En mann gjør ingen sommer

French OpenDere har sikkert fått det med dere. Noen dager før French Open starter i Paris, er det ett spørsmål som går igjen: Er dette året da Rafael Nadal IKKE vinner herreklassen? Jeg mener nei. Nadal er fortsatt den store favoritten i mine øyne. La meg forklare.

Det finnes noen argumenter som taler mot Nadal. Disse er, i tilfeldig rekkefølge:

  • Fyren kan ikke fortsette å vinne til evig tid.
  • Han har tapt kamper på grus i år. Det er overraskende når det skjer én gang, sensasjonelt når det skjer to ganger på en sesong og helt uvanlig når det skjer tre ganger. I år har han røket mot David Ferrer, Nicolas Almagro og Novak Djokovic.
  • Nadals største grustittel i år var på hjemmebane mot Kei Nishikori i finalen, en kamp hvor japaneren dominerte før han gikk ut med skade.
  • Novak Djokovic har vunnet de fire siste kampene mot Nadal, senest på grusen i Roma.

There you go. Det finnes noen grunner til at Nadal ikke skal vinne i Paris, såpass er jeg enig i. Det interessante å merke seg er at selv alle som snakker ned Nadal, kun ser én seriøs utfordrer: Djokovic. Dette er det viktigste argumentet for en Nadal-seier. I hele trekningen finnes bare én spiller som innerst inne tror han kan slå Nadal i fem sett på grus, og det er Djokovic. De 126 andre spillerne, Federer, Murray, spanjolene, franskmennene osv, mangler enten evnen eller troen som trengs for å slå Nadal. Som regel begge deler. Hvis Djokovic taper i Paris, ligger alt til rette for Nadal. En manns seiersrekke mot Nadal klarer ikke å svekke Nadals favorittstempel noe særlig, mener jeg.

Duellen Djokovic-Nadal mangler yin/yang-dimensjonen som gjør Federer-Nadal, Agassi-Sampras og Borg-McEnroe-oppgjørene så legendariske. Jeg tror Djokovic mot Nadal kommer til å vokse i folks øyne etter hvert som årene går. De har spilt mot hverandre 41 ganger (!), og har til sammen 19 Grand Slam-titler. McEnroe og Borg, som vi fortsatt gnåler om 35 år etter glansdagene, spilte mot hverandre 18 ganger, med 18 Grand Slam-titler til sammen.

Nadal leder innbyrdes 22-19 mot Djokovic. Spillerne har byttet på å ha overtaket i duellrekken. På et tidspunkt vant Djokovic sju (!) kamper på rad mot Nadal, og nå har Djokovic vunnet de fire siste mot spanjolen.

Likevel er det mye som taler i Nadals favør når vi snart går i gang med French Open. På grus leder Nadal 13-4 i kamper mot Djokovic. Serberen har aldri slått Nadal i French Open, det har bare Robin Söderling klart. I fjor sklle Djokovic ha vunnet, men kastet bort ledelsen i femte sett.

Dessuten leder Nadal 8-3 over Djokovic i Grand Slam-sammenheng. Det er noe med femsettsformatet som passer Nadal godt, for da får han rikelige sjanser til å jobbe seg inn i kamper hvor han ligger dårlig an. De tre siste Grand Slam-kampene mellom Nadal og Djokovic har spanjolen vunnet.

Et siste moment om Djokovic er verdt å merke seg: Han har dominert Masters-turneringene det siste året. I Grand Slam-sammenheng har han ikke imponert like mye. Djokovics siste GS-tittel var i Australian Open for halvannet år siden. Djokovic har manglet det siste ekstra i finalene, for eksempel mot Andy Murray i Wimbledon i fjor. Det blir en vane å vinne, og det blir fort en vane å nesten vinne. Skulle Djokovic og Nadal møtes i finalen, er det ikke bare Nadal som kjenner presset.

De andre? De er ikke så interessante i år. Jeg spår et tidlig tap for Roger Federer, hederlig innsats av Andy Murray og fine takter av Grigor Dimitrov. De blir uansett bare oppvarming for finalen som hele tennisverden vil se, Nadal mot Djokovic.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Kunne ikke sagt meg mer enig – Nadal ryker IKKE mot noen andre enn Djoko i denne turneringen, er alle skjønt enige om.

    Er forøvrig overrasket over at Nishikori, Dimitrov og Wawrinka, alle tre formspillere, ryker ut i første runde. Ingen tittelutfordrere men de skal ikke tape før mot de store navnene. Sitter det mentalt eller er de fysisk utbrente allerede i denne sesongen?

  2. God oppsummering, superb å bli servert en så god oversikt når man ikke har fulgt med ordentlig på touren på en stund. Synd med Nishikori – uten tilløpet til skaden kunne han gjort det meget bra i år. Jeg tror fortsatt han kan komme sterkt tilbake utover sesongen: Taktene han har vist i år, spesielt i semifinaleseieren mot Ferrer i mai, tyder på at det kan være større ting i vente. Ellers så ser franskmennene skarpe ut den første uka av turneringen, men det pleier de alltid å være før de faller sammen i kvart- og semifinalene. Kanskje dette er året der franskmennee markerer seg også mot slutten av turneringen. Virker som om RS-tittelen vil stå mellom Nadal og Djokovic, dersom ikke noe helt spesielt vil skje.

Legg igjen en kommentar