French Open, dag 9: En av de dårlige dagene

Tennis på tv:
Jo-Wilfried Tsonga – Roger Federer 7-5, 6-3, 6-3
Kvartfinale, French Open 2013

French OpenHva er den beste følelsen en tennisspiller kan ha på banen? Jeg kan bare snakke for meg selv. Den beste følelsen innebærer verken serve-ess, listige stoppballer, hylende vinnerslag eller backhandsmasher i full strekk.

Nei, den beste følelsen er den av å drive motstanderen rundt uten at man spiller på grensen av det forsvarlige. Med god margin til linjene, men samtidig med nok fart i ballen og god nok plassering til at fyren på andre siden av nettet løper som en tulling.

Roger Federer fra French Open 2009. (Flickr)

Jeg så ikke så mye av det fra Roger Federer i dag. Sveitseren klarte sjelden å stresse Jo-Wilfried Tsonga fra grunnlinjen. Federers forehand var ikke kvass nok til at Tsonga måtte slite, og Federers backhand kommer aldri til å regjere på dette dekket. Tsonga spiste opp alt Federer sendte hans vei, og selv Federer får litt hetta da. Forehanden var enten for lang eller for kort, han fikk sjelden den fine presslengden som alle tennisspillere søker.

Jo-Wilfried Tsonga fra French Open 2012. (Flickr)

Slutten av første sett var typisk: Tsonga fikk 0-40 i Federers serve, og dermed tre settballer. Federer reddet alle med strålende spill. Dette kunne vært en anledning til å vise Tsonga hvem som er sjefen, hvis Federer klarte å presse fram et tie-break. I stedet kom en billig forehandfeil, og så et rammetreff. Settet var vekk, og Tsonga tok raskt kontroll i det andre.

De dårlige dagene kommer tettere når spillere blir eldre. Dette var en sånn for Federer. Nedturen hans er et faktum, samme hva rankingen sier. Federer har ennå ikke vunnet en turnering i 2013. Hvor mye svir dette nederlaget? Ikke all verden, selv om Federer sier det motsatte. For å vinne denne turneringen måtte Federer slått Simon, Tsonga, Ferrer og Djokovic/Nadal, og det er mye forlangt.

Wimbledon vil fortelle mye om framtiden for Federer. Der kan han fortsatt kjempe om tittelen, selv om jeg rangerer ham bak både Nadal og Djokovic (Murray er et spørsmålstegn akkurat nå).

Tsonga skal ut i semifinale mot David Ferrer, trolig den verste mannen å møte for en hjemmefavoritt som Tsonga. Ferrer gir seg aldri, han spiller hvert poeng med dødsforakt og er ikke redd for Tsonga. Jeg tipper Tsonga vinner den kampen i fem sett.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. To ting slo meg i denne matchen. Det ene var fraværet av serve-ess. Veldig uFederisk, egentlig, og det er nærliggende å undres over hvorvidt fx. ryggen plager ham mye mer enn han vil gi uttrykk for.

    Det andre var det som for meg ser ut som resignasjon, som jeg synes har vært påfallende under de fleste tapene hans i år. Som mot Murray i Australian, fx. Det er nesten som om han skjønner tidlig at han ikke kommer til å vinne, og spiller deretter.

    Begge deler er forsåvidt indikatorer på at hans karriere går mot slutten. Nå skal det sies at årets FO viser at det er håp for 30åringer i moderne tennis, men jeg ser ikke for meg at Federer gidder å reise rundt på tour’en mens rankingen hans sklir nedover og nedover slik at han ender opp med wild cards og Nadal-møter i 1. runde fremfor finalen. Men venter til Wimbledon med å spekulere i en exit. Han ble avskrevet av flere før fjorårets turnering også, og endte opp med å vise at fortsatt hadde evnen til å vinne de største trofeene.

Legg igjen en kommentar