Bunnen er nådd

Denne saken handler om US OpenOg den heter Tommy Robredo. Roger Federer hadde aldri tapt for spanjolen før de møttes i fjerde runde av årets US Open. Federer har en elendig sesong bak seg, men de tre første kampene i New York fikk fansen til å tenne en liten lighterflamme av håp. Jeg så bare begynnelsen av tapet mot Robredo, en kamp han tapte I STRAKE SETT (7-6, 6-3, 6-4)!!! Det var ille.

Tommy Robredo er en hederlig topp 20-spiller som har vunnet noen turneringer i karrieren. Men. Når Roger Federer taper i strake sett, på hardcourt, i Grand Slam-sammenheng, mot en gammel, kraftløs fyr som Tommy Robredo, kan fanden males på veggen i store bokstaver og klare kulører.

Tommy Robredo: Trivelig fyr som Federer alltid har slått. Helt til US Open 2013. (Wikimedia)

Slik det ser ut nå, er jeg ikke sikker på om Federer kvalifiserer seg for ATP-sluttspillet i år. Han har falt så langt og hardt i 2013 at selv ikke de største pessimistene kunne sett det for seg.

Det er vanskelig å se hvordan han skal komme seg opp igjen. Federers spill har alltid vært bygd på en blanding av fart, kraft, improvisasjon og god serving. Han har ingen livskilde å gå tilbake til i vanskelige tider, slik Rafael Nadal har med sin forehand, Pete Sampras hadde i serven og Andre Agassi i evnen til å male i stykker motstanderen med jevnt harde grunnslag. Hvor lenge kommer Federer til å holde stand i topp 10, og hvor lenge gidder han svare på pressens spørsmål om nedturen?

Lleyton Hewitt: Still on the road, heading for another…ball? (Wikimedia)

Lleyton Hewitt har like mange mil i beina som Federer, og tapte på mer dramatisk vis. Det var mot Mikhail Youzhny, i en kamp hvor Hewitt hadde ledelsen i fjerde sett, og 5-2 i femte sett. Hadde en Hewitt i 2001-form sluppet slike ledelser? Selvsagt ikke. Hewitt har ikke forandret seg mye de siste ti årene, bortsett fra at han er litt tregere enn før, og fordi trygghet fra grunnlinjen ikke er nok til å vinne de store titlene.

Hvem er med fortsatt? Novak Djokovic overkjørte Granollers 6-3, 6-0, 6-0 i fjerde runde, og møter Youzhny i kvartfinaln. Rafael Nadal har klar bane til finalen. Han møter Robredo i neste runde, og deretter vinneren av Gasquet/Ferrer. Jeg blir overrasket om Nadal taper sett til noen av dem.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

7 kommentarer

 1. God analyse, og som vanlig, meget godt skrevet! Stort sett akkurat de tankene jeg har gjort også, hvor Robredo-tapet trolig var den ordentlige spikeren i kista for drømmen om å se Federer vinne en Grand Slam igjen, Nå ser det blytungt ut for Federers muligheter til å «plutselig» komme tilbake igjen.

  Denne trenden har også vart såpass lenge at man ikke kan kalle det en formsvikt. Det er ikke bare å slå på en bryter og plusetlig prestere igjen, Han har rett og slett tapt seg de prosentene som er så viktig for å være best. Synes også det ser ut som han har blitt litt tregere. Eller sagt på en annen måte: Han er ikke er så lett på tå som på sitt beste. Der han før hadde det kattemyke fotarbeidet som ikke ville ha satt spor i nysnø, spilte han i denne kamper mer som han hadde lenker rundt føttene.

  Men moro for Robredo, som har fått en oppsving igjen på slutten av karrieren. Litt på samme måte som Hewitt. Jeg heide veldig på han i kampen mot Youzhny, men dessverre for min egen del holdt det ikke i en dramatisk avslutning. En av de få kampene man på forhånd er sikker på kommer til å bli femsetter.

  Nå ligger veien åpen for de store favorittene, og det skal mye til om vi ikke får en nye «superfinale» hvor av to de tre beste på touren spiller.

 2. Trodde nesten ikke det var sant da jeg våknet i går morges og så at Federer hadde tapt i strake sett mot Tommy Robredo. Måtte se reprisen av matchen for å finne ut hva som hadde skjedd. Federer tapte de store/viktige poengene, og hadde altfor mange upressede feil. I tillegg tror jeg Robredo spilte over evne.

  Når det gjelder Nadal sin vei mot finalen så skal nå matchene spilles først. Er spent på nattens match mot Robredo.
  På den andre halvdelen av tablået går det nok mot semifinale mellom Murray og Djokovic, men en skal ikke glemme Wawrinka. Han spilte en god match mot Berdych. Så langt har Djokovic spilt langt bedre en Murray, men det trenger ikke bety noe i en match der de to skal spille mot hverandre.

  På damesiden tror jeg ingen kan straffe Serena. Men, også tennisballen er rund og mye kan skje.

 3. Godt poeng, Wawrinka er en dark horse i denne sluttfasen av turneringen. Blitt imponert over han så langt! Får satse på Robredo kommer opp på samme nivå som i Federer-kampen, og kan gi Nadal motstand!

 4. Federer ser ut til å være dårlig trent. Han er vesentlig mindre ‘muskuløs’ enn de andre 3 store. Han ser ikke ut til å forstå at han må trene mer styrke og eksplosivitet – for å kompensere for alder.

  Såvidt jeg husker så fikk Agassi en ny ‘topp’ etter at han økte mengden fysisk trening. Federer må slutte å kosetrene sammen med andre ‘gamliser’ som Haas og Hewitt. Selvsagt kan han nok leke litt med dem på trening, men det holder ikke når han møter de beste.

  Federer gudbenådede talent ser ut til å bli hans bane. Han virker sta når det gjelder trenere og trening. Min ukvalifiserte gjetning er at han fremdeles gjør som han alltid har gjort. Det var derfor overraskende at han prøvde å bytte racket… Hvis ikke han virkelig tar tak i den fysiske biten, så er han helt ferdig…

  1. Kan Federer utvikle seg til en Agassi-kloning, en grunnlinjemaskin som sliter folk ut fra grunnlinja? Jeg tror det er for seint. Husk at Agassi begynte å jobbe med Brad Gilbert og Gil Reyes på et mye tidligere tidspunkt i karrieren enn der Federer er nå. Jeg tror også det vil kreve en for stor mentalitetsendring for Federer å satse på det sporet.

   Jeg ser ingen rask vei ut av uføret for Federer. I tillegg til det fysiske, er nok sveitseren temmelig sliten mentalt også etter alle disse årene på topp. Det er vanskeligere å gjøre noe med enn den fysiske biten. Hvor mye er det mulig å motivere seg selv etter en karriere som Federers?

Legg igjen en kommentar