Djokovic og Nadal, Dagblad-lesernes vurdering

Denne saken handler om Australian OpenDu kan google deg fram til de beste kamprapportene fra Djokovic-Nadal, tidenes lengste Grand Slam-finale.

Jeg vil i stedet lede oppmerksomheten mot en artikkel på Dagbladet.no etter kampen. De intervjuet eks-ATPspiller Christian Ruud, som mener at Djokovic og Nadal er de to beste idrettsmennene i verden akkurat nå.

Jeg følger ikke godt nok med på annen idrett til å vurdere den påstanden, men jeg tror ikke det er mange som overgår de to tennismennene for tida.

Leserne på Dagbladet.no har som alltid sterke og selvsikre meninger, også om tennis. Dette er noen av kommentarene til Ruuds artikkel, og jeg advarer mot øyesmerter av all himlingen du kommer til å pådra deg:

Tennis er nok en tøff sport, men kan ikke sammenlignes med å være en topp utøver i Lagrenn. To helt forskjellige typer utholdenhet og Tennies er en sopersport

Denne er også fin:

Tennis den mest krevende sporten som finnes med tanke på utholdenhet? Det er det dummeste jeg har lest her inne i dag. Det er klart tennis er en krevende sport, men slike som deg ødelegger bare og skaper useriøse diskusjoner. Ingen tennisspiller har en sjangse i utholdenhetsstester mot utøvere som driver med idretter som baserer seg på utholdenhet. Les en bok.

Og videre:

Alle som har sett Serena Williams spille tennis, skjønner jo at man ikke akkurat behøver å være noen topptrent idrettsutøver for å være med i verdenstoppen i denne sporten… «Fleskeræv» er vel en dekkende beskrivelse, og man ser ikke mange av DET «kalibret» i skisporet på toppnivå, så u do the math, Christian Ruud!

Denne er nok best:

Ærlig talt, i løpet av 6 timer har disse to jogget rundt 25-30 km hver. En halvdårlig mosjonist løper lett 30 km på fire timer, så å påstå at dette er fysisk steinhardt er en overdrivelse av dimensjoner.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

5 kommentarer

 1. Lol, det er tydelig at det norske folket ikke vet hvor tungt det er å spille tennis. Dessverre så er vell tennisen i Norge fortsatt stemplet som snobbe idrett selv om tennis er en av verdens største idretter.

  Er vell litt enig i Kaggestad at det er vanskelig å sammenligne idrettsutøvere i forskjellige idretter. Men det som er helt klart er at dette var en enestående idretts prestasjon det Djokovic og Nadal viste og at disse 2 guttene er topp trente idrettsutøvere.

 2. Tror nok langrennsfolket har rett her. Men dette burde en ikke trenge å synse om. Antar at det finnes data om hva topptennisspillere har på 10 tusen meter, halv- og helmaraton. Det eneste jeg husker på sparket er at Amelie M. løp nylig NY maraton på 3.40 – og det er jo ikke direkte imponerende – selv om det var etter at hun hadde lagt. opp.

  Det ville jo være overraskende om tennisspillere som må bruke så mye tid på teknikk, skulle være i samme klasse som utholdenhetssportene i utholdenhet. Hadde jeg vært Chr. Ruud så ville jeg nok formulert meg litt anderledes.

  1. Hvem som er best, handler om mye mer enn utholdenhet.

   Det avgjørende for meg ved tennisspilleres storhet, er at idretten kombinerer så mange ting, og ikke minst at kampene kan vare i fem timer uten inngripen fra trenere. De er helt alene utpå der, og må selv komme opp med løsninger på problemene de møter.

   Jeg tror ikke det finnes idretter som tester det mentale på samme måte.

 3. Synes Ruud har rett, men han kunne nok droppet kommentaren om at Northug sprekker, noe ikke Djoko eller Nadal gjør.

  Det er vanskelig å sammenligne ulike idretter, men jeg mener Ruud har godt belegg for det han mener:

  I tennis må du være god på alt. Styrke, spenst, rekkevidde, hurtighet, fotarbeid og ikke minst hele slagregisteret. Er du bare litt dårlig på en ting, blir du ikke verdensener. I mange andre idretter holder det stort sett bare å ha en styrke, som du kan leve godt på. Som fotballspiller, i lagidrett og som langrennsløper kan du dekke over svakhetene dine lettere. I tennis blir du avslørt.

  I for eksempel langrenn eller maraton, kan du la tankene dine «flyte» i mil etter mil og gå eller løpe på «autopilot». Du kan ha tankene pået helt annet sted, som hva du skal ha tilmiddag etterpå. I tennis må du ha konsentrasjon i hvert poeng, i samtlige timer kamper varer. Full konsentrasjon. Ekstremt mentalt tappende på kroppen over svært lang tid.

  Tennis er som intervalløkter hele tiden. På det vanvittig høye nivået som det blir spilt på, er det ekstremt mye kraft som frigjøres i et slag og forberedelsen inn mot et slag samt ut til utgangsposisjonen igjen. Gjentatte ganger i en lang ballveksling blir man utrolig sliten – jeg kan bare skrive unner på hvordan jeg føler det etter lange og intense ballvekslinger på mitt nivå. I treningssammenheng er intervalltrening den måten du får best kondisjon på.

  Leste en artikkel i tennismagasinet om en friidrettsløper som var overrasket over at en tennisspiller fulgte han på rundetidene og vel så det på en treningsøkt. Det tror jeg gjenspeiler manges syn: De vet ikke hvor tøft sport tennis er fra utsiden.

  Et annet poeng fra for eksempel fotball, er at du kan drøye tiden hvisdu leder og ri på en ledelse. I tennis er du nødt til å spille hvert poeng til du vinner. Det nytter ikke å legge seg bak på og være kynisk.

  I tillegg er det så vanvittig mange flere som spiller tennis enn går på langrenn, at nåløyet for å bli best er så ekstremt mye trangere enn i en marginalsport som langrenn. Konkurransegrunnlaget er flere tietasjer høyere enn i en marginalidrett.

  Mange av kommentarene i Dagbladet er så kunnskapsløse og feilaktige at man skulle tro komiske Ali hadde skrevet dem.

 4. Tennisspillere er som alpinister. Det kan være greit å ha stor ræv for å få litt ekstra tyngde. Man kan heller ikke være både raskest på 100m og maraton samtidig. En tennisspiller trenger en god blanding, både eksplosiv og utholdende. Teller man antall meter man løper på banen så er ikke det særlig imponerende, men det er heller ikke poenget, det er måten bevegelsene skjer på som gjør det hele mye mer avansert enn som så.

Legg igjen en kommentar