Sara Errani klatret mest i 2012

Denne saken handler om dametennisFor noen dager siden så jeg på de største klatrerne på ATP-touren, hvor Tommy Haas og Paul-Henri Mathieu utmerket seg. Begge disse er gamle kjente. Sara Errani (25) er også forbi den første ungdommen, men er ny i toppen. Hun avanserte kraftig på WTA-rankingen i 2012, og i motsetning til Mathieu og Haas, klatret hun helt inn i topp 10.

Som for herrene beregnes klatrescoren slik: Antall avanserte plasser i 2012 dividert på ranking ved årsslutt. Klatrerankingen for 2012 er slik på damesiden:

1. Sara Errani – klatrescore 6,5
(Opp 39 plasser til 6. plass)

Erranis historie må glede alle WTA-proffer som føler karrieren har stagnert. Ingenting tydet på at 25-åringen fra Italia skulle gjøre noe særlig av seg i 2012. Gjorde hun det? Å ja. Errani rasket med seg fire titler (Acapulco, Budapest, Palermo, Barcelona), spilte finale i French Open og semifinale i US Open.

Hun gjorde det med en 164 centimeter lang kropp, uten andre større våpen enn god kondis og sterk vilje. Inspirasjon, jenter! Som alltid er spørsmålet hvor dette året fører henne i 2013. Errani blir en skalp i beltet neste sesong, og jeg blir imponert om hun holder seg i topp 10 i neste sesong.

Her er Erranis siste game mot Samantha Stosur i semifinalen av French Open:

2. Yaroslava Shvedova – klatrescore 6
(Opp 175 plasser til 29. plass)

Shvedova lå på 29. plass i 2010, men ble skadet og gjorde et strålende comeback i 2012. Nådde kvartfinalen i French Open og åttendelsfinale i Wimbledon.

Det som blir stående fra Shvedova i 2012 er likevel det første settet mot Sara Errani i Wimbledon. Shvedaova vant det 6-0, på 15 minutter, uten å tape noen poeng. Ingen har klart det i Grand Slam-sammenheng før, verken menn eller kvinner.

Her er settet mot Errani. Kommentatoren er skuffende lite oppspilt over det som skjer. Vet han ikke at det er helt spesielle ting som utspiller seg foran øynene hans?

3. Su Wei Hsieh 5,88 – klatrescore 5,88
(Opp 147 plasser til 25)

En spiller jeg aldri har sett i aksjon. Vant to små WTA-titler (Guangzhou og Kuala Lumpur) mot beskjeden motstand. Skremte ingen i Grand Slam-turneringene. Noen som vet mer om denne dama?

Her er bilder fra finalen i Guanghzou, mot Laura Robson:

Må også nevnes:

Angelique Kerber – klatrescore 5,4
(Opp 27 plasser til 5. plass)

Kerber er nok et eksempel på spillerne modnes senere enn før. Hun er 24 år gammel, og i likhet med Errani var hun ingen tenåringsstjerne. Kerber vant to titler i 2012, København og inne i Paris. Kerber er en spiller med lavt tyngdepunkt og en evne til å kverne motstanderen i stykker. Jeg har bare sett henne spille et par ganger, og fikk ikke helt fot for Kerbers tennis. Men hei, det betyr nullniks så lenge hun vinner. Tapte alle sine tre kamper i det avsluttende WTA-sluttspillet med verdens åtte beste som deltakere. Det kan tyde på at hun har nådd taket med årets klatretur helt til femteplass på rankingen. Men når Caroline Wozniacki kan nå førsteplassen, er ingenting umulig.

Her er Kerber i København-finalen mot Caroline Wozniacki:

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar