Blogger jeg liker

Det er litt stilt på tennisfronten akkurat nå, så jeg tar et steg til siden fra den daglige tralten. (Ikke helt god metafor det der…hm)

Blogging har en dårlig klang i norske medier. Jeg vet ikke hvor det skar seg, men jeg tror folk flest deler bloggere inn i tre kategorier:

 • 16-årige jenter som skriver om hva de har på seg.
 • 35-årige kvinner som skriver om huset sitt og ungene sine.
 • Ekstremistene. Galningene på en eller annen politisk ytterfløy.

Det er selvsagt bare tull. En blogg er (forsøk på definisjon) en lett oppdaterbar nettside med en tydelig stemme bak, hvor de nyeste innleggene kommer øverst. Folk blogger om alt mulig. En av grunnene til at blogging ikke har den store anerkjennelsen i Norge, er at det mangler en god portal som peker til de beste bloggene. Hvis den finnes, så opplys meg i kommentarfeltet under.

Anyway, her er norske blogger som jeg er ofte innom. Jeg har ikke tatt med blogger drevet av firmaer, som f.eks NRK Beta.

 • Afghanistanbloggen. Jeg er veldig svak for dette formatet. Anders Sømme Hammer leverer stoff fra Afghanistan til norske medier. Han driver også denne bloggen, som slipper innholdet fram på en eksellent måte. Så rent og fint.
 • Alltid reiseklar. Ei venninne av meg har begynt å skrive om steder hun har vært, og da handler det om tips til steder du bør oppsøke og ikke. Med andre ord ikke selvsentrert i det hele tatt, her er det emne foran ego. Les!
 • Arab-bloggen. Kilden som aldri går tom. Arild Abrahamsen er Stavanger Aftenblads mest engasjerende skribent, som mangeårig filmanmleder og spaltist.
 • Bil, bilisme og veien videre. I skrivende stund litt tynn side, mest en teaser for bokprosjektet til Andreas Grimsæth. Han skal utforske bilismens makt over sinnene, eller noe i den stilen. Håper han oppdaterer hyppig, for prosjektet virker spennende.
 • Bore-Aktuelt. Redaktør-veteran Thor Bjarne Bore blogger om det som faller ham inn. Nedslagsfeltet er like bredt som hans egne interesser. Høsten 2012 begynte kona Marie også å bidra.
 • Davy Wathne. Jeg vokste opp i Florø, og foreldrene mine abonnerte på Bergens Tidende. Jeg la merke til Davy Wathnes navn da jeg var ganske liten, og husker ennå noen av reportasjene hans. Før EM 1988 hadde han en sak med tittelen «Fra fransk champagne til dovent tysk øl?», og det syntes jeg var en morsom tittel. Kjekt å lese Wathne igjen på denne bloggen.
 • Draktbloggen. Stavanger Aftenblads kanonflinke frontsjef (forsidesjef på nettet) Eivind Aarre er blant fylkets fremste fotballkjennere. Og han er uten tvil den som kan mest om fotballdrakter, som han skriver lidenskapelig om på denne bloggen.
 • Chaffeys blogg. Leser jeg denne jenvlig? Nei. Men hver gang jeg er innom, tenker jeg at jeg bude gjort det. Samfunnskommentarer fra NHOs Paul Chaffey, men også sport og teknologi. Les den tidligere SV-erens innlegg om lederkabalen i partiet hvor han selv var kronprins.
 • Enestående mat. Matblogger er ikke det jeg leser mest av, kanskje fordi bøker fortsatt er det mediet som tåler matsøl best. Anne Cathrines matblogg har likevel blitt en favoritt. Kolakakene ble et fast julekakeinnslag hos oss fra og med 2012.
 • Ikke slik, men slik. En forlagskonsulent forteller om hva som er godt og dårlig språk. Blant annet. Ikke så hyppig oppdatert, men veldig lesverdig.
 • Mekkagubberock. Dessverre ikke så ofte oppdatert. Skrives av Ingve Aalbu, som var en av mennene bak musikkmagasinet pstereo.no. Noen av oss savner det fortsatt.
 • Pengebingen. Åsmund akkurat nå: Ikke så interessert i å kjøpe ting, men mer og mer interessert i personlig økonomi. Det er nok midtlivsmannen som begynner å melde seg. Det finnes få gode norske økonomiblogger, men denne virker lovende.
 • Popsikkel. Anne Gunn Halvorsen (kjent fra DN og Dagbladet) blogger sammen med Kine J. Solberg. Ikke så ofte, men morsomt når det først kommer noe. Som denne nydelige raljeringen med skjeggete unge journalister.
 • Svein Tore Marthinsen. Statsviter som blogger om sosiale medier og politikk.
 • Tennfjord´s Blog. Ingvild Wedaa Tennfjord er kjent for sine intervjuer i Dagbladet Magasinet og diverse poster i NRK. Blogger om journalistikk, motivasjon og arbeidsliv. I alt ligger det en «klart du kan!»-holdning som smitter over på selv de største selvpiskerne (her!). Få med deg videopostene hennes. Hvis hun bare kan fornorske bloggtittelen, er jeg helt fornøyd. (Hvorfor ikke bare kalle den Tennfjords blogg?). Lang bloggpause fra våren 2012 – kommer hun tilbake?
 • Vidunderfull. Lange, personlige oppdateringer om populærmusikk. Leseren i meg synes at teksten er for liten og for dvask i fargen.
 • Øyvind Holen. Journalist og forfatter, spesielt interessert i tegneserier og musikk. Skarpt blikk for byline-posering.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

8 kommentarer

 1. Har du ikke hørt at pappa-blogging er det «nye store»? Det er det som er in i år. Og du passer jo rett inn (selv om du ikke skriver mye om det, og bra er det…)

  1. «Minsten våkna klokka fem i natt. Jeg gnei søvnen ut av øya. Ute var det svart. Jeg prøvde å mobilisere velvilje for den lille kroppen som sto der med forventning i blikket, men klarte det ikke. Ikke før det kom med tynn stemme: «Du er verdens beste pappa».»

   Nok parodi. Pappablogging interesserer meg minimalt, og jeg ingen interesse av å lese eller skrive i den sjangeren. Det er noe med den ekstreme inderligheten i mange personlige blogger som jeg ikke takler. Har mer sansen for folk som skriver om ting som skjer utenfor sine egne husvegger.

 2. Hyggelig å bli nevnt i så godt selskap:) Leser jevnlig flere av de du nevner.

  Har lyst å anbefale disse:
  http://www.nodealmusic.com/ – en meget god musikkblogg
  http://hjorthen.org/ – Mye om mangt
  http://saftflaske.blogspot.com/ – André Løynings blogg.
  http://mfblogg.no/ – Musikk- og filmbibliotekets glimrende blogg.

  Og sist men ikke minst:

  http://gietlitevink.blogspot.com/ – En av de mest sjarmerende unge pennene der ute.

Legg igjen en kommentar