Kunsten å nullstille

ATP - herretennis«Verdensmester er ikke noe du er. Det er noe du har vært, og noe du kan bli», sa en norsk idrettsmann en gang*.

En typisk scene fra et vintermesterskap på ski: Den norske gullvinneren sitter noe beklemt med strikkagenser under studiolampene, og spiser en kake han ikke har så lyst på.

Programlederen spør: «Hvordan skal du feire gullet?»

Svaret: «Nja, nå skal jeg sprette champagnen sammen med teamet mitt i kveld. Så gjelder det å nullstille seg og jobbe knnnnnallhardt!!! fram mot jaktstarten om to dager».

Der har du forskjellen på vinnerne og oss middelhavsfarere: De blir aldri fornøyde. Det er alltid en ny turnering eller et nytt renn som skal vinnes. Når motivasjonen svikter en promille, henvises vinnerne til tapernes rekker. Sådan er konkurranselivet.

Med triumfer kommer press og forventninger utenfra. Og som alle vet: Det er lettere å prestere godt med lave skuldre. Derfor har mange vinnertyper også en annen evne: De klarer utrolig nok å senke forventningene våre til hva de skal prestere. Du finner knapt nok en sjukere gjeng enn folkene som stiller til start i Nordsjørittet eller Birken, de sliter alle med allergier, luftveisproblemer og vonde ledd.

 

Eller i tennisen: Roger Federer, 16 Grand Slam-titler har han vunnet, trakk seg fra en oppvarmingsturnering til Australian Open pga vond rygg. Rafael Nadal (10 GS-titler) tapte i semifinalen mot Monfils. Jeg sier ikke at de faker, men de har senket forventningene rundt seg selv i AO en smule. Caroline Wozniacki tapte mot A. Radwanska i kvartfinalen i Sydney, og hadde også kroppslige problemer. Sikkert reelt nok, men også hun skaffer seg litt pusterom ved å være halvskadet før AO.

Novak Djokovic kommer til å vinne i år igjen. Han knuste Federer i Abu Dhabi på nyåret, og spiller ikke denne uka. Jeg tipper han har ladet batteriene perfekt i ferien, og får et stort 2012. Djokovic avsluttet 2011 som en utbrent spiller, og skaffet seg dermed litt pusterom med tanke på forventninger i Melbourne.

*Sitatet i første linje er fra Bjørn Dæhlie.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar