Den vanskelige franske

Denne saken handler om dametennisRafael Nadals vårsesong er fantastisk god. Spanjolen har nådd finalen i hver bidige turnering etter at han kom tilbake, og slo Stanislas Wawrinka 6-2, 6-4 i finalen i Madrid. Dette var Nadals 40. tittel på grus. Favoritt til French Open? Jepp. I år som i fjor og som hvert år fram til Nadal blir 35, sånn omtrent.

Damene, da? Jeg har ikke skrevet så mye om dem i det siste, og det er en skam. Førsteplassen på rankingen sto på spill da Serena Williams møtte Maria Sharapova i Madrid-finalen. Sharapova har ikke slått Serena siden 2004 (!), og klarte det ikke denne gangen heller. Dette var Serenas 50. singletittel. Hun kommer garantert til å klatre på den oversikten, men høyere enn fjerdeplass kommer hun garantert ikke.

Serena vant French Open (verdens største grusturnering) så langt tilbake som 2002. Siden den gang har hun vært nevnt i favorittsjiktet mange ganger. Med seieren i Madrid får hun favorittstempelet igjen. Serena spilte semifinale i 2003 (den berømte hånd-episoden mot Justine Henin), men har siden den gang aldri vært forbi kvartfinalen. I 2012 forsvant hun uforståelig i første runde, mot gamle Virginie Razzano. Og alle husker Australian Open i år, hvor storfavoritt Serena tapte helt overraskende mot Sloane Stephens.

Om Serena vinner French Open, sjokkerer det ingen. Men Serenas favorittstempel kan ikke måle seg med Nadals. Tar vi en kikk på vinnere og finalister i dameklassen de siste fem årene, finner vi mange navn du kanskje har halvveis glemt:

År Vinner Finalist Settsifre
 2012 M.Sharapova S.Errani 6-3, 6-2
 2011 N.Li F.Schiavone 6-4, 7-6
 2010 F.Schiavone S.Stosur 6-4, 7-6
 2009 S.Kuznetsova D.Safina 6-4, 6-2
 2008 A.Ivanovic D.Safina 6-4, 6-3

Det gjelder å vinne første sett i disse finalene, som vi ser. Kan vi håpe på en tresetter i 2013-finalen?

Det er også på sin plass med en «hvor er de nå»-gjennomgang av finalister og vinnere:

Sharapova fortsetter å vinne. Aboslutt en kandidat til tittelen i Paris. Li, Ivanovic, Schiavone og Errani er fortsatt toppspillere, men har de en Grand Slam i seg i 2013? Tviler på det. Samme gjelder Stosur og Kuznetsova, for ikke å snakke om Dinara Safina, som praktisk talt har lagt opp.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar