Finalen med stor F

Denne saken handler om WimbledonDet er et drøyt døgn til finalen mellom Federer og Murray i Wimbledon. Klikk deg til hvilken som helst britisk nettavis, og les deg god og mett på referanser til Fred Perry, Bunny Austin, Ivan Lendl (1986-87-finalene), Pete Sampras, Wimbledon-tittel nummer sju osv. I morgen klokken 15 følger jeg med på NRK.

Hvem vinner av Federer og Murray? Dette er verdt å ha i bakhodet:

  • Andy Murray leder 8-7 i innbyrdes oppgjør mot Federer.
  • Men: Murray har tapt begge ganger de har møttes i Grand Slam-sammenheng. Briten vant ikke et eneste sett mot Federer i US Open (2008) og Australian Open (2010). Urovekkende for Murray er det at begge disse var finaler. Han var ikke sjanseløs i alle disse seks settene han tapte, men klarte ikke å vinne noen av dem.

Denne kampen foregår like mye i hodene som på banen. Begge spiller med press. Federer spiller for sin første Grand Slam-tittel på to og et halvt år, og for førsteplassen på ATP-rankingen. Vinner Federer, tangerer han Sampras´ sju titler i Wimbledon, og tangerer også amerikanerens 286 uker på førsteplass. Det må spille inn på Federers prestasjon, samme hvor rutinert han er. Hvordan kommer Federer til å reagere når det ikke er Djokovic eller Nadal som står i veien for ham, men Murray?

Federers press er likevel lite sammenlignet med Murrays. Han spiller for Skottland, Storbritannia, ørten år uten mannlig Wimbledon-vinner og for sin første Grand Slam-tittel. (Hvis Murray vinner, betyr ikke det at britisk tennis er friskmeldt. Bak Murray er det et gapende tomrom.) Denne kampen er, til tross for fotball-EM og OL på hjemmebane, årets største dag i britisk idrett.

For Murray er det helt nødvendig å komme godt i gang. Hvis Federer tar det første settet enkelt og finner flyten, får Murray det vanskelig. Murray er selvsagt klar over at han må tøyle Federer i begynnelsen av kampen, men det faller mer naturlig for Federer å spille aggressivt enn det gjør for Murray.

Jeg er overbevist om at denne kampen kommer til å svinge. Federer har sine dårlige dager fra grunnlinjen, og serveprosenten hans kan falle. Da kommer Murray til å gripe sjansen. Murray på sin side går sjelden gjennom en kamp uten å henge med hodet på ett eller flere tidspunkt, og han klarer neppe å stenge nasjonens forventninger helt ute. Da er Federer der.

Tips? Vanskelig. Jeg satser på Murray i fem berg- og dalbanesett.

[polldaddy poll=6372219]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Hadde helt glemt at finalene sendes på NRK! Så da slipper jeg å se de på dårlig nett-streaming.

    Dette må virkelig være en drømmefinale for arrangørene. På den andre enden av interesse-skalaen er vel en ren Williams-Williams finale f.eks.

    Hvis Federer-tipsene dine faller i det vante mønsteret så betyr vel det at Federer kommer til å vinne nå da? 😉

Legg igjen en kommentar