Tommy er her fortsatt

Hva ER det Tommy Haas (34) har på seg? Jeg pleier ikke bry meg så mye om hvordan spillerne ser ut. Tommy Haas´ antrekk tirsdag var så radikalt at det ropte på en kommentar. Skoene så ut som noe fra et restelager på en sportsbutikk. Over dem hadde han noen helsvarte sokker, blå shorts og en gul- og blårutete skjorte som lignet mest på en forkastet svensk landslagsdrakt fra 80-tallet. (Bilde av Haas her.)

På toppen hadde Haas sin vanlige feilvendte caps. All ære til menn på 34 som fortsatt tør vise seg offentlig med skyggelue bak fram.Og tennisen hans er ikke verst. Han slår ut Filippo Volandri i fire sett. Kampen gikk på bane 3. Der er kameraet så lavt at hvert slag ser ut som verdens hardeste.

Tommy Haas kunne gjort mer ut av karrieren sin hvis han hadde unngått skadene. En mer PR-kåt fyr enn tyskeren ville kanskje også gjort mer ut av sin egen person i kommersiell sammenheng. I sine beste dager (10 år siden) kunne Haas enkelt blitt solgt inn som sex-symbol: Han er pen, snakker amerikansk (og tysk), vant mange kamper og var på sitt beste ranket 2 i verden.

For ca 12 år siden var Haas og Nicolas Kiefer på forsiden av Tennis Magazine, som kjørte tittelen «Contenders or pretenders?» (tror jeg det var). Altså, utfordrere eller bare noen som later som? Arven etter Becker og Stich og alt det der. Haas kom nærmest, men virket aldri så preget av forventingene som Nicolas Kiefer, som var en muggen mann. Haas liker å spille tennis, og bryr seg lite om forventninger og fashion-siden av sporten. Det er i alle fall mitt inntrykk.

Nå er Haas ranket 112 i verden, og har kvalifisert seg inn i turneringen. Motivasjonen er visst nok at datteren, halvannet år nå, skal huske ham som toppspiller. Okeeei:

If I can play another year, year and a half, maybe she gets to see me play at a real high level still, which is another goal of mine.

Jeg mener å huske at andre har sagt det samme før ham. Jeg merker at jeg faller litt av lasset. En treåring husker null og niks av det de opplever. Test deg selv: Hvor mange scener husker du fra de første 4-5 årene av ditt liv? Sikkert ikke mange.

Datteren til Tommy Haas har garantert sett faren både liv og på tv mange ganger, og opp gjennom oppveksten kommer hun til å få høre ekstremt mye om farens meritter, og få spørsmål om hun husker hans karriere. Hvor hennes egne synsinntrykk slutter og det hun bare har blitt fortalt slutter, vet jeg ikke om hun klarer å skille mellom.

Tror ikke jeg har hørt andre enn sportsfolk argumentere på denne måten. «Vi holder bandet sammen noen år til, slik at sønnen min skal få seg meg være gitarist i et av verdens største band.» Eller: «Jeg er egentlig utbrent, men fortsetter som toppsjef noen år til, slik at datteren min skal få oppleve meg som adm.dir».

Her er Tommy Haas fra 2006, da jeg så ham i French Open. Den gang spilte han mot en ukjent fyr som het Djokovic, som jeg glatt overså i kampreferatet jeg skrev.

Tommy Haas i French Open 2006
Tommy Haas setter en forehand-volley.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar