Federer tester ut Stefan Edberg og en større racket

ATP - herretennisAndy Murray har for lengst fått Ivan Lendl som trener. Rett før jul ble det klart at Boris Becker skal trene verdenstoer Novak Djokovic. Dette fikk meg til å spørre om hvor lang tid det ville ta før Pete Sampras dukket opp i Roger Federers leir.

Det tok ikke mange dagene før trenerskiftet i Camp Federer ble annonsert. Ikke med Pete Sampras som nytt navn, men Stefan Edberg. Du husker Edberg? Blond svenske med hockeysveis, vakre volleyer, kickserve, fin backhand og temmelig ordinær forehand. Seks Grand Slam-titler, finalist i alle fire GS-turneringer.

Stefan Edberg (Wikimedia).

Hans mest kjente kamper er Wimbledon-finalene mot Boris Becker 1988-90. Edberg vant to av disse, noe som må sies å være god uttelling i forhold til Beckers dominans i kampene mellom dem sett under ett. Disse tre finalene gjør at Becker og Edberg ofte sammenlignes, og karrierene deres er temmelig like. Begge vant seks Grand Slam-turneringer. Begge ble nummer én i verden, men ikke for lange perioder. Begge var blant verdens beste servere, og begge var best på raske dekker.

På nyåret møtes de igjen, på tribunene i Australian Open. Becker og Edberg vant den turneringen to ganger hver. Det samme gjorde Ivan Lendl, som trener Andy Murray nå. Den australske tennispressen må være såre i hendene av alle high fives som er utdelt i det siste. Med både Lendl, Edberg og Becker ringside, står vinklingene i kø.

Hvis trenerkabalen forvirrer deg, får du en kortversjon, i vaskeekte HTML-format, her:

Ivan Lendl Boris Becker Stefan Edberg
Trener for Andy Murray Novak Djokovic Roger Federer
Antall uker som verdensener 270  12  72
Grand Slam-titler  8 (2 AO, 3 FO, 3 USO) 6 (2 AO, 3W, 1USO) 6 (2 AO, 2W, 2USO)
Mest kjent for Arbeidsmoralen Serven Gentlemanskapet
Sitatet «A haircut and a forehand» (om den unge Andre Agassi)  «In the fifth set it is not anymore about tennis. It is about nerves.»  «You lose some, you win some. Nothing wrong with that at all.»

Stefan Edberg har holdt seg unna tennis etter at han la opp på midten av 90-tallet. Der landsmann Mats Wilander har vært overalt, har Edberg dyrket familien. Edberg og Federer virker umiddelbart som en bedre match enn Djokovic og Federer. Svensken og sveitseren er like i temperament på banen, og må åpenbart ha funnet tonen utenfor også. Som Boris Becker har heller ikke Edberg noe særlig trenererfaring, men på dette nivået handler det mer om personlige relasjoner. Det Edberg derimot har lite erfaring med, er å vinne store turneringer sent i karrieren. Han var 26 da han vant sin siste, US Open i 1992. Federer blir 33 i år.

I sommer prøvde Federer seg med en større racket i et par grusturneringer etter Wimbledon. Det var ingen braksuksess. Derfor ble jeg overrasket da nyheten kom om at Federer kommer til å spille med større racket (altså større rackethode enn før) i 2014. At det gikk dårlig ved siste forsøk, skyldtes ifølge Federer at han var dårlig i ryggen. Denne racketmanøveren viser noe av Federers stahet. Han er ikke like rask som før, og kommer seg ikke så lett i posisjon som for 5-10 år siden. Da trenger han en racket som kan kamuflere svakhetene.

Større racket betyr at det ikke er nødvendig å treffe så nøyaktig på ballen, men til gjengjeld blir det mer masse å flytte rundt på. Federers nye racket blir 98 kvadratfot stor (vi snakker fortsatt om rackethodet). Det er fortsatt mindre enn Djokovic og Nadal (begge med 100).

Roger Federer begynner sesongen i Brisbane, Australia. Hans første motstander blir trolig finske Jarkko Nieminen. Bare to uker med januar nå, så er det pigede Australian Open. Herlig!

[polldaddy poll=7679315]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Edberg og Federer er et spennende samarbeid. En trener som later til å stå godt til Federer, og som er merittert nok til å ha en sånn rolle også. I tillegg er har Edberg en «rolig» historie som ikke innbyr til muligheter for store overskrifter og tabloide overdrivelser som tar utenomsportslig fokus.

  Med Federers alder og synkende motivasjon (etter årevis med dominans), kunne jeg kanskje ønsket meg en type med mer synlig vinnerskalle og treningskultur, som kunne hente ut noen prosenter til av Federer. Men som med de fleste andre trenere, kan det sikkert gå begge veier. Etter 15 år på touren tror jeg ikke Federer har så mye å gå på teknisk og taktisk, hvor den personlige relasjonen til treneren er viktigere enn tidligere erfaring som trener og andre forhold.

  At Federer velger å gå for et større rackerthode er positivt ved at han ønsker gjøre endringer og fornye seg. Mulig ryggproblemene felte han litt sist, uansett litt for tidlig å falle en dom over hvor suksessfullt det blir. Det er mulig kan forsaker kortsiktig gevinst og satser på å få igjen med renter senere, litt på samme måte som det ble beskrevet i artiklen under tidligere i år: http://www.tennisbloggen.net/2013/07/26/to-ting-som-trengs-for-a-bli-best/

  For øvrig noe av det mest interessante jeg leste i høst.

  1. Helt enig der, Marat! Tror de vil komme godt overens. Føler de er litt av samme typen. Utrolig morsomt at de gamle heltene Lendl, Becker og Edberg har blitt trenere til toppspillerne. Bare McEnroe som trener for Nadal som mangler?

   1. Nadal og McEnroe? Hysterisk morsomt hvis det skjer, for mer ulike personligheter finnes knapt innen tennis. Tenk deg pratmakeren og instinkt-spilleren McEnroe i tospann med metodiske, lavmælte Nadal? Hvis det er én spiller som ikke kommer til å ta en kjendistrener, er det spanjolen.

Legg igjen en kommentar