Mighty Murray, Amazing Andy osv.

Denne saken handler om US OpenJeg så bare deler av det første settet av herrefinalen i US Open, som Andy Murray vant 7-6, 7-5, 2-6, 3-6, 6-2 over Novak Djokovic. Den begynte for seint, og jeg hadde allerede sovet lite den siste uka.

Hva så jeg i det første settet? At Djokovic sleit med nesten alt. Han glei som om det skulle vært en våt grasbane, og ikke hardcourten som han liker best. Djokovics valg viste også at han ikke hadde en maksimal dag. Djokovic spilte mye underskrudde backhander mot Murray, men skotten blir jo ikke plaget av sånt.

Det rareste av alt var at Djokovic ofte gikk rundt backhanden sin. (Altså at han valgte å slå forehander fra backhandhjørnet sitt.) Backhanden er Djokovics beste slag, så hvorfor han velger å slå forehander fra den siden, er utenfor min fatteevne.

Poenget om 76 år siden forrige britiske Grand Slam-triumf er hamret inn de siste dagene. To andre ting er verdt å merke seg ved Murrays triumf:

 • Fire spillere har vunnet Grand Slam-turneringer i år: Djokovic, Nadal, Federer og Murray. 2003 var siste gang turneringene ble spredt på fire spillere. Da var det Agassi, Ferrero, Federer og Roddick.
 • Det snakkes mye om jevnheten på ATP-touren, at de samme spillerne vinner de store turneringene. Men nå har US Open hatt forskjellige vinnere de siste fem årene: 2008 Federer, 2009 Del Potro, 2010 Nadal, 2011 Djokovic, 2012 Murray. US Open er ikke bare en vanskelig turnering å vinne, det er en vanskelig turnering å forsvare. Sampras og Connors vant fem ganger hver, men klarte bare å forsvare tittelen én gang. At Federer klarte det fire ganger (2005-08) sier alt om hans velmaktsdager.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

 1. Vinden i starten av kampen forklarer mye av det merkelige spillet. Det ble bedre forhold, og tennis, etterhvert.

  Stort for Murray og britene/skottene, men også en solid fjær i hatten for Lendl. Det var mye debatt ved starten av året om hva i all verden han kunne bidra med hos Murray. Om ikke annet lover jo det første året godt.

   1. At Murray beholder fokus og vinner andre sett etter å ha sluppet en 5-1 ledelse, samt at han kjemper videre etter å ha tapt sett 3 og 4, tipper jeg er ting Lendl kan ha hatt positiv innflytelse på.

    Ellers synes jeg stempelet Murray har hatt som «håpløs» i grandslam-finaler er litt urettferdig. Se på hvem de andre gutta møtte når de vant første gang: Federer (Philippoussis), Nadal (Puerta) og Djokovic (Tsonga). Murray har møtt 3xFederer og 2xDjokovic.

Legg igjen en kommentar