Mange spillere skifter trenere i tennisens korte ferie. Det mest overraskende trenerbyttet ble varslet i går. Novak Djokovic, nummer to i verden, skal neste år trenes av Boris Becker.
Kort oppsummering for dere som ikke har fulgt med så lenge: Boris Becker vant Wimbledon som 17-åring (1985), deretter i 1986 og 1989. Han vant Australian Open i 1991 og ´96, samt US Open i 1989. Becker var i verdenstoppen i drøyt ti år, og var kjent for sine gode server og fysiske spill.
Hele tennisverden spør seg hva Novak Djokovic kan få ut av dette samarbeidet. Serberens klatring til verdenstoppen, særlig den utrolige 2011-sesongen, var resultatet av mange års målrettet arbeid, hvor han forbedret alt fra kosthold til fysisk form og spillestil.
Slik jeg husker Becker, spilte han en mye instinktiv tennis enn Djokovic. Becker var sta som få andre. Han prøvde i flere kamper å slå Andre Agassi ved å dunke grunnslag fra langt bak i banen, uten stor suksess. Til å ha så mye talent og naturlige forutsetninger, føles Beckers seks Grand Slam-titler litt i underkant. Becker var alltid minst like nysgjerrig på livet som på tennis, og det kan ha kostet ham i form av titler.
Becker skal være «head coach» for Djokovic. Slik jeg skjønner det, betyr det at Djokovic beholder teamet sitt, med den eneste forskjellen at Becker kommer inn på toppen. Djokovic trenger neppe Becker til å servere baller på trening, og jeg tviler på om Becker er typen som kryper sammen for pc-en for å analysere neste motstander i filler.
På Djokovics nivå er det neppe nødvendig. Djokovic slår 95 prosent av ATP-touren lett. Av spillerne i toppen, er det bare Murray (på raske dekker) og Nadal som byr på problemer. Djokvic må tro at Becker kan bidra med en X-faktor som kan vippe de jevne kampene i Grand Slam-sammenheng hans vei.
Legg merke til at Becker slett ikke skal ha en tilbaketrukket rolle i dette samarbeidet, ifølge Djokovics hjemmeside: «He will travel with world number two to Australian Open, Dubai, Miami, Monte Carlo, Rome, Roland Garros, Wimbledon, Cincinnati, US Open, Shanghai, Paris and London.» Det er mange uker, mange byer, mange kamper og mange anledninger til å bli forbannet på hverandre. Jeg regner med at Djokovic og Becker har tenkt over det, og hatt god tid til å bli kjent.
Beckers instinkter og seiersvilje er én ting. En annen er at en høyprofilert trener som Becker tar bort noe av mediefokuset fra Djokovic. Becker tar stor plass, og vil elske å være tilbake i manesjen.
Vil Becker ta Djokovic til førsteplass igjen? Jeg har ikke peiling. At Becker har null erfaring som trener, tror jeg ikke betyr noe, på dette nivået handler det mye om personkjemi. Andy Murray fikk suksess med Ivan Lendl på sin side, i et samarbeid jeg skrattlo av da det ble kjent for to år siden.
Hvor lang tid tar det før Pete Sampras går inn i Team Federer?
Siden det snart er jul og allting, må jeg dele et Becker-klipp med dere. Han huskes best for Wimbledon. Den indre kjernen av tenniselskere vil kanskje snakke enda varmere om Beckers kvaliteter på raske innendørsdekker. Den mest kjente av dem alle var finalen i ATP-sluttspillet 1996, mot Pete Sampras. Amerikaneren vant den i fem sett. Kampen ble ranket som den 10. beste kampen på 1900-tallet av forfatter Steve Flink (bra bok, by the way, les den!). Her er høydepunktene fra Becker-Sampras, Hannover 1996:
Jeg har hørt at kona til M. Vajda er syk, og derfor kan han ikke reise så ofte som før. Vi får se om dette blir en fin ide 🙂
Ja, det er familiegrunner som ligger bak noe av dette. Men likevel – hvor kommer ideen om Boris Becker inn i bildet?