Davis Cup 2013 blir åpnere enn på lenge

Denne saken handler om Davis CupFebruar er en halvdød tennismåned, med unntak av første runde i Davis Cup. Spania har regjert denne turneringen siden årstusenskiftet. I år kan de ryke i første runde, for Canada har vunnet begge de to første kampene. Spania må med andre ord vinne de siste tre for å gå videre. (DC-oppgjør består av fire singlekamper og én singlekamp i løpet av en helg, mellom spillere fra to land.)

Dette spanske laget mangler både Nadal, Ferrer, Lopez og Verdasco. Marcel Granollers ligger høyest på ATP-rakningen av spanjolene (34). Canadas bestemann heter Milos Raonic (15), som bruker helga til å spille på seg selvtillit. Han slo Albert Ramos i den første kampen, og kan sikre seieren for Canada hvis han vinner mot Granollers på søndag.

Frankrike og Serbia har allerede kvalifisert seg for kvartfinale. Frankrike har det jevneste mannskapet på herresiden, og er sånn sett en liten favoritt i år. Men de mangler vinnerkulturen som det spanske laget har bygd opp de siste ti årene.

Det meste interessante oppgjøret i første runde er Sveits på hjemmebane mot Tsjekkia. Stanislas Wawrinka (Sveits) og Tomas Berdych (Tsjekkia) er lysende fyrtårn på ellers middelmådige mannskap. Lukas Rosol (Tsjekkia) er den nest beste singlespilleren i dette oppgjøret, men mye ligger i hendene på Wawrinka: Han vant sin første singlekamp, har med seg Marco Chiudinelli i double og spiller single igjen på søndag, mot Berdych. Hvor mye krefter har Wawrinka igjen da?

Roger Federer spiller heller ikke denne gangen for Sveits, og har signalisert at DC betyr lite for ham. Likevel: Hvis Sveits vinner mot Tsjekkia, møter de Østerrike eller Kashakstan i neste runde. Jeg tviler på om Federer holder seg unna DC-spill hvis Sveits begynner å snuse på en tittel. Som jo Federer mangler.

Apropos Sveits: De har en fyr som heter Henri Laaksonen på laget. Henri høres mellomeuropeisk ut, men Laaksonen lukter Finland lang vei. Wikipedia opplyser at han har spilt for Sveits siden januar 2011, og rankingen hans har steget jevnt de siste årene.

Trekningen ligger på Davis Cup-hjemmesidene, som er blant de beste i tennisverden.

Og Norge? Vi holder en fin 83. plass på rankingen, bak Haiti og Costa Rica, men hårfint foran Bahamas og Madagaskar. Vi spiller på nivå III i Davis Cup for tredje år på rad. (Resultatsidene for Norges kamper denne helga virker ikke akkurat nå, så det får jeg ta etter hvert.)

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

5 kommentarer

  1. Februar er morsommere enn vanlig i år siden Nadal gjør comeback på grus. Lurer på om ikke også Federer skal spille en turnering eller to på tour latin-amerika?

  2. Spania ute av DC. Det var vel ingen stor overraskelse egentlig med det mannskapet de stilte denne gangen. Mange spennende lag videre. Tror kanskje veien ligger ganske åpen for Serbia. Men Frankrike skal en heller ikke glemme med sitt jevnt gode lag.
    Har heller ikke fått med meg at Federer skal spille på Latino-touren. Spennende å se hvordan Nadal vil gjøre det i combacket. Ser på bilder fra trening i Chile at han er godt tapet opp på venstre kne.

    1. Ja, Nadals comeback er spenningsmomentet i vår. Han har alltid kommet sterkt tilbake fra skadeavbrekk før. Nå får han jo en myk start på sesongen, med lite hardcourt før i august, og det er jo bra for knærne hans. Selv med 80 prosent kapasitet vil jeg holde Nadal som favoritt i French Open.

Legg igjen en kommentar