Nadal er dagens store vinner

Denne saken handler om Australian OpenStanislas Wawrinka klarte endelig å slå Novak Djokovic, og det på den mest passende måten. Etter to tapte femsettere i fjorårets Grand Slam-turneringer, vant Wawrinka 9-7 i det femte i dag, i Australian Opens kvartfinale. Vi får en ny mester i Melbourne i år. Her er noen høydepunkter (og her er Steve Tignors eksellente kampreferat):

Jeg fulgte kampen sporadisk via ulike live-oppdateringer på jobb, og så siste halvdel av siste sett da jeg kom hjem. Det mest påfallende med avslutningen var hvor lite vinnervilje Djokovic utstrålte. Mot slutten av det femte settet ble kampen avbrutt på grunn av regn. Da de kom tilbake, skar Wawrinka grimaser og virket treig ut til sidene. Luktet ikke Djokovic blodet som var så synlig for oss foran tv-en? Djokovic holdt sine server uten problemer helt til det siste gamet, hvor Wawrinka jobbet seg til 30-30. Avslutningen av kampen var merkelig panisk/passiv av Djokovic. Først hentet han opp en stoppball, som han vinklet altfor kraftig slik at den gikk ut. Han var presset, men hadde ikke trengt å spille på så små marginer. Det ga matchball til sveitseren.

På matchballen spilte Djokovic serve og volley, og slo en overkommelig volley ut. Hva tenkte Boris Becker om sin elev der og da?

Novak Djokovic har vunnet flere heseblesende Grand Slam-finaler, men han har også en tendens til å forsvinne litt i viktige kamper. Han gjorde det sist i finalen av Wimbledon i fjor, og noe av det samme lå i luften mot Wawrinka. Også Djokovic må ha sett hvor preget Wawrinka var mot slutten av kampen, og jeg tviler på om sveitseren hadde holdt ut så mye lenger enn det han gjorde. Likevel klarte ikke Djokovic å holde seg flytende lenge nok til at Wawrinka kollapset.

Dagens resultat betyr at enten Tomas Berdych eller Stanislas Wawrinka spiller Grand Slam-finale på søndag. Berdych har vært der før (Wimbledon 2010), Wawrinka har aldri gjort det. Semifinalen mellom dem blir et fyrverkeri, med høy risiko og høye smell av strenger mot ball.

To kvartfinaler gjenstår i herreklassen. Denne turneringen har etter hvert Rafael Nadals navn skrevet over hele seg. Han møter bulgarske Grigor Dimitrov i sin kvartfinale. De har møttes før. Nadal har vunnet hver gang. Interessant nok har Dimitrov tatt sett fra Nadal i hver av kampene, selv så langt tilbake som i 2009. Hvis bulgareren skal vise at han er en av de store guttene nå, er kvartfinale mot Nadal i Australian Open en passende anledning. Det raske underlaget i Melbourne taler til Dimitrovs fordel. Jeg regner med at han vinner minst ett sett mot Nadal. Men tre? Det er for mye å forvente nå, men bulgareren er definitivt på vei mot topp 10.

Rafael Nadal (Wikimedia).

Vinneren av Nadal-Dimitrov spiller semifinale mot Roger Federer eller Andy Murray. Federer har ikke slått Nadal i en Grand Slam-kamp siden 2007, og ingenting tilsier at det skal skje igjen nå. Murray er et spørsmålstegn, for han har vært skadet og har lite kamptrening. Kvartfinalen mellom Federer og Murray blir en mental prøvelse for dem begge, og vinneren må psyke seg opp til å møte Nadal et par dager senere. Jeg tipper vi får semifinale mellom Murray og Nadal.

Berdych og Wawrinka blir underdog i finalen, så lenge de ikke møter Grigor Dimitrov. Skulle de møte Nadal, er sjansene deres ørsmå. Berdych har ikke slått Nadal siden 2006, og innbyrdes statistikk er 17-3 til Nadal. Wawrinka har tapt 12 av 12 kamper mot spanjolen.

Trøsten for dem er at de fleste seiersrekker tar slutt. Akkurat som det gjorde for Novak Djokovic i kvartfinalen i dag.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar