Davis Cup 2014: Federer prøver å tette et CV-hull

Denne saken handler om Davis CupEtter Stanislas Wawrinkas seier i Australian Open har Sveits to Grand Slam-vinnere på herresiden. Den andre er selvsagt Roger Federer. Ukens største tennisnyhet er at Federer skal spille Davis Cup for Sveits denne helga. Han har ikke brukt mange kalorier på den turneringen de siste årene. Sveits møter et Serbia uten Novak Djokovic i første runde, og skal vinne greit på bortebane i Novi Sad.

To spillere er nok til å vinne Davis Cup. DC er nasjonsturneringen for menn, som er spredt utover året. Sveits er (selvsagt) i toppdivisjonen, og spiller mot Serbia i første runde. Hvert oppgjør i Davis Cup består av fire singlekamper og to doublekamper. Har et lag vunnet tre av kampene, er de to siste meningsløse.

Stanislas Wawrinka (Wikimedia).

Federer og Wawrinka kan slå hvem som helst i single (selv om Nadal er et problem for dem begge). De er olympiske mestere i double fra 2008. Hvis de holder seg skadefrie, har Sveits en god sjanse til å vinne Davis Cup i 2014. Det er nok at Federer og Waw­rinka vinner hver sin første singlekamp og deretter dou­ble, så kan sveitserne la stjer­nene sine hvile i de meningsløse siste to single­kampene.

Trekningen har plassert Spania og Sveits på hver sin side. Det betyr at Nadal-spøkelset ikke vil åpenbare seg før i finalen, om i det hele tatt. Hvis Sveits slår Serbia i første runde, møter de Belgia eller Kasakhastan i kvartfinalen. Der vil sveits­erne være stor­favo­ritter. I en semifinale venter USA, Stor­bri­tannia, Argentina eller Italia – også grei skuring for Sveits.

Alt dette forutsetter at Federer og Wawrinka holder seg skadefrie gjennom året, og at deres egne interesser ikke kolliderer med nasjonsfølelsen. Vil Federer (han er det største usikkerhetsmomentet) legge egne Grand Slam-ambisjoner (slambisjoner?) til side i jakten på en Davis Cup-triumf for Sveits gjennom hele sesongen? Jeg er ikke sikker på det.

Spania har dominert denne turneringen etter årtusenskiftet, men kan ryke allerede i første runde. Nadal spiller ikke førsterundekampen på bortebane mot Tyskland. Lopez og Verdasco har sine beste år bak seg, og Haas/Kohlschreiber/Mayer kommer nok til å gi dem en skikkelig kamp. I år er det en reell sjanse for at verdens to beste spilleres nasjoner, Spania (verdensener Nadal) og Serbia (verdenstoer Djokovic), forsvinner fra Davis Cup allerede etter første runde. Dette vet selvsagt Roger Federer og Stanislas Wawrinka.

Finalen i Davis Cup spilles 21-23. november. Federer har aldri vunnet denne turneringen. Gjør han et siste forsøk i 2014?

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar