Australian Open: Formiddag med Murray og Federer

Denne saken handler om Australian OpenNovak Djokovic sin seier mot Stanislas Wawrinka og Sloane Stephens mot Serena Williams til tross: Jeg synes det mangler noe i årets Australian Open. En skikkelig klassiker mellom to av de beste. Semifinalen mellom Roger Federer og Andy Murray kan fylle det tomrommet.

Vi snakker tross alt om tidenes beste spiller mot Murray på full fart framover. Murray har aldri slått Federer i en Grand Slam-turnering. Etter Murrays titler i OL og US Open i fjor, tror jeg ikke det betyr noe lenger. Murray har mer stabile grunnslag, forehanden er blitt et våpen og han server bedre enn de fleste er klar over. Jeg tipper Murray tar dette i fire sett.

Nå: Mats Wilander og 1999-finalist Thomas Enqvist i Eurosport-studio før kampen. Gledegledeglede!!!

Første sett:

Federer redder breakball på 30-40. Sveitseren løper mye rundt backhanden sin, uten å få så mye ut av det. Ikke før i siste poeng: Går langt ned i backhandhjørnet og spiller en kort forehand ut mot Murrays backhand. Federer – Murray 1-0.

Murray sikter mot Federers backhand, og Federer spiller mer backhand enn i første game. Murray når 40-15 med et ess, og tar gamet med nok en hard serve, denne gang ned langs linjen. Federer – Murray 1-1.

Federer til nettet på det første poenget, men passeres igjen. Får 15-15 etter en umotivert backhandfeil av Murray, men skotten får 15-30 etter en god forehand. Skotten får breakball etter en lang duell hvor Federer til slutt ikke når raskt nok ut i backhandhjørnet. Federer redder den første etter at Murrays forehandpassering går ut, og Murray gjør en enkel backhandfeil – igjen! – til 40-40. Ny breakball etter lur forehand av Murray. Federer klarer ikke å skade Murray fra grunnlinjen for øyeblikket, det er Murray som har hånd om poengne. Murray tar gamet med en hard, diagonal forehand som Federer ikke rekker. Federer – Murray 1-2.

To raske poeng for Murray, deretter et ess. Dominerer fullstendig nå. Federer jobber seg tilbake til 30-40, og tar sitt tredje poeng på rad da han slår en passeringsball ned i beina på Murray. Får breaksjanse etter slapp Murray-forehand i nettet. Murray tar gamet etter god serving. Federer – Murray 1-3.

Et enkelt servegame for Federer. Dette trengte han. Federer – Murray 2-3.

Federer klarer ikke å flytte på Murray. Andy får 40-15 uten store problemer og holder til 30 med en serve rett i magen på Federer. Federer – Murray 2-4.

To forehandfeil fra Federer innleder gamet, og Murray har enorm lengde på grunnslagene sine. Federer klarer ikke å drepe poengene, men passeres ved nettet til 15-40. River og sliter seg tilbake til deuce, og vinner til slutt gamet. Men Murray er den beste der ute, ingen tvil om det. Federer – Murray 3-4.

Helt ukomplisert for Murray fram til 40-0. Denne gangen slipper han ikke inn Federer i gamet, og holder blankt. Federer – Murray 3-5.

Federer holder til 4-5. Statistikken til nå forteller alt: Murray har 4 ess, Federer 0. Murray har hatt 7 breaksjanser, Federer 1. Murray har mange flere vinnere og upressede feil, og han leser Federers serve bedre enn sveitseren leser hans. Kampen er i Murrays hender. Federer – Murray 4-5.

Murray får settball med en rå forehand ned langs linjen. Selv om den ikke er så godt plassert, rekker ikke Federer ut fordi den er så hard. Tar settet med enda en steingod serve. Settet er hans. Federer – Murray 4-6.

Andre sett:

Hvordan skal Federer svare på dette? Murray har kontrollert alt hittil. Federer får 40-15, men vikler seg inn i deuce med en dobbeltfeil. Spiller på små marginer. Hvert game er en kamp for Federer, som må spille en ekstremt god halvvolley og en backhand ned langs linjen for å ta dette gamet. Federer – Murray 4-6, 1-0.

Murray herjer med Federer. To ess, og Federer får bare ett poeng i gamet. Hvor lenge går det før Federer ser en breaksjanse igjen? Federer – Murray 4-6, 1-1.

Ny dobbeltfeil fra Federer, den andre for kvelden. Vi venter forsatt på det første esset fra Federer. Får 40-15 etter en backhand på linjen – såpass må det være for å stresse Murray i kveld. Og så, lo and behold, et ess fra Federer til 2-1. Federer – Murray 4-6, 2-1.

Lekker ball gir Federer 15-30, men det blir bare pynt i den store sammenhengen. Murray holder enkelt med enda en god serve ned langs linjen. Federer – Murray 4-6, 2-2.

Murray fortsetter å lese Federers serve som en barnebok, og får 0-30 i gamet. En god Federer-forehand og en dårlig slice fra Murray gir Federer 30-30. Federer vinner en lang duell til 40-30, og tar til slutt gamet. Men det ligger et servegjennombrudd i luften. Federer – Murray 4-6, 3-2.

Federer får en sjelden sjanse på 30-30, men setter en backhandpassering i nettet. Så kommer et ess, og presset er tilbake på Federer. Federer – Murray 4-6, 3-3.

Federer tar seg til 40-15, men misser med en forehand. Federer tar det neste poenget, og legger bak seg et enkelt servegame – for en gangs skyld. Federer – Murray 4-6, 4-3.

Tre kjappe poeng gir Murray 40-0, og tar det siste ved nettet. Fantastisk serving av Murray til nå. Federer – Murray 4-6, 4-4.

Federer har begynt å dra Murray til nettet, uten å vinne poengene. Kanskje ikke så dumt likevel, for å få Murray ut av rytmen. Federer når 40-15, og avslutter med en forehand ut av banen. Kampen har handlet om Murrays høye nivå, for Federer har slett ikke vært dårlig. Federer – Murray 4-6, 5-4.

Federer har en sjanse på 15-15, og prøver på alt mulig for å få Murray ut av det. Murray har et svar på alt, og tar de tre neste poengene. Federer – Murray 4-6, 5-5.

Et par litt heldige poeng for Federer gir ham det 11. gamet blankt. Det lukter tie-break, som Christer Francke sier på Eurosport. Slik Murray har servet, vil han være favoritt der. Federer – Murray 4-6, 6-5.

Murray server som en blanding av Pete Sampras og Goran Ivanisevic, og tar gamet sitt enkelt. Tie-break, folkens! Federer – Murray 4-6, 6-6.

En forehandfeil hver gir 1-1 i tie-breaket, før Murray slår enda en feil – uventet med tanke på spillet hans i dag. Federer presser fram en feil til 3-1, og slår en drive-volley til 4-1. Murray server godt til 4-2, og vinner et morsomt poeng til 4-3 – presset tilbake på Federer. Sveitseren slår en slapp backhand i nettet til 4-4, men server ut av banen til 5-4. Han må vinne dette settet for å ha en sjanse. Murray får Federer på løpetur til 5-5, og neste poeng er viktig. Federer er heldig og får settball etter en dårlig smash av en overivrig Murray. Federer tar settet etter at Murray slår en forehand ut. HELT mot spillets gang. Murrays første tapte sett i turneringen. Federer – Murray 4-6, 7-6 (5).

Tredje sett:

Jeg henger opp klær. Begge holder til 2-1.

(Resten av kampen ser jeg ikke fullt så oppmerksomt som de første settene – livet griper inn. Les kampreferatet her.)

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

  1. Herlig å sitte på bussen for å komme hjem og se siste del av matchen, og samtidig få servert referat av hvordan kampen har vært. Perfekt oppladning til de to siste settene! Federer virket ikke å værepå topp fysisk mot slutten, virket rett og slett littsliten. Kan være alderen som tynger, i tillegg til at Murray har blitt noen prosent bedre på et år. Blir litt av en finale vi har i vente nå!

Legg igjen en kommentar