Chris O´Neill og Chris O´Neil

Denne saken handler om dametennisDenne uka burde jeg skrevet noe om WTA-sluttspillet. Hvorfor gjør jeg ikke det? En matthet har senket seg over meg, for i Istanbul skjer det lite overraskende. Serena gjør igjen narr av rankingen og motspillerne, og blåser gjennom kampene selv med minimale forberedelser.

Jeg så deler av kampen mot Azarenka, hvor Serena så middels interessert ut, før hun skrudde opp tempoet og tok kampen. Azarenka sikret førsteplassen for året da hun slo Li i den siste gruppespillkampen, og møter Sharapova i semifinalen. Men mye rart skal skje om noen av dem gir Serena motstand i finalen. Serena møter Radwanska i sin semifinale, forvent stygge sifre.

Nei, denne uka har jeg vært mest opptatt av Chris O´Neil (med en l). Av en enkel grunn: Chris O´Neill (med to l-er) forlovet seg med svenskeprinsessen Madeleine denne uka. En liten klokke plinget langt bak i hodet mitt: Hvor har jeg hørt det navnet før? Finnes det ikke en tennisspiller med samme navn som den skummelt utseende amerikanske finansfyren som skal gifte seg inn i den svenske kongefamilien.

Jovisst gjør det det. Vi skal tilbake til slutten av 1970-tallet. Australian Open er en Grand Slam-turnering, men har lav status på dette tidspunktet. Spillere som aldri ville hatt noen sjanse andre steder, vinner Australian Open. I denne rekken av nobodies finner vi Chris O´Neil. Christine O´Neil har karrierens beste turnering i 1978. Hun slår Betsy Nagelsen 6-3, 7-6 i finalen. Hun er den siste australske spilleren som har vunnet turneringen, og hun var useedet da det skjedde.

Hvis du drar kjensel på verken O´Neil eller Nagelsen, trenger du ikke skamme deg. Nagelsen vant totalt fire titler i karrieren, og var best ranket nummer 25. O´Neil var enda dårligere: Best ranket 80, og vant bare én singletittel: Australian Open i 1978. Det må kalles bra timing.

Disse var seedet kvinneklassen i 1978:
1 Sue Barker (Quarterfinalist)
2 Renata Tomanová (Quarterfinalist)
3 Beth Norton (Second round)
4 Amanda Tobin (First round)
5 Renee Blount (Second round)
6 Cynthia Doerner (First round)
7 Betsy Nagelsen (Semifinalist)

Ingen Navratilova, ingen Chris Evert, ingen Evonne Gooolagong. Ta en kikk på resultatene, der er det mest ukjente navn. Den neste useedede spilleren som vant dameklassen i Australian Open var Serena Williams i 2007, men hun er tross alt et litt annet kaliber enn O´Neil – som hun viser denne uka i Istanbul.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar