Den lange, lange ventetiden

Denne saken handler om Australian OpenDen virker uendelig, den lange ventetiden før det vi alle ser fram til. Forventningen står skrevet i barneøynene, den summer som en bie i de voksnes hoder. Den magiske datoen står som et lysende fyrtårn i vintermørket, og vi nærmer oss dag for dag.

Blir gleden like stor som sist gang? Får du overraskelser, eller blir alt slik du tror på forhånd? Og hvorfor går tiden så fryyyktelig seint?

Spørsmålene er mange, men det er ikke lenge igjen før vi får svar på dem: 14. januar begynner Australian Open 2013. Noen grunner til å glede seg, og andre strøtanker om den første Grand Slam-turneringen i året:

Rafael Nadal! Han har vært ute siden Wimbledon på grunn av dårlige knær. Det er lett å glemme at Nadal er en formidabel hardcourtspiller. Husk at han herjet skikkelig med Novak Djokjovic i fjorårets finale, som han tapte 5-7 i femte sett. Nadal har vunnet i Melbourne før (2009), og ingen vil møte Nadal, samme hvor lenge han har vært ute.

– Apropos finalen i fjor: Nadal og Djokovic pryder forsiden av Steve Flinks nyeste bok, «The greatest tennis matches of all time». Det jeg liker med Djokovic mot Nadal, er at Djokovic tvinger Nadal til å tenke annerledes. Nadals tunge, keivhendte toppspinn pleier å være nok til å gjøre motstanderne ukomfortable. Djokovic plages ikke så mye av dette spillet på hardcourt, fordi backhanden hans er så solid.

– Finanskrise? Må være et rykte. Australian Open øker prispengene i 2013, og det er størst økning i de første rundene. Taper du i første runde av single, får du med deg 160.000 norske kroner. Vinnerne tar hjem drøyt 14 millioner kroner. Hele prisgjennomgangen ligger på turneringens hjemmeside. Det står ingenting om hvor pengene kommer fra. Dyrere billetter? Flere solgte billetter? Mer sponsorpenger?

– Det er ikke lett å spille på hjemmebane. Samantha Stosur pleier å knekke sammen i møtet med hjemmepublikummet, samme hvor laidback australierne er. Tenk om hun hadde vært fransk, og spilt i French Open. Huttetu, da hadde vi snakket om aspeløv i vinterstorm. Til tross for tidligere erfaringer spår Stosur friskt at hun kan vinne Australian Open 2013. Regn med at hun vil bli konfrontert med dette i hver pressekonferanse herfra til februar. Smart trekk, Samantha.

– Serena Williams vant sin «Serena Slam» i 2002-03, alle de fire Grand Slam-turneringene på rad. Hun har allerede Wimbledon og US Open i 2012, og jeg har henne som storfavoritt i Melbourne. Da blir French Open i mai/juni virkelig interessant på kvinnesiden.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar