And now, the end is near…

Denne saken handler om Australian OpenDet er kanskje ikke teppefall for Andy Roddick helt ennå, men det nærmer seg. I dag måtte han trekke seg mot Lleyton Hewitt med skade etter tredje sett. Det er åtte og et halvt år siden Roddick vant sin eneste GS-tittel. Hvis han vinner en ny, vil det være en av tennishistoriens store sensasjoner.

Roddick var smådeppa i kommentarene etter kampen, som forståelig er. Når han en gang setter punktum for karrieren, tror jeg han kommer til å være godt fornøyd. Han sluttet 2003 som verdensener, vant US Open og har vunnet Davis Cup, alt med et temmelig begrenset repertoar. Det er lenge siden Roddicks serve og forehand var det ypperste skytset på ATP-touren, og resten av amerikanerens spill har aldri vært på høyde med de mest talentfulle i samme generasjon: Federer og Safin.

Hewitt er også en gammel mann i tennissammenheng. Kraft har han aldri hatt. Fart hadde han i sine beste år. Nå har han ikke så mye av det, heller.

Jeg så slutten av Hewitts første kamp mot Cedrik-Marcel Stebe. Nei, jeg hadde heller ikke klart å peke ham ut i en mengde på tre personer. Etter matchballen la Hewitt seg ned på ryggen og jublet. Mot en fyr som er ranket 83 i single, og har oppnådd en promille av Hewitt i karrieren. Det forteller meg én ting; at Hewitt er sjeleglad for hver seier han klarer å skvise ut av karrieren i disse siste årene på touren.

Neste runde byr på mange tøffe kamper på herresiden:

 • Djokovic – Mahut. Grei skuring for Djokovic, dette, som får testet passeringsslagene sine. Serberens settsifre i de første to kampene er skremmende: 6-2, 6-0, 6-0, 6-3, 6-2, 6-1.
 • Hewitt – Raonic. Jeg tror gamle Lletyon har en sjanse. Hewitt er tregere i refleksene enn før, men øynene er skarpe. Han er god til å lese servere. Klarer han å bite seg fast i Raonics servegames og være stabil fra grunnlinjen, mener jeg kampen er ganske åpen. Raonic har store forhåpninger til seg fra tennisverden, men han møter en veteran på hjemmebane. Hekkan heller, jeg sier at Hewitt tar dette i fem sett.
 • Tipsarevic – Gasquet. Håper Gasquet kan gjøre en god turnering, det hadde vært gøy om han en gang i karrieren fikk skikkelig flyt i en GS-turnering. Tipsarevic har jeg aldri likt, uten at jeg vet hvorfor. Kanskje fordi spillet hans er så kjedelig?
 • Dolgopolov – Tomic. Jeg tror dette ville blitt mer interessant om ikke Dolgopolov hadde spilt ti sett med tennis til nå. Dette blir den herrekampen med lavest snittfart i grunnslagene i årets turnering, tipper jeg. (ATP har sikkert en statistikk for sånt også.) Bonuspoeng: Vinneren her møter trolig Federer i neste runde. Gjør i så fall klar for «fortiden møter framtiden»-artikler herfra til Melbourne.
 • Karlovic – Federer. Dekket er for langsomt til at Karlovic skal klare å serve Federer av banen, som jo er hans eneste sjanse. Men Roger får nok spilt et tie-break eller to.
 • Wawrinka – Almagro. Ah, to slitere som aldri klarer å komme seg helt til topps, ingen av dem spesielt sjarmerende, og begge i skyggen av mer berømte landsmenn. Hyggestund for oss som liker enhåndsbackhand, i det minste.
 • Isner – Lopez. Dette kan bli gøy. Mye serving, Isner med høyre og Lopez med venstre. Hvis det ikke blir et tie-break i denne kampen, må en av dem serve eller returnere mye dårligere enn de pleier. (Formulert klart som blekk, skulle jeg tro.)

[polldaddy poll=5857930]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

 1. Syntes egentlig litt synd på Roddick i dag. Kom hjem slik at jeg fikk se slutten av det sise settet de spilte, og det var tydelig at Roddick var skadet og ikke kunne bevege seg skikkelig. Ellers så jeg i opptak kampen mellom Belucci og Monfils, det var en artig match. Fikk ikke sett så mye tennis i dag, får ta det igjen i morgen. Ellers er jeg veldig enig i dine vuderinger når det gjelder matchene i neste runde. Berdych – Anderson kan også bli en servematch. llodra – Murray kan kanskje også bli severdig om franskmannen spiller så fin tennis som han glimter til med av og til.
  Ellers mener jeg Djokovic er skyhøy favoritt. Så langt har han ikke vist noen svakheter og jeg tror det skal mye til om han ikke forsvarer tittelen.

 2. Av de kampene du nevner så jeg Tomic-Dolgopolov. Ukraineren fikk riktignok noe behandling for ryggen underveis men han så frisk og sprek ut gjennom alle fem settene.
  Det er lett å se begrensninger i Tomics spill men det han har i langt større grad enn de andre unge lovende er et kaldt hode i avgjørende situasjoner. Se f.eks på tiebreak-statistikken hans: 13-4 i fjor og 3-1 hittil i turneringa.

  Tomic hadde 0-3 innbyrdes mot Dolgopolov før kampen i går. De to siste gangene vant han et jevnt første sett for så å tape de to neste med stygge sifre. Ikke spesielt gode forutsetninger for Tomic med andre ord.
  I store deler av kampen synes jeg Dolgopolov styrer som han vil mens Tomic strever med å henge med. Men når det settene nærmer seg slutten gjør Tomic de rette valgene og tar hjem settet og til slutt kampen. Det holder neppe mot Federer i neste runde, men han virker å være et hode foran sine unge rivaler. Kanskje med unntak av Raonic som akkurat nå leder 1-0 over Hewitt.

Legg igjen en kommentar