De forbannede forholdene

Xerxes 1.

Omgivelser. Hva er de godt for, om vi ikke kan skylde på dem når vi selv svikter? Jeg liker spesielt historien om den persiske kongen Xerxes 1. (485-465 f. Kr), som beordret at havstykket Hellesponten skulle piskes 300 ganger og hånes, da forsøket på å bygge bro over mislyktes. (Var det noen helt bakerst i perserhæren som kniste litt da dette skjedde? Jeg håper det.)

Eller som i går: Vikings Andre Danielsen bommet på straffespark, visstnok fordi graset i Branns 16-meter var for løst.

Alle  som driver med utendørsidrett vil før eller seinere gjøre det samme: Vende sin vrede mot naturen. Det er ikke så mange sånne eksempler i tennis, ganske enkelt fordi det ikke er så mye å skylde på. Ingen snø man har smurt seg bort på, ingen feil valg av utstyr (de beste har personlige utstyrsfolk som sørger for at alt er tipp topp).

Men! En spiller som ligger under i en gruskamp, vil ganske snart begynne å slå seg på hælene mellom poengene. Grusen er synderen! Grusen som sitter fast i skoene er som blylodd som trekker ham/henne ned, limer spilleren fast til bakken og ødelegger alle planer. Pete Sampras så aldri surere ut enn da han lå under i en gruskamp mot en dårlig ranket motstander, og prøvde å banke frustrasjonen ut av skoene. En spiller som leder gruskamper, vil utrolig nok ikke ha samme blylodd under beina, selv om han spiller på samme dekke som motstanderen.

Jo, forresten, det hender at noen klager på grasbaner også. Yevgeny Kafelnikov kalte grasbanen for «en potetåker» da Russland tapte for Australia i 1999 i Davis Cup.

Det finnes mye alvorlig å ta inn over seg i denne verden, men noen velger å bruke kreftene på farger. Mal ei gate eller et hus i utradisjonelle farger, og du er sikret oppmerksomhet i lang tid. Madrid-turneringen har skjønt det. Der er grusen blå i år. Rafael Nadal liker det ikke. Jeg så deler av Sharapovas kamp i dag, og reagerte ikke på blåfargen. Det vil si; hodet mitt er vant til at blått=hardcourt, ikke at folk sklir rundt på et blått dekke. Men etter noen poeng var det glemt.

Jeg skjønner at Madrid-ledelsen liker gratisreklamen dette gir, men jeg mener det fjerner litt av tradisjonen. Tennisgrus har tradisjonelt vært knust murstein, og jeg liker å bli minnet på det når jeg ser på. Akkurat som gras skal være grønt. Hardcourt er blå. Hvordan har de fått grusen blå? New York Times har svaret:

The cost, according to Tiriac, is considerably higher per court than for red clay. To make Madrid’s clay blue, iron oxide and other metals are extracted from red brick to create a white brick, which is then baked, crushed, filtered and dyed bright blue. Tiriac said he did not have any environmental concerns about the process. “We have studied that the chemical is no problem whatsoever,” he said. “It’s natural, nothing added that might cause a risk for the players or the spectators.”

Jeg sliter fortsatt litt med å se poenget. Arrangøren begrunner det med at blått er en bedre tv-farge enn rødt. Personlig har jeg alltid sett ballen helt perfekt på en rød grusbane. Maria Sharapova, som vet et par ting om markedsføring, sa det best etter sin kamp i dag:

I think [the blue clay] is a little more for spectators, TV and more for buzz than anything else. I think it’s more for show than for the players.

Novak Djokovic var også hissig etter sin kamp, og det handlet ikke bare om fargen: Verdenseneren mente den blå grusen var elendig å spille på. Da er det verdt å lytte, for hvis blå grus er dårligere å spille på enn rød, er eksperimentet i Madrid dødfødt. Da handler det om mer enn det visuelle.  Den blå turneringen virker mest av alt som et unødvendig PR-stunt på et tidspunkt hvor tennisen hadde klart seg veldig fint uten.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

10 kommentarer

 1. Jeg har ikke sans for blå grus. Blått er greit for hardcourt, men for meg skal grusen være rød og gresset grønt. Tennisskoene mine skal ha et finfint rødskjær, ikke se ut som jeg har tråkket rundt i blå M&Ms. Jeg tør påstå at ballen og spillet ikke er lettere å se på heller, heller motsatt.

  Mulig den blå grusen er litt annerledes å spille på, og isåfall er det vel ikke de hjemlige spanske håpene som drar mest nytte. Jeg synes ballvekslingene hittil har vært korte og mindre underholdende enn de jeg så i Monte Carlo for et par uker siden.

  Enig med Sharapovs at den blå grusen er noe arrangørene gjør for stuntet og pr’ens skyld. Og så påstår jeg at de med det feiler. Blå grus gir ikke bra pr, og det er helt andre utfordringer arrangørene burde grepet fatt i. Som at livescoren sviktet som om det var en liten Future , og at tribunene er tilnærmet tomme så langt.

 2. Syns den blå grusen ser flott ut jeg. At de sier at det passer bedre for TV stemmer godt, mener jeg. Spillerne liker det kanskje ikke, men det må da være mulig å gjøre blå grus lik rød grus i alt bortsett fra fargen…

 3. Synes også grusen ser bra ut, skaper en fin og cool atmosfære. Som Victor sier, hvis grusen oppfører seg dårlig er det et potensielt problem (evt bare en velkommen variasjon i stadig likere underlag, på den andre siden), men det kan garantert fikses. At det ikke er noe poeng i fargeskiftet i seg selv er ikke et argument, for det er da ingen lover om hvilke farger som må være på tennisunderlag.

  Det er andre ting jeg heller ville klaget på i Madrid. Som at tv-dekningen er katastrofalt dårlig. Når store stjerner spiller på de største banene i beste sendetid bør det være mulig å få et tv-bilde ut til verden.

 4. Ingen regler paa farge paa tennisunderlag? Da lager jeg en gul tennisbane med en gang og utfordrer Federer. Forhaapentligvis ser ingen ballen og det blir en uavgjort jeg kan skryte av lenge…

 5. Kanskje ikke, men det er nå god synlighet på blått, så hvorfor det skal være et problem i utgangspunktet er totalt ‘beyond me’. Skjønner ikke at det skal behøves argumenteres for en gang. Det er da ingen fare for at French Open blir smittet.

 6. Blå eller rød grus? For meg skal grusen på tennisbanene være rød. Har sett på tv fra Madrid og kan slett ikke være enig med Victor i at blått gjør seg bedre i fjernsynsruta, heller tvert om.

 7. Da har jeg også gjort meg opp en mening: Etter å ha sett Federer-Raonic i går må jeg si at jeg foretrekker tradisjonell rød grus. Det var noe kaldt og lite tiltalende over det blå grusdekket må jeg si. Men på forhånd syntes jeg at idéen virket spennende.

  Bra match i går forresten!

Legg igjen en kommentar