og gutta blir kanskje ikke så dominante på touren men det er mulig de får alt til å klaffe i en enkelt turnering ala Wawrinka i Australia.

    Dette er jo egentlig bare ren spekulasjon, men jeg tviler som sagt på at Nadal kommer til å vinne de fleste slams de neste årene. Han er helt utrolig, men jeg tror kanskje det vil dukke opp en ekstrem power player eller to som kan stikke av med noen pokaler ala Stan the man. For litt siden så det ut som Djokovic skulle ha 9-10 Grand Slams på denne tiden, men plutselig er det noen som er et lite hestehode foran, og det tror jeg kan skje for Rafa også. Nadal har vel også snakket litt om at det er vanskelig å være motivert og sulten hele tiden. Det var ikke mye som tydet på det i Paris, men vi får se om han klarer å holde «gutsen» oppe.

Legg igjen en kommentar