Imponerende Federer mot Tomic, men er han vinnerkandidat?

Tennis på tv:
Roger Federer – Bernard Tomic 6-4, 7-6, 6-1
Tredje runde, Australian Open

Denne saken handler om Australian OpenBernard Tomics første breaksjanse kom i begynnelsen av tredje sett. Han hadde nettopp tapt det andre etter å ha kastet vekk en 4-1-ledelse i tie-breaket, og Federer begynte det tredje settet med å bryte australieren. Tomics siste lille halmstrå var breakballen i begynnelsen av tredje.

Federer servet rett i kroppen på Tomic, som bare kunne holde en racket opp foran ansiktet. Sjansen forsvant, og snart var kampen også historie for Tomic. Den australske 20-åringen vant turneringen i Sydney nylig, og har til tross for sin unge alder en lang historie i Australian Open. (For eksempel da han klaget over å måtte spille om kvelden for tre år siden – trolig historiens første 17-åring som furter over å måtte være lenge oppe.)

Det er en stund siden jeg så Tomic i kamp, og han har forandret seg. Jeg husker ham som en fyr med mange løse slag, finesser og brå temposkifter. Mot Federer spilte Tomic med høy risiko, lavt over nettet og tett til sidelinjene. Det var ikke nok til å slå Federer, som liker å flytte på store menn. Det gjorde han definitivt i denne kampen, særlig i det første halvannet settet.

Nettet er som vanlig fullt av Federer-forherligelse etter en slik seier. Sports Illustrated skriver at Federer «schooled» Tomic. (Et ord som vi vel ikke har på norsk. Skolerte blir ikke helt det samme.) Tennis.com har heller ikke mye å sette fingeren på.

Federer servet godt, 69 prosent førsteserver i kampen, 11 ess og 4 dobbeltfeil er bra på tre sett. Så hvorfor er jeg ikke ekstatisk? Det er lett å se at Federer ikke er så rask som før. Han kommer ikke så kjapt ut i hjørnene som for 5-6 år siden, og han er ikke så god til å skifte retning lenger.

Han slipper unna med det mot Tomic, og jeg tror Federer tar seg greit av Raonic i neste runde og deretter Gasquet eller Tsonga. For Federer er det bare tittelen som betyr noe. Da må han forbi Andy Murray i semifinalen og Novak Djokovic i finalen, hvis alt går etter planen. Jeg tviler på om Federer er i stand til det på dette tidspunktet av karrieren. Djokovic og Murray har alderen og grunnslagene på sin side. Noen må slå ut Djokovic eller Murray for Federer, hvis dette skal ende i Grand Slam-tittel nummer 18.

Noen høydepunkter fra dagens kamp:

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar