Murrays overraskende enkle OL-seier mot Federer

Tennis på tv:
Andy Murray – Roger Federer 6-2, 6-1, 6-4
Finale, OL

ATP - herretennisAt Andy Murray vant OL-finalen mot Federer, overrasket meg ikke. Det spesielle var hvor overbevisende settsifrene ble til slutt, 6-2, 6-1, 6-4. Federer så skarp ut de første fire gamene. Da Murray gikk fra 2-2 til 6-2, 3-0, var kampen i praksis avgjort.

Statistikk forteller ikke alt om en kamp, men mye. Kikk for eksempel på sifrene fra finalen i dag. Federer servet 65 prosent førsteserver. Det er helt akseptabelt, og Federers serve er farlig på gras. Men som i Wimbledon-finalen for noen uker siden, leste Murray den perfekt.

Den mest åpenbare forskjellen på spillerne var andreserven. Federer vant bare 37 prosent av poengene etter egen andreserve, mens Murray vant 63 prosent av sine andreservepoeng. I begynnelsen av kampen satset Murray hardt på egne andreserver, som ble slått dypt og med mye toppspinn, som regel mot Federers backhand. Det fortsatte han med.

Hadde kampen sett annerledes ut hvis Federer hadde klart å bryte da han hadde sjansen i det første gamet? Kanskje. Eller da Federer hadde en haug med breakballer på 0-2 i andre sett? Kanskje, men det blir spekulasjoner. Dette var dagen da Murray servet og returnerte fantastisk, hvor desperate lobber landet på Federers grunnlinje, og hvor alle Federers breaksjanser forsvant (0/9), mens Murray var giftigheten selv (5/10 breakballer gikk inn).

Federer klarte ikke å skremme Murray fra grunnlinjen. Han vant 55% ved nettet, men gjorde også mange enkle feil der, og valgte ofte dårlige anledninger til å prøve seg på volley. Mot Murrays grunnslag nytter det ikke å komme til nettet på halvgode angrepsballer. jeg synes det var noe prøvende og nervøst over Federer i dag. Kanskje var han sliten etter semifinalen, hvem vet.

Murray hadde en enkel og effektiv taktikk i dag: Spill mot Federers backhand igjen og igjen, for så å angripe Federers forehand. Tidligere var dette risikabelt for Murray, siden forehanden hans manglet sting. Det gjør den ikke lenger. Stadig vekk fyrte Murray forehander ned mot Federers forehand, så presist og hardt at Federer ble stresset og havnet bakpå.

Så: Britisk OL-gull i herretennis. Tror ikke mange av de britiske OL-gullene overgår dette i nasjonal prestisje. Og med sommerens to turneringer på Wimbledon-graset har Andy Murray meldt seg som favoritt til neste års Wimbledon. (Les tennis.com kamprapport også.)

Vi unner oss noen britiske nettavisforsider (klikk på dem for fullversjon):

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar