French Open, dag 3: De raske armene

French OpenHver gang jeg ser tennis på tv, skjer det samme: Jeg prøver å avkode spillernes slag. Hvordan gjør det de egentlig?

På en serve snakker jeg til meg selv omtrent som dette: «Han stiler seg skrått til nettet, ja…begynner å bøye knærne for å hente kraft,ja, jeg henger med…han kaster opp ballen…armen rolig tilbake, og …hei! hvaskjeddenåegentlig?». Paff. Ballen er for lengst vekk. Selve slaget skjer så raskt at det er umulig å få med seg.

Proffspillernes eksplosjonsartede slag fascinerer like mye hver gang. Akselerasjonen fra null til balltreff er like rask som en kule ut av munningen. Selv i reprisene er det vanskelig å se hva som EGENTLIG skjer når de beste treffer ballen. Skal du klare det, må du se veldig sakte film på YouTube. Ta for eksempel denne av Novak Djokovic som server. Sjekk hvor seint han vender racketflaten mot ballen, slik alle proffene gjør:

En annen som må ses i sakte film, er Stanislas Wawrinka og hans backhand. I Australian Open herjet han rundt med Novak Djokovic i halvannet sett før han tapte. Wawrinka er bygd som en bokser, og backhanden hans er det beste slaget. Jeg ser at han lader, deretter slenger han armen mot ballen lynraskt og kontrollert, som regel med perfekt resultat.

Her er Wawrinkas backhand i sakte film, fra Indian Wells 2013:

Jeg så deler av tredje sett mot De Bakker fra Nederland, i første runde av årets French Open. Wawrinka virket ivrig etter å dra kampen i land i det settet, og pisket nederlenderen rundt med backhanden sin. De Bakker tok faktisk det tredje settet, men Warinka vant kampen.

Jeg gir Wawrinka en god sjanse mot alle utenom Nadal, Djokovic og Federer på grus. Jeg tror egentlig han har spillet til å slå Federer, men det klusser seg for mye til i hodet. Dessuten klarer Federer å flytte så mye på Wawrinka at Wawrinka ikke får ladet backhandkanonen skikkelig. Djokovic og Nadal? Har vanskelig for å se Wawrinka slå dem over fem sett på grus.

Djokovic vant også i går, i tre litt knirkete sett mot Goffin fra Belgia.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. På kornet! Tenker ofte det samme jeg også. Akselerasjonen er enorm! Merker meg også hvilken ekstrem balanse og lavt tyngdepunkt Wawrinka har i backhanden sin. Morsomt å se de beste i sakte film på den måten. Er det en lite hake ved dekningen til Eurosport i år, er det i mine øyne at de sender for få repriser av imponerende slag og ballvekslinger. Mulig det har med produsenten å gjøre, og at vedkommende ikke tar noen sjanser for eventuelt miste neste ball.

Legg igjen en kommentar