Høydepunktene fra den unge Federers beste kamp

ATP - herretennisTennis.com kåret Roger Federers nedtur til årets sak på ATP-touren. Etter min mening er det en smule respektløst overfor Rafael Nadal, som gjennomførte tidenes comeback-sesong.

Federers nedtur er lett å lese av resultatene hans. Han vant bare én tittel i år. Fordelen med å følge tennis i 2013 er at vi lett kan se kvalitetsforskjellen fra tidligere år. Det er bare noen Youtube-trykk unna.

Jeg kommer stadig tilbake til høydepunktene fra finalen av ATP-sluttspillet i 2003. Har Federer spilt en bedre kamp enn dette? Han vant Wimbledon det året, men hadde en ujevn høst før han ankom Houston og sluttspillet mot verdenseliten.

I finalen møtte han Andre Agassi, som vant sin siste Grand Slam-turnering dette året (Australian Open). Det er klipp som dette som minner meg om hvor fryktelig god og dristig Federer var på denne tiden, på vei mot sine beste år i karrieren. Etter min mening var Federers forehand på sitt beste fra denne turneringen av til US Open-finalen mot Hewitt året etter. Federer smekker til forehandene sine så viltert at det er en fryd.

Her er klipp fra finalen av ATP-sluttspillet 2003, som Federer vant 6-3, 6-0, 6-4. Jeg tror ikke Agassi tapte mange sett 0-6 på hardcourt i sin karriere, spesielt ikke i finaler. Federer ser ut til å spille som i transe i denne kampen, med blikket stort sett skrått nedover, for ikke å bli knipset ut av den magiske tilværelsen.

Det er forresten gøy å se en kamp spilt på et skikkelig raskt hardcourtdekke. Det er altfor få av dem i dag.

00.34: Federer tar en nøytral ball og slår hardt og uanstrengt til en forehand-vinner.
01.30: Federer står helt i ro, men visper likevel inn en backhand ned langs linjen.
02.02: Forehand midt i banen sendes vinklet ut mot Agassis backhand.

Og så videre. Se og nyt. Agassi spilte mot Federer i gruppespillet også i i denne turneringen, hvor Federer også vant.

Hva mener du? Hva er din favorittkamp med Roger Federer?

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Selv om Federer ikke kan holde seg i toppen til evig tid, synes jeg fallet hans i 2013 var hardere enn jeg hadde trodd det skulle være før året begynte. Etter Australian Open gikk det bare en vei. Reddet seg inn igjen helt på slutten med et par gode kamper mot Del Potro og spilte jevnt mot Djokovic i Paris. Likevel er det et stykke å gå til det nivået han viste i 2012.

    Etter min mening var Federer på topp i 2004. Mange mener 2006, men jeg holder en knapp på 2004. Hans toppnivå i 2004 var høyere enn jeg tror jeg har sett av noen annen tennisspiller. Finalen mot Hewitt i US Open er vel uoffisielt kåret til hans beste noen gang. Men det har vært mange gode kamper. Før 2013 har det jo nesten vært en fantastisk kamp i hver turnering. Senest i Cincinnati og Dubai 2012 eller i Roland Garros 2011. Eller i Australian Open 2010. Litt lenger tilbake husker jeg godt finalen i Masters Cup 2006 mot Blake, som var i sitt livs form på den tiden. Federer feide ham av banen. Av nyere dato vil jeg peke på kampen mot Berdych i Paris Masters i 2011. En av de beste kampene jeg har sett Roger spille mot en Berdych i toppform!

    Forskjellen er at hans laveste nivå er mye dårligere enn tidligere og at han har flere dårlige dager. I 2013 har i tillegg flere elementer blitt dårligere, særlig serven som er blitt fryktelig forutsigbar (alt for mye sliceserving).

Legg igjen en kommentar