French Open, dag 4: Analysemannen

French OpenSports Illustrateds tennisjournalist Jon Wertheim viet sin siste oppdatering fra French Open til den australske treneren Craig O’Shannessy.

Jeg ble selv oppmerksom på sistnevnte for noen uker siden, da O’Shannessy analyserte finalen mellom Roger Federer og Rafael Nadal i Roma. De fleste kamprapporter fokuserte på settsifrene (6-1, 6-3 for Nadal), og at dette Federer igjen fikk bank av Nadal.

I stedet pekte O’Shannessy på at selv om sifrene var stygge, brukte Federer rett taktikk mot Nadal denne gangen. Problemet var utførelsen, skrev han:

Federer was much more offensive in all areas of his game and while his forehand let him down finishing points (15 errors to Nadal’s seven) it was definitely a step in the right direction in trying to battle Nadal on clay on his terms. The scoreboard was not as kind to him this time around, but his game plan was far more impressive. Many times in his 20 losses to Nadal, Federer has looked better in a match but his passive baseline strategy gave him little chance of victory. On Sunday he tried to dictate a lot more than usual, but Nadal’s brilliance and Federer’s own looseness proved to be the difference. In all four areas of the game – serving, returning, rallying and approaching – Federer attacked Nadal like we have not seen in years.

Yes! Mer sånne analyser! I det korte intervjuet med O’Shannessy peker han på mønstrene i Serena Williams sine kamper mot Maris Sharapova, for eksempel hvor Serena pleier å serve. Som Wertheim skriver: Analyse spiller en altfor liten rolle i tennis sammenlignet med andre idretter. Det er spesielt påfallende når vi vet hvor mye statistikk det lages om hver proffkamp (vinnere, serveprosent, upressede feil osv.).

O’Shannessy blogger sporadisk for New York Times, og har også egen blogg, som dessverre oppdateres ganske sjelden. Du kan også lese ham på tennis.com eller The Tennis Channel sine nettsider, men det finner du fram til sjøl. Eller forresten, jeg må anbefale den herlige Seven ways to force an error, som har plenty med tips for oss amatører i nederste sjikt.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar