De fire store til nå i 2013

ATP - herretennisFølg med på han der Djokovic-fyren fra Serbia. Brukbar tennisspiller.

Djokovic har ennå ikke tapt i 2013, og vant turneringen i Dubai denne helga. Det overrasker ingen at han slår Tomas Berdych i en finale (eller en hvilken som helst kamp), men Djokovic befester sin posisjon på toppen av ATP-touren. Hvem skal hindre ham i å ta et nytt år som verdensener? Sesongen har mange kamper til gode, men det er vanskelig å se at noen andre skal vippe Djokovic ned.

Federer skal spille mindre i 2013 enn før. Han er selvsagt forpliktet til å si at han sikter mot førsteplassen på rankingen, men ærlig talt: Federer har ikke sjanse til det slik Djokovic holder på nå. Federer har allerede sagt at han står over Masters-turneringen i Miami, og tar en god pause fram til grussesongen. Federer har slått Sampras sin rekord i antall uker på førsteplassen, derfor er nok ikke motivasjonen for den plasseringen så sterk lenger.

Rafael Nadal rører på seg igjen. Han vant ikke comeback-turneringen i Chile, men tok pokalen i Brasil like etter. Denne helga spiller han finale i Acapulco mot David Ferrer, som nok har tenkt å holde Nadals knær på banen så lenge som mulig. Virkelig interessant blir det likevel ikke før Nadal stiller i Indian Wells, på hardcourtbaner (som knærne hans generelt misliker). (Oppdatering: Nadal knuste Ferrer 6-0, 6-2! Overraskende store sifre, med tanke på hvor ulik mengde kamptrening de to har fra det siste halvåret.)

Andy Murray er den siste av «de fire store». Han har ikke gjort mye på tennisbanen etter finaletapet i Australian Open, men han er i det minste den eneste av de fire store som har kjøpt et hotell i det siste. Etter de første nøkterne nyhetsmeldingene om saken, begynner nå britiske mediers syrlige penner å skrive om saken. Daily Telegraph må du lese:

It is a wonder that a 25-year-old who often affects to prefer the company of his two border terriers above that of any human being should be leaping voluntarily into a customer-facing environment.

Og videre:

It is a phenomenon peculiar to tennis that so many players feel this restless urge to indulge their entrepreneurial side. Maria Sharapova unveils her personal brand of sweets – called, would you believe, ‘Sugarpova’ – Bjorn Borg launches an underwear line, and Novak Djokovic decides to buy up the world’s entire supply of donkey cheese. Just place Rafael Nadal behind the counter of a Mallorcan tapas bar and the picture of burgeoning free enterprise would be complete.

Men tilbake til tennisen. Her er en gjennomgang av hva de fire store på herresiden har gjort til nå i 2013, før hovedbiten av sesongen begynner med Indian Wells:

Turnering Djokovic Federer Murray Nadal
 Brisbane  –  –  W  –
 Doha  –  –  –  –
 Chennai  –  –  –  –
 Sydney  –  –  –  –
 Auckland  –  –  –  –
 Aus.Open  W  SF  F  –
 Montpellier  –  –  –  –
 Zagreb  –  –  –  –
 Viña del Mar  –  –  –  F
 Rotterdam  –  Q  –  –
 San Jose  –  –  –  –
 Sao Paulo  –  –  –  W
 Memphis  –  –  –  –
 Marseille  –  –  –  –
 Buenos Aires  –  –  –  –
 Dubai  W  SF  –  –
 Acapulco  –  –  –  W
 Delray Beach  –  –  –  –

Konklusjon: Federer er den eneste av de fire dominante som ikke har vunnet en tittel. Djokovic har som vanlig alt å forsvare framover. Hvis de to første månedene av 2013 er en pekepinn, kommer han til å klare det helt utmerket.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. På grunn av influensa med en ekkel hoste har det blitt lite søvn de siste nettene. Da er det kjekt at det vises tennis på TV. I natt var det finale i Accapulco mellom Ferrer og Nadal. Var veldig spent på hvordan Rafa ville klare seg. Behøvde ikke være bekymret. Matchen, med sifrene 6-0/6-2 var en ren maktdemonstasjon. Som reporteren sa «Thr King of Clay is back.» Nå har Nadal bestemt seg for å stille i IW for å se hvordan det går, og det er vel da vi vil få et svar om hard court-formen også er inne. Men ut fra nattens match er det ikke tvil, han er tilbake i strålende form.

Legg igjen en kommentar